Συνέντευξη 23.3.2022 στον πολιτικό συντάκτη κο Μάκη Θεοδώση
ΔΠ. Καλησπέρα σας κε Θεοδώση. ΜΘ. Καλησπέρα Κε Παντή. Τι κάνετε; ΔΠ. Μία χαρά. Πως είστε; Καλησπέρα στους ακροατές. ΜΘ. Τυχαίνει να έρχεστε μέσα στην βοή ενός κομματιού που λέει: «όλοι θέλουν να κυβερνούν τον κόσμο» των Tears of Fears και το έχω βάλει ως αφιερωμένο στους ηγέτες που μαζεύονται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, όπως γνωρίζεται και εσείς, με σκοπό να εκτιμήσουν την κατάσταση. Την κατάσταση στην Ουκρανία. ΔΠ. Ακριβώς.
ΜΘ. Και είπα και το λέω και σε εσάς, «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει», λέει ο λαός οπότε καταλαβαίνεται αυτή η εικόνα μου φαίνεται εδώ και θέλω να πάμε λοιπόν να κάνουμε έναν απολογισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, κλείνει μήνα αύριο, φανταστείτε μήνα πολέμων των οποίων ούτε καν μπορούσαμε να το φανταστούμε . Σας ακούω λοιπόν. Ποια είναι η αίσθηση σας; ΔΠ. Κοιτάξτε, καταρχήν αυτό: η εισαγωγή που κάνατε είναι πολύ χαρακτηριστική. Είναι χαρακτηριστική γιατί αυτό το «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι» είναι και αυτό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ζούμε σε μία εποχή που είναι έντονα αναθεωρητική. Τι σημαίνει «έντονα αναθεωρητική»; Σημαίνει ότι, μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από τον διπολισμό, θυμάστε ΗΠΑ Δύση από την μία πλευρά και ΚΟΜΕΚΟΝ από την άλλη περάσαμε στον μονοπολισμό, την μόνη Υπερδύναμη, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα ο κόσμος μας βαίνει σε ένα καινούργιο σύστημα, γιαυτό μιλάμε για αναθεωρητική εποχή, είναι έντονα αναθεωρητική η εποχή, σε έναν πολυπολικό κόσμο. Αυτές οι αλλαγές ποτέ δεν γίνονται Κε Θεοδώση με τρόπο, πώς να το πω ΜΘ. ήρεμο , αβίαστο ΔΠ. Ήρεμο. Πάντα αυτές οι αλλαγές σημαίνουν ότι αλλάζουν οι παράγοντες ισχύος στον πλανήτη. Και οι παράγοντες ισχύος είναι, ποιες είναι οι παράγοντες ισχύος; Είναι η οικονομία, είναι η στρατιωτική δύναμη και είναι και η τεχνολογία αυτοί είναι οι βασικοί. Ο πολιτισμός, οι ιδέες. Αυτές είναι οι βασικές παράμετροι ισχύος. Θα σας πω μόνον το εξής, για να δείτε πόσο έντονος είναι ο ανταγωνισμός αυτή τη στιγμή, στον κόσμο, και αυτό που λέτε όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, μέχρι να δημιουργηθεί η νέα ισορροπία. Όταν ήμουν φοιτητής, νεαρός, στην Αγγλία, τότε έπεφτε το σύστημα της ΚΟΜΕΚΟΝ, της ΕΣΣΔ και των δορυφόρων της, έκανα Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου, ήταν το αντίστοιχο, το προηγούμενο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Εκεί λοιπόν είδα ότι, το εμπόριο που έλεγχαν οι χώρες της ΚΟΜΕΚΟΝ ήταν μικρότερο του 13%. Σήμερα, μόνο η Κίνα έχει διπλάσιο ποσοστό ελέγχου του παγκόσμιου εμπορίου. Καταλαβαίνεται αυτό τι σημαίνει. Εάν δείτε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας θα δείτε ότι η Κίνα πλέον είναι η πρώτη χώρα σε πατέντες στον κόσμο. Επίσης η Κίνα είναι μακράν η πρώτη, σε έναν καινούργιο τομέα πνευματικής ιδιοκτησίας σε καινούργια αγροτικά προϊόντα ΜΘ. σε ευρεσιτεχνίες ΔΠ. Όχι σε καινούργια αγροτικά προϊόντα τα λεγόμενα breeder rights . Είναι καινούργια φυτά που είναι φτιαγμένα στο εργαστήριο ώστε σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες να έχουν πολύ καλύτερη παραγωγή. Αυτός είναι λοιπόν ο κόσμος που έχουμε μπροστά μας.
ΜΘ. Εγώ έτσι όπως το περιγράφεται , και συγνώμη που σας διακόπτω, με την πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας και του κορωνοϊού, που και εκεί ο κόσμος είναι εργαστηριακός, από ότι φαίνεται, άρα αλλάζουμε από έναν φυσικό κόσμο, μεταφερόμαστε σε έναν εργαστηριακό κόσμο, όπου όποιος έχει καλύτερα μέσα παράγει τα προϊόντα του ποιο εύκολα και στην ουσία «πνίγει» τον υπόλοιπο κόσμο. Όμως θέλω να πάμε στην ουσία της σύγκρουσης και επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω το εξής. Υπάρχουνε τέσσερα σενάρια για τον πόλεμο που βιώνουμε, γιατί κακά τα ψέματα ο πόλεμος τρέχει, πώς να το πω, δεν σταματά ΔΠ. Είναι σε εξέλιξη. Βεβαίως. Ακριβώς. ΜΘ. Το πρώτο σενάριο είναι να κερδίσει ο Πούτιν. Ωραία; ΔΠ. Ναι
ΜΘ. Άμα κερδίσει ο Πούτιν, κατά την ταπεινή σας άποψη, τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή τι θα κερδίσει η Ρωσία άμα κερδίσει ο Πούτιν στην Ουκρανία; ΔΠ. Οι αντικειμενικοί σκοποί του Πούτιν και της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι το να δημιουργήσουν μία περιοχή, ένα buffer zone μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, που μέσα από την επέκταση τους με το ΝΑΤΟ φτάνουν κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Ο αντικειμενικός σκοπός της Ρωσίας είναι να απομακρύνει τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, τις δυτικές δυνάμεις, που τις θεωρεί ότι είναι επιθετικές απέναντι της, να τις απομακρύνει από τα σύνορα της ώστε να έχει ένα καλύτερο περιβάλλον ασφαλείας. Μην ξεχνάτε ότι τα σύνορα της Ρωσίας με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολύ μεγάλα, και να θυμίσω ότι στην ιστορία των ευρωπαϊκών πολέμων, αυτό το «πήγαινε έλα» των ρωσικών στρατευμάτων και της ανησυχίας που είχανε, της αβεβαιότητας λόγω της γεωπολιτικής τους φοβίας, θέσης απέναντι σε δυνάμεις ευρωπαϊκές που θα μπορούσαν μέσα από αυτά τα τεράστια σύνορα να θίξουν την ασφάλεια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
ΜΘ. Αρα έτσι όπως το λαμβάνω εγώ η Ουκρανία θα είναι μία χώρα δορυφόρος πια της Ρωσίας, αν κερδίσει ο Πούτιν, οι ΝΑΤΟικοί θα ηττηθούν, θα χάσουν το πλεονέκτημα να έχουν κλείσει τον κύκλο ελέγχου της Ρωσικής πλευράς, καταλαβαίνεται τι εννοώ, όμως πέρα από αυτό να δούμε και το δεύτερο σενάριο ΔΠ. Σε αυτό το πρώτο σενάριο θα ήθελα να προσθέσω το εξής: σε κάθε περίπτωση όμως η ΝΑΤΟική στρατηγική, ακόμη και σε αυτό το ενδεχόμενο να νικήσουν οι Ρώσοι στον πόλεμο, στο έδαφος, της Ουκρανίας κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο διάστημα είναι η κατατριβή τους, δηλαδή είναι μία θεωρία, είναι μία τακτική στις διεθνείς σχέσεις που λέγεται κατατριβή αντιπάλου που σκοπό έχει να δημιουργήσει συνθήκες ώστε να αποδυναμωθεί ο εν δυνάμει αντίπαλος. Κάτι τέτοιο λέγεται κατατριβή αντιπάλου. Δηλαδή αυτό σε κάθε περίπτωση, και στο πρώτο σενάριο είναι ενδεχόμενο να επιτευχθεί από την πλευρά των αντικειμενικών σκοπών της Δύσης . Μπορεί να μην είναι ομολογημένη Κε Θεοδώση. Δεν θα βγει κάποιος να πει ότι αυτός είναι ο σκοπός, έτσι; Σημασία έχει στους στρατηγιστές πως αντιλαμβάνονται αυτό το οποίο συμβαίνει και τι πραγματικά συμβαίνει. Η κατατριβή λοιπόν της Ρωσίας και ο περιορισμός της δυναμικότητας της και στο σενάριο της νίκης και γιαυτό βλέπεται ότι τροφοδοτούν τους Ουκρανούς με οπλικά συστήματα, ώστε και σε αυτό το σενάριο να υπάρχει αυτό που λέμε «κατατριβή αντιπάλου».
ΜΘ. Ωραία. Θέλω λοιπόν να δούμε το δεύτερο σενάριο που για εμένα είναι είναι σενάριο το οποίο είναι αρκετά πιθανό. Είναι το σενάριο της διχοτόμησης της Ουκρανίας, σε Δυτική και Ανατολική, με σκοπό το δυτικό κομμάτι να επηρεάζεται από την Δύση και το ΝΑΤΟ και το Ανατολικό κομμάτι, ξέρετε τι εννοώ, όλες αυτές οι παραλιακές περιοχές που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του ο Πούτιν, να μείνει στην κυριαρχία της Ρωσικής πλευράς. Αυτό το κομμάτι λοιπόν θα οδηγήσει στον αναθεωρητισμό μιας χώρας . Και ρωτάω: πόσο επικίνδυνο είναι αυτό , πόσο «προηγούμενο» σε εισαγωγικά θα κυνηγάνε και άλλες χώρες; Και ξέρετε γιατί το λέω. Όποιος έχει διεκδικήσεις θα μπορεί από ένα σημείο και μετά να θέλει να τις επιβάλει. ΔΠ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο αναθεωρητισμός, σε περιόδους δηλαδή όπως είπαμε ότι είναι η δική μας, που ένα προηγούμενο σύστημα δίνει τη θέση του σε ένα επόμενο σύστημα γεωπολιτικής ισορροπίας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο αναθεωρητισμός μίας δύναμης, σαν ντόμινο, να δημιουργήσει αναθεωρητικές προσπάθειες και από άλλες αναθεωρητικές χώρες . Αναθεωρητικές χώρες είναι και η Κίνα σε σχέση με τα θέματα που έχει με την Ταϊβάν, την Βόρεια Σινική και Νότια Σινική Θάλασσα και βέβαια η Τουρκία απέναντι σε εμάς.
ΜΘ. Και η Ινδία με το Πακιστάν ΔΠ. Και η Ινδία με το Πακιστάν . Δηλαδή αν ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, και οι Ηνωμένες Πολιτείας μαζί με το ΝΑΤΟ είναι ο «παγκόσμιος χωροφύλακας», όπως πολύ καλά ξέρετε, εάν υπάρχει μία αίσθηση ότι αυτή η δυνατότητα του «παλαιού συστήματος» δεν είναι τέτοια που μπορεί να εξασφαλίσει την Παγκόσμια Τάξη, τότε είναι ενδεχόμενο αναθεωρητικές δυνάμεις να κοιτάξουν να βρουν την τύχη τους μέσα στο πλαίσιο αυτό. Τώρα όσον αφορά την διχοτόμηση της Ουκρανίας, νομίζω ότι ένας ακόμη βασικός στόχος της Ρωσίας είναι και να αποκόψει την Ουκρανία από την Μαύρη Θάλασσα. Γι αυτό είδαμε ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις σε αυτό το διάστημα έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή της Μαριούπολης που βρίσκεται στα παράλια της Αζοφικής Θάλασσας, του κλειστού κόλπου, έτσι; Και νομίζω ότι σε ακόμη επόμενη φάση θα είναι η κατάληψη της Οδησσού και ενδεχομένως ΜΘ. Η οποία δεν είναι και εύκολη ΔΠ. Η οποία δεν είναι καθόλου εύκολη , αυτός είναι ο αντικειμενικός σκοπός έτσι; Μιλάμε για τους αντικειμενικούς σκοπούς, τους ρωσικούς αντικειμενικούς σκοπούς. Τώρα ο Δνείπερος, ο ποταμός Δνείπερος όπως κόβει σχεδόν στην μέση την Ουκρανία είναι ένα φυσικό
ΜΘ. Μπορεί να είναι ένα φυσικό σύνορο ΔΠ. Μπορεί να είναι ένα φυσικό σύνορο ακριβώς, Μπορεί να είναι ένα φυσικό σύνορο. Αυτά θα εξαρτηθούν όπως καταλαβαίνεται από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο πεδίο, στο έδαφος . ΜΘ. Των μαχών ΔΠ. Ακριβώς, δηλαδή κατά πόσον θα υπάρξουν εστίες αντίστασης οι οποίες θα παραμείνουν, κατά πόσο οι Ρωσικές δυνάμεις θα μπορέσουν να προωθηθούν σε όλες αυτές τις περιοχές , γιατί βλέπουμε για παράδειγμα ότι ακόμη και στις περιοχές του Ντονένσκ και του Λουκάνσκ, βλέπουμε ότι οι Ουκρανοί έχουν την δυνατότητα με βομβαρδισμούς να πλήξουν τις περιοχές αυτές που βρίσκονται στον έλεγχο ρωσόφωνων , των εντός ή εκτός εισαγωγικών αυτόνομων δημοκρατιών από το 14 των φιλορωσικών ρωσόφωνων κλπ. Άρα λοιπόν τα πράγματα στο έδαφος θα δείξουν που μπορεί να υπάρξει ισορροπία στο έδαφος το Ουκρανικό. Θέλω να πω ότι ο πόλεμος αυτός θα κατασταλάξει κάποια στιγμή σε κάποιου είδους ισορροπία. Τώρα αυτή η ισορροπία δεν είναι δεδομένο ότι θα είναι μία ισορροπία που θα τελειώσει το θέμα, είναι ενδεχόμενο επίσης αυτός ΜΘ. Άρα εσείς Συγνώμη για την διακοπή, βλέπεται να μην ολοκληρώνονται οι συγκρούσεις τόσο εύκολα, να έχουμε παράταση των συγκρούσεων για μήνες ΔΠ. Όσο μένουν οι δυνατότητες των δύο πλευρών να αντιστέκονται η μία ή να επιτίθεται η άλλη , όσο υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες, Είναι και το εξής όσο δεν δέχεται η μία πλευρά να αποδεχθεί αυτά που έχει κερδίσει η άλλη και όταν υπάρχει η δυνατότητα να αμφισβητήσει τις «επιτυχίες» της άλλης πλευράς καταλαβαίνεται ό τι μπορεί να δημιουργηθεί μία σύρραξη που να έχει ένα χαρακτηριστικό μιας δυνατότητας αναζωπύρωσης ανά πάσα στιγμή. Όπως και ήταν μέχρι στιγμής και η κατάσταση στο Ντονέσκ .
