Ήδη από το 2020 η ΔΕΗ αγόραζε 28 ευρώ και πουλούσε 110 ευρώ! Το 2021 ξέφυγαν!
Δείτε το βίντεο στο 2:00 λεπτό
«Όλοι όμως γνωρίζουν ότι υπάρχουν άδικα υπερκέρδη εν μέσω της ακραίας κρίσης ακρίβειας. Η Ένωση βιομηχανικών Καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ) μιλάει εδώ και πολλούς μήνες για καρτέλ και χειραγώγηση τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Για ουρανοκατέβατα κέρδη κάνει λόγο πλέον ακόμη και η Κομισιόν που προτείνει και τη φορολόγηση και αναδιανομή τους», είπε χαρακτηριστικά Σωκράτης Φάμελλος στο Kontra News 10 με τον Γιώργο Μελιγγώνη
Σημείωσε ακόμη ότι, δυστυχώς, μεγάλο ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, ύψους 50%, βασίζεται στο φυσικό αέριο και ότι η πρόσδεση της Ελλάδας σε αυτό το ορυκτό, εισαγόμενο και πανάκριβο καύσιμο είναι μία ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη που κρύβεται πίσω από τον τίτλο της απολιγνιτοποίησης, της αντικατάστασης δηλαδή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών και όχι με ΑΠΕ.
Ο Σ. Φάμελλος παρουσίασε στοιχεία για τον Δεκέμβριο του 2021, όπου το μέσο μεταβλητό κόστος παραγωγής μονάδων φυσικού αερίου συμπεριλαμβανομένου ενός λογικού κέρδους κέρδος 3% ακόμα και σε μέση μηνιαία τιμή είχε μεγάλη απόκλιση από τη χονδρεμπορική τιμή κάτι που αποδεικνύει την αισχροκέρδεια και τη χειραγώγηση τιμών. «Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλο, άδικο υπερκέρδος ακόμη και των μονάδων φυσικού αερίου που για παράδειγμα τον Δεκέμβριο 2021 έφτανε τα 150 εκατ. ευρώ».
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στη ΡΑΕ ενώ ήταν και είναι ξεκάθαρα ευθύνη και πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να ελέγξει και να αναδιανείμει τα ουρανοκατέβατα κέρδη, όπως έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Γαλλία, για παράδειγμα, έχει εφαρμόσει πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και στο φυσικό αέριο. «Σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες λειτουργεί η προθεσμιακή αγορά και υπάρχουν διμερή συμβόλαια, με αποτέλεσμα οι υψηλές τιμές χονδρικής που βλέπουμε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας να μετακυλίονται στη λιανική κατά ένα μικρό μόνο ποσοστό και όχι κατά 100% όπως έχει επιλέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να συμβαίνει στην Ελλάδα».
Έθεσε επιπλέον το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν επιβάλει πλαφόν στην τιμή χονδρικής βάσει μεταβλητού κόστους ώστε να σταματήσει τα υπερκέρδη από εδώ και πέρα αφού, παραδέχεται ότι υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη εν μέσω ακραίας ακρίβειας. «Φαίνεται μάλιστα ότι επιχειρούν να αποφύγουν να φορολογήσουν τα πραγματικά υπερκέρδη διά της μεθόδου αξιολόγησης των ισολογισμών των εταιρειών ενέργειας όπως είπε ο κος Μητσοτάκης στη Βουλή».
Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε τέλος: «Η αισχροκέρδεια όμως ξεκίνησε το 2020 όταν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και η ΔΕΗ πουλούσαν ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από την τιμή χονδρικής που για μεγάλο διάστημα του 2020 είχε καταρρεύσει εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών καυσίμων λόγω των lockdown. Για παράδειγμα η ΔΕΗ τον Απρίλιο του 2020 αγόραζε 28 ευρώ τη μεγαβατώρα και πουλούσε 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Όταν η ΔΕΗ όπου συμμετέχει το Δημόσιο γίνεται «πρωταγωνίστρια» της αισχροκέρδειας είναι σαφές ότι αυτό αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης. Οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν καταστήσει την Ελλάδα πιο ευάλωτη στην ουκρανική κρίση, μία κυβέρνηση που ούτε θέλει, ούτε μπορεί να στηρίξει την ελληνική κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας».