Ο κ. Μητσοτάκης οδεύει προς το πολιτικό του τέλος;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και εκεί που όλα ήταν έτοιμα για εκλογές μετά το Πάσχα, με προσφορότερη ευκαιρία για την πανηγυρική ανακοίνωσή τους το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ στις αρχές Μαϊου, τα γεγονότα (για να θυμηθούμε τη ρήση του Μάκ Μίλαν) είχαν διαφορετική άποψη. Πανδημία, πληθωρισμός, η κερδοσκοπία, πόλεμος, πιέσεις ξένου παράγοντα, καθιστούν πλέον την προσφυγή στις κάλπες εντελώς προβληματική για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δείχνει να εγκλωβίζεται όλο και πιο πολύ.

Του Πέτρου Αγρέβη – Χασάπη

Όλα τα ανωτέρω ανάγκασαν τον κ. Μητσοτάκη να δεσμευτεί χθες από του βήματος της Βουλής, ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» και ίσως τούτη τη φορά η δήλωση αυτή να έχει εκ των πραγμάτων κάποια βάση. Εξάλλου η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών κ. Πέτσα σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι «δεν βλέπει εκλογές για το 2022 γιατί λόγω της ακρίβειας οι ψηφοφόροι θα θέλουν να εκδικηθούν την κυβέρνηση» είναι ενδεικτική του κλίματος και των μηνυμάτων της λαϊκής δυσαρέσκειας που λαμβάνει το Μαξίμου.

Πολλαπλά προβλήματα

Μέχρι πρόσφατα, το μόνο σοβαρό πρόβλημα που εμφανώς αντιμετώπιζε η κυβέρνηση ήταν αυτό της πανδημίας. Όλες οι πιεστικές προσπάθειες, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, τα πρόστιμα, τα μέτρα προφύλαξης κλπ είχαν εκτιμώ στόχο, κυρίως τη δημιουργία καθαρού διαδρόμου ώστε κάπου μετά το Πάσχα να οδηγηθούμε στις κάλπες. Όμως:

· Η πανδημία δεν δείχνει να υποχωρεί, αφού η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως (και στην Ευρώπη), σε απόλυτους αριθμούς θανάτων και κρουσμάτων, παρά το μικρό πληθυσμό της χώρας.

· Ο πληθωρισμός και η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία έχουν φέρει τους πολίτες στα όριά τους.

· Η ακρίβεια της ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί ηλεκτροσόκ. Και κύριος υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού θυσίασε την ενέργεια από λιγνίτη και την ενεργειακή μας αυτονομία, για χάρη της ιδεοληψίας του περί πράσινης ανάπτυξης. Η οποία ιδεοληψία είναι σύμφωνη με αντίστοιχη του Μπάϊντεν, του Σβάμπ αλλά και γερμανικών και ελληνικών ολιγαρχικών συμφερόντων.

· Η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική που ασκεί (Ουκρανία, Τουρκία κλπ), είτε γιατί την πιστεύει, είτε γιατί την επιβάλουν οι δυτικοί, έχει καταστήσει αντίθετη, όχι μόνο την πλειοψηφία της ελληνικής Κοινής Γνώμης, αλλά και τμήματα της ΝΔ. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν για πρώτη φορά, το παράδοξο εύρημα, η πλειοψηφία του λαού να θέλει άμεσες εκλογές.

Η κυβέρνηση «πουλάει» προπαγάνδα ότι το φαινόμενο είναι πρόσκαιρο, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι. Πληθωρισμός με το σκληρό ευρώ, χωρίς τη δυνατότητα χειρισμού του εθνικού νομίσματος και δημοσιονομικών προσαρμογών είναι σκέτη οικονομική καταστροφή. Ειδικά για μια οικονομία κατά βάση εισαγωγική.

Τελευταίες ελπίδες

Τελικά, ο πρωθυπουργός μάλλον έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του για πολιτική επιβίωση στους ολιγάρχες των ΜΜΕ και στους δημοσκόπους. Όσο μπορεί ακόμα να πείθει μέσω των ΜΜΕ και των δημοσκοπήσεων, ότι είναι το μόνο πολιτικό κεφάλαιο της χώρας, θα εξακολουθεί να επιβιώνει. Όμως γνωρίζει πως όταν ραγίσει η λαϊκή εμπιστοσύνη, αυτή δεν αποκαθίσταται και ο ίδιος οδεύει προς το πολιτικό του τέλος. Μια τελευταία ελπίδα του είναι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά το θεωρώ πιθανό ότι αυτά τα χρήματα θα κατασπαταληθούν σε διάφορα συμφέροντα και θα διογκώσουν ακόμα πιο πολύ τη λαϊκή οργή.

Φρούδες οι ελπίδες

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται, ως εκ τούτου, εν μέσω τεσσάρων πιεστικών παραγόντων και ούτε ο ίδιος είναι σε θέση να γνωρίζει που θα τον οδηγήσουν και συγκεκριμένα: α) του ξένου παράγοντα που τον βάζει μπροστά εναντίον της Ρωσίας και υπέρ των συμφερόντων της Τουρκίας, β) των πολιτικών τζακιών της ΝΔ που θέλουν να επιβιώσουν πολιτικά, γ) των Ελλήνων ολιγαρχών που προφανώς θα θέλουν άνετη πρόσβαση στον εθνικό πλούτο και δ) της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Και ενώ όλα τα σημάδια και οι πληροφορίες έδειχναν ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε αποφασίσει για αιφνιδιαστικές εκλογές μετά το Πάσχα, τώρα και εξ αιτίας και των εξελίξεων στην Ουκρανία και των πολλαπλών προβλημάτων, αφενός ο ίδιος δείχνει να διστάζει, αφετέρου και ο ξένος παράγοντας πιθανολογώ ότι δεν του το συνιστά.

Ο υπουργός εξωτερικών κ. Δένδιας, ουσιαστικά έστειλε μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη πως, «αν συμβεί κάτι απολύτως έκτακτο και πρέπει να γίνει μια επιλογή, θα ήταν αντισυνταγματικό να μην προκηρυχθούν εκλογές». Στην ουσία αυτό εκτιμάται ότι είναι ένα μήνυμα για εκλογές σε περίπτωση που επέλθει κάποια μειωτική για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, συμφωνία με την Τουρκία.

Θα πάει μέχρι το τέλος για να μας αποχαιρετήσει;

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ελπίζει σε άλλα, καλύτερα γι΄ αυτόν γεγονότα που θα του επιτρέψουν να επιβιώσει πολιτικά, αλλά μάλλον αυτό μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η συνεχής πολιτική φθορά του ίδιου και της ΝΔ μέχρι το τέλος της τετραετίας, θα τον φέρει στο τέλος αντιμέτωπο και με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής. Τότε η ΝΔ θα σημειώσει χαμηλό ποσοστό. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να διατείνεται τώρα ότι θα γίνουν νέες επαναληπτικές εκλογές, κάτι που δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι θα συμβεί, αλλά και πάλι δεν πρόκειται να αποκτήσει αυτοδυναμία, με τον εκλογικό νόμο που ο ίδιος ψήφισε. Γι’ αυτό και άρχισαν να διαδίδονται πληροφορίες περί νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, προφανώς μόνο και μόνο για να επιβιώσει πολιτικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στην αναγκαστική λοιπόν συγκυβέρνηση που θα επακολουθήσει, κατά πάσα πιθανότητα τα κόμματα που θα συγκυβερνήσουν με τη ΝΔ, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, πιστεύω ότι δεν πρόκειται να δεχτούν πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη. Δεν θα θέλουν να συνδέσουν το πολιτικό τους μέλλον με την φθορά του. Στην καλύτερη περίπτωση θα απαιτήσουν πρόσωπο κοινής αποδοχής, οπότε θα έχουμε την αποχώρηση του κ. Μητσοτάκη.

Ένα άλλο ενδεχόμενο

Εάν η ΝΔ δεν ξεπεράσει το 30% στις επόμενες εκλογές με την απλή αναλογική, θα εκλέξει κάτω από 100 βουλευτές. Τίποτα λοιπόν δεν αποκλείει τότε, τα υπόλοιπα κόμματα που θα συγκεντρώνουν πάνω από 200 βουλευτές, να συμφωνήσουν πρόσκαιρα, να ψηφίσουν και πάλι εκλογικό νόμο απλής αναλογικής, που μάλιστα, επειδή θα έχει συγκεντρώσει πάνω από 200 ψήφους, θα ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η ΝΔ αλλά και κανένα άλλο κόμμα δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ πλέον αυτοδυναμία στο μέλλον και αναγκαστικά θα υπάρχουν μόνιμα στο εξής κυβερνήσεις συνεργασίες. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποφευχθεί μόνο εάν ο κ. Μητσοτάκης πάει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε εκλογές, για να ανακόψει τη φθορά της ΝΔ. Εδώ μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες της ΝΔ, που δεν θέλουν να δουν το κόμμα συρρικνωμένο και τις ίδιες εκτός πολιτικών κεκτημένων.

Όλα λοιπόν τα ενδεχόμενα εξακολουθούν να είναι ανοικτά και οι σοβαροί εθνικοί λόγοι, των οποίων θα γίνει η επίκληση πάμπολλοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