ΜΘ. Θέλω να ρωτήσω το τρίτο σενάριο : να νικήσουν οι Ουκρανοί ΔΠ. Ναι ναι ΜΘ. Δηλαδή ο Πούτιν να χάσει και να αναγκαστεί να αποχωρήσει . Τι σημαίνει αυτό γεωπολιτικά; Τι θα οδηγήσει μία ήττα της Ρωσίας ΔΠ. Κοιτάξτε. Όσοι ασχολούνται με την γεωπολιτική, και εγώ τουλάχιστον στις αναλύσεις μου ανήκω στην ρεαλιστική σχολή , η ρεαλιστική σχολή κάνει μία αποτύπωση, μία «ακτινογραφία» πως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή . Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ως εξής : σε κάθε περίπτωση η Ρωσία έχει καταφέρει να αποδυναμώσει στρατιωτικά την Ουκρανία. Δηλαδή οι αντικειμενικοί τους στόχοι της ουδετεροποίησης , της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας , σε ένα βαθμό έχει επιτευχθεί μέσα από τους βομβαρδισμούς. Έχουν βομβαρδιστεί καίριες στρατιωτικές υποδομές οπότε αυτά για να αποκατασταθούν θέλουν δεκαετίες. Κανένα σενάριο δεν είναι απόλυτης επικράτησης της μίας ή της άλλης πλευράς. Όλα θέλω να τα δουν οι ακροατές μας μέσα σε ένα πλαίσιο δυναμικό, ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να φέρει σε καμία περίπτωση μία επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση που υπήρχε πριν από τον πόλεμο. Ο πόλεμος έχει δημιουργήσει στο έδαφος, σε οποιοδήποτε από αυτά τα σενάρια έχει δημιουργήσει μία κατάσταση που είναι διαφορετική από την προ του πολέμου κατάσταση. Δεν υπάρχει σενάριο δηλαδή που μπορεί να επαναφέρει τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση, όπως λέμε εμείς στα νομικά.
ΜΘ. Ποια είναι η αίσθηση σας. Οι αυριανές και μεθαυριανές συνομιλίες που θα γίνουν στις Βρυξέλλες τι αποτέλεσμα μπορεί να έχουν; Από την στιγμή που πριν μερικές ώρες ο Βλαδίμηρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι η παροχή φυσικού αερίου θα πληρώνεται σε ρούβλια, με σκοπό να πιέσει την Ευρώπη σε υπέρτατο βαθμό, δηλαδή να εισπράττει συνάλλαγμα και ταυτόχρονα να ενισχύει και το δικό του νόμισμα και μάλιστα υπήρξε μία οπισθοχώρηση στο δολάριο και στο ευρώ σε σχέση με το ρούβλι πριν από λίγη ώρα οπότε καταλαβαίνεται ότι αιφνιδιάστηκε και πάλι η Ευρώπη από αυτή την ενέργεια του Ρώσου Προέδρου. Μήπως η Ευρώπη είναι σαστισμένη. ΔΠ. Κοιτάξτε η Ευρώπη είναι, μην παρεξηγηθεί ο λόγος μου, είναι από μια άποψη ένας αδύναμος κρίκος. Κοιτάξτε, η Ρωσία στηρίζεται στην μεγάλη της στρατιωτική δύναμη, κάτι στο οποίο δεν υπάρχει αντιστοιχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή ένωση είναι μία οικονομική ένωση που έχει πολύ καλύτερα οικονομικά δεδομένα, μία μεγάλη αγορά, πολύ καλύτερες οικονομικές επιδόσεις και οικονομική έτσι
