Άγνωστος προσποιούμενος τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας είχε βιντεοκλήση 10 λεπτών με τον ΥΠΑΜ Βρετανίας-Ρωσία βλέπουν πίσω από τις κλήσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησε δημόσια τη Ρωσία για κλήσεις-φάρσες, σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία που έγιναν σε υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας και η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δήλωσαν ότι είχαν έρθει σε επαφή με απατεώνες την περασμένη εβδομάδα.

Η Ντάουνινγκ Στριτ αποκάλυψε τώρα ότι έγινε επίσης μια ανεπιτυχής προσπάθεια επικοινωνίας με τη γραμματέα Πολιτισμού, Ναντίν Ντόρις.

Ένας εκπρόσωπος τύπου πρόσθεσε ότι αναμένονται περαιτέρω κλήσεις-φάρσες σε υπουργούς.

Είναι κατανοητό ότι υπάρχει ανησυχία στην κυβέρνηση ότι οι εγκεκριμένες ηχογραφήσεις των κλήσεων ενδέχεται να δημοσιοποιηθούν για να ενισχυθούν οι ρωσικοί ισχυρισμοί σχετικά με τον πόλεμο.

Την Παρασκευή, ο κ. Wallace κατηγόρησε τη “ρωσική παραπληροφόρηση, τη διαστρέβλωση και τα βρώμικα κόλπα”, για έναν άνδρα που προσποιήθηκε τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Denys Shmyhal.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ αποκάλυψε στη συνέχεια λίγο αργότερα ότι είχε λάβει παρόμοια κλήση νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον είπε στους δημοσιογράφους ότι «το ρωσικό κράτος ευθύνεται για τις φάρσες (τηλεφωνικές κλήσεις) που έγιναν σε υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη εβδομάδα».

Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά πρόσθεσε: «Αυτή είναι η συνήθης πρακτική για τις ρωσικές επιχειρήσεις πληροφοριών.

«Βλέπουμε μια σειρά από ιστορίες απόσπασης της προσοχής και ξεκάθαρα ψέματα από το Κρεμλίνο, που αντανακλούν την απόγνωση του Πούτιν καθώς προσπαθεί να κρύψει την κλίμακα της σύγκρουσης και τις αποτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης».

AVvXsEh2rotG9lgvU8kB0pg9W4PfeBnxyEbhm1LL5k4P1rf0nxBmgtaC3TL9txLr0fqaMr nfM2tEy56Vty hDM bj5cP0A4OOXGrDp6HoaThp9j3Yg5quJujTBykVbW1Y8EBxYa rUBhNLucu8ISevhBK

Έγινε αντιληπτό ότι ο κ. Wallace υποβλήθηκε σε βιντεοκλήση μέσω “Microsoft Teams”, η οποία διήρκεσε περίπου 10 λεπτά.

AVvXsEjf 2Mg5a6jKekgTmMqjKbfy98Llb02aFeZFc548ONWWaEHLXW LwOAKFCEMmSkYpnyoUkHNG9aP8vMzVlRjCW5fOVe70tj PKil8vfcmOGhi7dVw7B6mEl5lrgIqbuhwrLXuELP1WCHBo69XhbCgC24sgvL5KXRiYUh9oQAaKiO8qcAZ69Vy9GPcjq=s16000Η βιντεοκλήση κανονίσθηκε μετά από ένα email, που υποτίθεται ότι εστάλη από βοηθό στην πρεσβεία της Ουκρανίας στο Λονδίνο, στάλθηκε σε κυβερνητικό τμήμα και στη συνέχεια προωθήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας.

Ο κ. Wallace ρωτήθηκε για το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα έστελνε πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και εάν η Ουκρανία έπρεπε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε επίσης για την προοπτική η Ουκρανία να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να γίνει ένα «ουδέτερο» κράτος.

Μια διυπουργική έρευνα για το πώς έγινε η κλήση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ερωτηθείς εάν οι άμυνες κατά των κλήσεων φάρσας ήταν αρκετά ισχυρές, ο εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιες κλήσεις.

bbc.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