Μετά το μποϊκοτάζ στην τέχνη και στον αθλητισμό, το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί ένα νέο «ρεύμα» αποκλεισμού των Ρώσων επιστημόνων θυμίζει σκοτεινές εποχές.
Με οργισμένη ανάρτηση στο Twitter, ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρος Λύτρας ο οποίος «τάραξε» τα νερά με τις αποκαλυπτικές μελέτες που πραγματοποίησε σε συνεργασία με τον κ. Τσιόδρα, καταδικάζει τις πιέσεις των Ουκρανών να αποκλειστούν οι Ρώσοι επιστήμονες εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Έλεος… Αφήστε την επιστημονική έρευνα και τα επιστημονικά περιοδικά έξω από αυτό!» γράφει αναρτώντας άρθρο του επιστημονικού nature.com με τίτλο «Ουκρανοί ερευνητές πιέζουν τα περιοδικά να μποϊκοτάρουν Ρώσους συγγραφείς».
Στο άρθρο αναφέρεται ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία,πολλοί ερευνητικοί οργανισμοί διέκοψαν τη χρηματοδότηση και τους δεσμούς συνεργασίας με τη Ρωσία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ένα μποϊκοτάζ είναι ηθικά σωστό και θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου, αλλά πολλά περιοδικά λένε ότι η αδιάκριτη απομόνωση των επιστημόνων της Ρωσίας θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό. Αυτή την εβδομάδα, οι ρωσικές αρχές φαίνεται ότι απάντησαν στις απειλές για μποϊκοτάζ λέγοντας ότι σκοπεύουν να απορρίψουν την απαίτηση να δημοσιεύουν επιστήμονες που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνησησε αναγνωρισμένα ξένα περιοδικά. Αυτή η κίνηση που θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την επιστήμη της χώρας, λένε ορισμένοι Ρώσοι ερευνητές.
Ουκρανοί επιστήμονες έχουν απευθύνει έντονες εκκλήσεις για απαγόρευση Ρώσων ερευνητών από περιοδικά. «Οι Ρώσοι επιστήμονες δεν έχουν κανένα ηθικό δικαίωμα να αναμεταδίδουν οποιοδήποτε μήνυμα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα», λέει η Olesia Vashchuk, επικεφαλής του Συμβουλίου Νέων Επιστημόνων της Ουκρανίας στο Υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης, σε δύο επιστολές της την 1η Μαρτίου, στην οποία ζητά μεταξύ άλλων να αφαιρεθούν τα ρωσικά περιοδικά από τις βάσεις δεδομένων και οι Ρώσοι επιστήμονες να αφαιρεθούν από τις επιτροπές σύνταξης των περιοδικών.
Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι ελάχιστα επιστημονικά περιοδικά έχουν απαγορεύσει μέχρι στιγμής Ρώσους επιστήμονες. Τα περιοδικά Nature και Science έχουν καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας σε άρθρα, αλλά έχουν επίσης εκφράσει την αντίθεσή τους στην αδιάκριτη απομόνωση των επιστημόνων της.