ΜΘ. ευημερία ΔΠ. Ευημερία, ακριβώς. Όμως θα πρέπει να δούμε ότι η Ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα δεν μπορεί να, και η κρίση αυτή έδειξε ότι δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την εξωτερική βοήθεια, εννοώ από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή είναι μία πραγματικότητα που και οι Ευρωπαίοι το έχουν καταλάβει. Θα θυμίσω ότι ο Πρόεδρος Τραμπ με το γνωστό του ύφος, είχε προσπαθήσει να κάνει αυτά που έχουνε συμβεί ήδη, δηλαδή να εκβιάσει τις Ευρωπαϊκές χώρες σε μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες και να σταματήσει τον Nord Streem 2. Αυτά κε Θεοδώση που αρνούνταν η Ευρώπη, πρέπει να το καταλάβουμε, πρέπει να δούμε δηλαδή πίσω από την προπαγάνδα ή την επικοινωνία. Αυτά έχουν συμβεί. Τι έχει συμβεί δηλαδή; Αυτά που ο Τραμπ απαιτούσε από την Ευρώπη με τον δικό του τον τρόπο, τον «τραμπισμό». Όμως μέσα από αυτή την κρίση αυτό έχει επιτευχθεί. Δηλαδή το «ακραίο» αυτό που οι Ευρωπαίοι δεν δέχονταν επί Τραμπ, αυτή την στιγμή είναι μία πραγματικότητα. Τι μπορούμε να περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή. Μπορούμε να περιμένουμε την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής διαδικασίας ολοκλήρωσης, δηλαδή θα πρέπει οι εθνικισμοί να πάνε λίγο πίσω και κυρίως των μεγάλων χωρών όπως πχ είναι η Γερμανία και να υπάρξει μία σαφής ευρωπαϊκή πολιτική ολοκλήρωσης που να αναφέρεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι κανείς μας δεν μπορεί, εννοώ εμείς τα ευρωπαϊκά κράτη, δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει τον διεθνή ανταγωνισμό. Με την εξαίρεση ίσως της Γαλλίας που έχει την στρατιωτική δύναμη και τις προσπάθειες που έχει ήδη κάνει θυμάστε την συμφωνία που προσπάθησε να κάνει με την Αυστραλία, ή μία συμφωνία που έχει κάνει ήδη με την Ινδία, δηλαδή υπάρχει παρουσία στον Ειρηνικό γιατί έχει και τις αποικίες στα νησιά στον Νότιο Ειρηνικό. Η Γαλλία έχει μία άλλη δυνατότητα. ΜΘ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Μπάϊντεν που φτάνει σήμερα αργά το βράδυ σήμερα στις Βρυξέλλες, προτίθεται να δεσμευτεί ότι ενεργειακά θα καλύψει την Ευρώπη, αν χρειαστεί, με κάθε τρόπο. Όμως η απεξάρτησης της Ευρώπης από την Ρωσική «αγκαλιά», να το πω έτσι, ενεργειακή αγκαλιά, δεν είναι εύκολος. Χρειάζεται χρόνος. Τουλάχιστον ένας χρόνος για να γίνει αυτό. ΔΠ. Ένας χρόνος δεν είναι αρκετός κε Θεοδώση
ΜΘ. Τουλάχιστον ΔΠ. Γιατί μιλάμε για πολλές χώρες έχουν ενεργειακή εξάρτηση περίπου στο 40 % των προμηθειών τους. Αυτή η χώρα δεν είναι η Γαλλία, προσέξτε. Η Γαλλία δηλαδή Μην θεωρείται στο θέμα αυτό ως ενιαίο σύνολο την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε όλες οι χώρες θα πληγούν το ίδιο από την κρίση. Η Γαλλία δεν εξαρτάται κατά τον ίδιο τρόπο από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο όπως η ΜΘ υπόλοιπη Ευρώπη. Βεβαίως. ΔΠ. Θέλω να σας θυμίσω την χρήση της πυρηνικής ενέργειας στην οποία η Γερμανία είχε μία έλλειψη διάθεσης – βούλησης να προχωρήσει σε αυτή την ΜΘ. Α, εννοείται στην παραγωγή μέσω πυρηνικής ενέργειας ΔΠ. Ακριβώς. Αυτό διαφοροποιεί πολύ την κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών. Δηλαδή και μέσα στην ΕΕ δεν πλήττονται το ίδιο από την κρίση.
ΜΘ. Οπότε αυτή την στιγμή, επειδή τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Δηλαδή η Ρωσία και η Ουκρανία καλύπτει το 50% των σιτηρών παγκοσμίως. Υπάρχει λοιπόν το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης, που το είπε και ο Μακρόν και θέλω να πω, να δώσω εδώ και ένα στοιχείο που αφορά την Ελλάδα. Εμείς εισάγουμε το 74% των σιτηρών από τις χώρες αυτές. Καταλαβαίνεται τι σημαίνει αυτό για τον κόσμο; Δηλαδή ο κόσμος δεν έχει νοιώσει ακόμη την πραγματική ακρίβεια του πολέμου γιατί τα αποθέματα, από ότι ξέρω, υπάρχουν ακόμη, αλλά εάν συνεχίζεται ο πόλεμος νομίζω ότι σιγά σιγά θα αλλάξουν και οι τιμές και οι προμήθειες και καταλαβαίνεται τι θα γίνει. ΔΠ. Άκουσα στην Βουλή και επειδή ξέρω ότι κάνετε το πολιτικό ρεπορτάζ πολλά χρόνια, με μεγάλη επιτυχία, αναφέρθηκε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον όρο «πολεμική οικονομία». Δηλαδή στην κρισιμότητα της οικονομικής κατάσταση στην χώρα, ότι πρόκειται δηλαδή για μία πολεμική οικονομία, δηλαδή καταλαβαίνεται ότι όταν οι προμήθειες σε αυτά τα βασικά αγαθά, το σιτάρι ή το ηλιέλαιο. Για πρώτη φορά κε Θεοδώση εδώ και πολλές δεκαετίες τα σούπερ μάρκετ στην Γερμανία υπάρχει ποσόστωση στην ποσότητα που οι καταναλωτές προμηθεύονται ηλιέλαιο, πόσο πρέπει ο κάθε καταναλωτής να πάρει. Επίσης μην ξεχνάτε ότι η Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σχεδόν ισοπεδώθηκε και ένα πολύ μεγάλο της κομμάτι καταλήφθηκε από τους Ρώσους. Υπάρχουν ακόμη μνήμες. Όπως εμείς έχουμε μνήμες από την κατοχή και οι Γερμανοί έχουν μνήμες από την περίοδο εκείνη. Ο κόσμος εκεί έχει την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη και επέκταση του πολέμου . Αυτό βέβαια, κατά την γνώμη μου είναι καθαρά ψυχολογικό. Όμως εμείς ξέρουμε την σημασία της ψυχολογίας πχ με τα δικά μας προβλήματα με την Τουρκία. Άρα μιλάμε για μία κατάσταση η οποία επιταχύνει είναι αυτό που λέω εγώ «επιταχυντής» των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών εξελίξεων. Αυτό που είπατε για την οικονομία είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που δημιουργήθηκε με τις Μπρέττον Γούντς Αγκρίμεντς μετά το 45 και με το πετροδολάριο και με την συμφωνία που έγινε το πετρέλαιο να πωλείτε σε δολάρια, τίθεται αυτή τη στιγμή σε ευθεία αμφισβήτηση από την Ρωσία, η οποία μέσα από τις πολύ σκληρές οικονομικές κυρώσεις έχει βγει έξω από το σύστημα . Αυτά όλα είναι τεκτονικές αλλαγές. Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι μία σειρά από διεθνείς δρώντες, όπως κατά την γνώμη μου και ένας «μεσαίος» μουσουλμανικός «χώρος» που περιλαμβάνει την Τουρκία και τα Βασίλεια του Κόλπου: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία κλπ βρίσκουν την «ευκαιρία»
ΜΘ. Οπότε βλέπουμε τον Σουλτάνο να οργιάζει έτσι όπως το παρουσιάζεται ΔΠ. Η αίσθηση μου είναι ότι δημιουργείται και ένας μεσαίος, υπάρχει η δυνατότητα δηλαδή να δημιουργηθεί ένας μεσαίος μουσουλμανικός γεωπολιτικός χώρος μεταξύ της Δύσης και εκείνων που είναι οι βασικοί ανταγωνιστές. Εκεί βλέπω ότι η Τουρκία δίνει την βιομηχανική της υποδομή και τα Βασίλεια, τα Βασίλεια εννοώ του Κόλπου, δίνουν το πετροδολάριο, το «ρευστό», το χρήμα. Αυτό λοιπόν βλέπεται τις διαφοροποιήσεις της Σαουδικής αραβίας , τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ δεν ψήφισαν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Βλέπεται διαφοροποιήσεις της Τουρκίας σε σχέση με τις κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση ΜΘ. Εσείς διαβλέπετε ότι όλη η σκακιέρα, όλη η σκακιέρα η οποία περιγράφεται θα δημιουργήσει στην ουσία τρεις πόλους; Την Δύση, τον μουσουλμανικό πυρήνα και την Ανατολή; ΔΠ. Βεβαίως. Βλέπω το εξής : βλέπω ότι διάφορες χώρες της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων είναι και οι χώρες του Κόλπου αλλά χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής αυτή την στιγμή δεν υφίστανται τον κατά την ανάγκη εξαναγκασμό να διαλέξουν έναν μόνον παράγοντα διεθνή ο οποίος μπορεί να βοηθήσει την ασφάλεια τους την οικονομική τους ανάπτυξη όπως ήταν οι ΗΠΑ , η Δύση παλαιότερα.
