Εντάξει, τον λυπάσαι όταν του ζητάει ο δημοσιογράφος να πει ποιος είναι πρόεδρος στη Βενεζουέλα… Πως διασύρονται έτσι οι άνθρωποι…
Εντάξει, τον λυπάσαι όταν του ζητάει ο δημοσιογράφος να πει ποιος είναι πρόεδρος στη Βενεζουέλα… Πως διασύρονται έτσι οι άνθρωποι… pic.twitter.com/FXgonBekSr
— e-tetRadio.gr (@tetRadio) March 14, 2022
documentonews.gr:«Ποιος είναι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας για την ελληνική κυβέρνηση,ο Μαδούρο ή ο Γκουαϊδό;»
Οικονόμου:«Η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως ταυτισμένη με τους εταίρους της στην ΕE όσον αφορά την αντιμετώπιση τέτοιου είδους ζητημάτων και διεθνών σχέσεων» 🤣😅
https://t.co/hbW5ULxgiM:«Ποιος είναι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας για την ελληνική κυβέρνηση,ο Μαδούρο ή ο Γκουαϊδό;»
Οικονόμου:«Η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως ταυτισμένη με τους εταίρους της στην ΕE όσον αφορά την αντιμετώπιση τέτοιου είδους ζητημάτων και διεθνών σχέσεων» 🤣😅— Areti Athanasiou (@AretiAthanasiu) March 14, 2022
Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε για την πρόσφατη επαναπροσέγγιση Ουάσιγκτον και Καράκας, και για το εάν αυτή η εξέλιξη αλλάζει την θέση της ελληνικής κυβέρνησης, που από τον Ιούλιο του 2019, σε μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είχε σπεύσει να αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως «μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας.
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου περισσότερο θολώνει παρά ξεκαθαρίζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, καθώς η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αλλάξει εδώ και έναν και πλέον χρόνο αναφορικά με τον Γκουαϊδό, χωρίς να υπάρξει σχετική ανακοίνωση από ελληνικής πλευράς.
Σημειώνεται πως από τον Ιανουάριο του 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακοινώσει πως δεν αναγνωρίζει πια ως «μεταβατικό πρόεδρο» τον Χουάν Γκουαϊδό, αφού κατά τις βουλευτικές εκλογές της χώρας λίγες εβδομάδες νωρίτερα, έχασε τη θέση του ως επικεφαλής του κοινοβουλίου. Η ΕΕ ανακοίνωσε, τότε, πως τον υποβιβάζει σε «προνομιούχο συνομιλητή», αφήνοντας τις ΗΠΑ και την Βρετανία μόνες στην αναγνώρισή του ως μεταβατικό πρόεδρο. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Μαδούρο, στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσεων για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, του οποίου τις εισαγωγές απαγόρευσαν λίγες ημέρες νωρίτερα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σε σχετική ερώτηση που είχε δεχθεί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Α. Παπαϊωάννου τις ίδιες ημέρες που ανακοίνωσε την παραπάνω απόφασή της η ΕΕ, ο ίδιος απάντησε πως «εμείς ταυτιζόμαστε με τη θέση την οποία έχει εκφράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει βγάλει σχετική ανακοίνωση αναφορικά με το ζήτημα του Γκουαϊδό, ο οποίος πλέον δεν είναι όπως ξέρετε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου», χωρίς περαιτέρω σχολιασμό.