Ισραηλινό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας προς Μπάιντεν: Πάρε πίσω την απόφαση για τον EastMED – Να υποστηρίξεις την Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Toυ Ανδρέα Μουντζουρούλια απο το directus.gr

Σημαντική παρέμβαση είχαμε από ”το Ισραηλινό  Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA)”, το οποίο ζητάει από τον πρόεδρο Μπάιντεν, να πάρει πίσω την απόφαση για τον EastMED.

”Η ξαφνική απόφαση του Μπάιντεν να αποσύρει την υποστήριξη για τον αγωγό EastMed, ο οποίος θα διοχέτευε ισραηλινό και κυπριακό φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, έχει αποδειχθεί άστοχη μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία”!

%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CC%81%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF 2022 03 16 9.51.19 %CE%BC%CE%BC

Ακολουθεί το κείμενο:

”Με την Ανατολική Μεσόγειο να είναι άφθονη σε ενεργειακούς πόρους και με την προσπάθεια της ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή της.

Στις αρχές Ιανουαρίου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε ανεπίσημα την Ελλάδα ότι οι ΗΠΑ αποσύρουν την υποστήριξή τους στον αγωγό, ο οποίος θα έφερνε φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μέσω Ελλάδας και Ιταλίας. Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης ισχυρίστηκαν ότι το σκεπτικό της απόφασης των ΗΠΑ ήταν οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, ηέλλειψη εμπορικής βιωσιμότητας και οι εντάσεις με την Τουρκία.

%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CC%81%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF 2022 03 16 9.51.14 %CE%BC%CE%BC

Εκπρόσωποι των πρεσβειών των ΗΠΑ στην Αθήνα και την Ιερουσαλήμ εξήγησαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλάζουν τους σχεδιάσμούς τους και εστιάζουν στην «προώθηση τεχνολογιών καθαρής ενέργειας».

Υπό το πρίσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της νέας έμφασης της ΕΕ στις εναλλακτικές λύσεις στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να τερματίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην EastMed υπονομεύει άμεσα την Ευρώπη και την ενεργειακή ασφάλεια.”

Τι πρέπει να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συνέχεια;

”Η διοίκηση θα πρέπει να δεσμευτεί ρητά ότι θα υποστηρίξει την ειρηνική ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο ως κρίσιμο πυλώνα τόσο της περιφερειακής όσο και της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη πιθανής ανάπτυξης του αγωγού EastMed, αλλά και επιλογές LNG.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν τις ισραηλοαιγυπτιακές προσπάθειες. Η διοίκηση θα πρέπει επίσης να υποστηρίξει την ανάπτυξη της Ελλάδας. Μόλις ολοκληρωθεί, ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης, θα διοχετεύει φυσικό αέριο μέσω δικτύου αγωγών, συνδέοντας την Ελλάδα με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ακόμη και με τη Μολδαβίακαι την Ουκρανία.

Το δίκτυο αγωγών της Ελλάδας θα μπορούσε επίσης να παρέχει φυσικό αέριο στην Ιταλία και τα Δυτικά Βαλκάνια.”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