ΜΘ. Άρα συμφωνείται με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης που έχει απλώσει τις επαφές της και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και με την πλευρά αυτή, Πρόσφατα νομίζω ότι είναι στην Ινδία ο κος Δένδιας αυτές τις μέρες. Δηλαδή είμαστε στην σωστή, είμαστε στο σωστό τάϊμινγκ εξωτερικής πολιτικής; ΔΠ. Κοιτάξτε, πρέπει να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα και αυτό που θα δημιουργηθεί, θα είναι κάτι το οποίο θα είναι και πολύ σκληρό και θα ανταποκρίνεται απολύτως στις πραγματικές δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν , Και πρέπει να φύγουμε από την επικοινωνία και να πάμε στην ουσία. Δηλαδή εγώ θα ήθελα να δω συγκεκριμένες συμφωνίες. Θυμίζω ότι η Τουρκία με τα ΗΑΕ έχει συγκεκριμένες συμφωνίες σουάπς 10 δισεκατομμυρίων για αγορές προϊόντων, επενδύσει κτλ . Θα προτιμούσα οι σχέσεις μας πέρα από την ωραία εικόνα και την επικοινωνία να έχουν πολύ πιο σαφές περιεχόμενο όσον αφορά στις αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορεί να έχουν αυτές οι σχέσεις για την Ελληνική Οικονομία. Αυτό δεν το βλέπω κε Θεοδώση και αυτό είναι που χρειάζεται.
ΜΘ. Νομίζω ότι απλώσαμε όλο το δίκτυο της πολιτικής επιρροής ΔΠ. Μία τελευταία κουβέντα θα ήθελα να πω προς τους ακροατές μας ΜΘ. παρακαλώ ΔΠ. Ότι οι χώρες της περιφέρειας πλέον έχουν εναλλακτικές λύσεις. Δηλαδή η Κίνα βοηθάει επενδυτικά χώρες στην Αφρική, η Κίνα έχει αρχίσει και λειτουργεί βοηθάει χώρες στην Λατινική Αμερική. Έχουν την δυνατότητα την οικονομική, υπάρχει τεχνολογία ώστε κάποιος μπορεί να στραφεί προς την μία ή την άλλη πλευρά . Αυτή είναι μία πολύ μεγάλη αλλαγή σε σχέση με αυτό που συνέβαινε πριν από 20 χρόνια. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι ακροατές και ελπίζω να το καταλαβαίνουν και οι ιθύνοντες της Δύσης. ΜΘ. Μάλιστα. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την λεπτομερειακή ανάλυση που ακούσαμε εμείς και οι ακροατές μας. Εύχομαι εγώ να επανέλθουμε ειρηνικά, να τελειώσουμε γρήγορα και οι συνέπειες αν και αύριο να τελείωνε ο πόλεμος οι συνέπειες του δεν τελειώνουν μέσα σε μία μέρα. Θα τις βιώνουμε για αρκετό χρονικό διάστημα κε Παντή. ΔΠ. Από το στόμα σας κε Θεοδώση και στων ισχυρών τα αυτιά ! 23.3.2022 Συνέντευξη στο Believe Radio και στην εκπομπή του πολιτικού συντάκτη κου Μάκη Θεοδώση ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ pantislawoffice.blogspot.com