Η Ρωσία εξοργίστηκε από τη βεβήλωση του μνημείου, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, των Σοβιετικών στρατιωτών που πέθαναν για την ελευθερία και την κυριαρχία της Ελλάδας το 1941-1944.
Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Είμαστε βαθιά εξοργισμένοι με την πρόσφατη βεβήλωση του μνημείου των Σοβιετικών στρατιωτών που πέθαναν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1941-1944 στο κέντρο της Αθήνας, που είναι ένα από τα κεντρικά μέρη του ετήσιου εορτασμού της Ημέρας της Νίκης», τόνισε.
Η διπλωμάτις είπε ότι άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο με τα ναζιστικά σύμβολα βαμμένα με κίτρινη μπογιά και το όνομα του εθνικιστικού ριζοσπαστικού τάγματος Αζόφ.
Σύμφωνα με την ίδια, η ρωσική πρεσβεία έστειλε σημείωμα για το περιστατικό αυτό στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Καλούμε τις ελληνικές αρχές να βρουν και να τιμωρήσουν αυστηρά τους βανδάλους προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων απαράδεκτων περιστατικών. Περιμένουμε πληροφορίες για τα αποτελέσματα της έρευνας », είπε η Ζαχάροβα.
Πρόσθεσε επίσης ότι η Μόσχα θεωρεί αυτό το έγκλημα άμεση συνέπεια του αντιρωσικού αισθήματος στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Η αδιάκοπη μονόπλευρη και εσκεμμένα διαστρεβλωμένη παρουσίαση πληροφοριών για τα γεγονότα στο Ντονμπάς, η υποστήριξη προς το καθεστώς στο Κίεβο έχει λύσει τα χέρια όσων, για χάρη αμφίβολων στόχων, είναι έτοιμοι να παραδώσουν στη λήθη την ιστορία και τη μνήμη κοινό για τη Ρωσία και την Ελλάδα», συνόψισε η διπλωμάτις.
Μάλιστα την ίδια μέρα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη βεβήλωση στην Αθήνα ενός μνημείου των Σοβιετικών στρατιωτών που πέθαναν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας.
Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον Ρώσο γλύπτη Βιατσεσλάβ Κλούκοφ και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα στη λεωφόρο Συγγρού το 2005. Το μνημείο είναι αφιερωμένο στους Σοβιετικούς στρατιώτες και αξιωματικούς που διέφυγαν από την αιχμαλωσία των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πολέμησαν στα ελληνικά αποσπάσματα των παρτιζάνων. Ο γλύπτης απεικόνιζε έναν πεσμένο Σοβιετικό στρατιώτη και τη μητέρα του που θρηνεί.
Izvestia
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος