Έτοιμος να τα πει τετ α τετ με τον Πούτιν ο Ζελενσκι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θετικός στο ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, εμφανίστηκε ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Σάββατο σε διεθνή ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε πως ελπίζει το Ισραήλ να βοηθήσει έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πούτιν, χάρη στη «σημαντική θετική επιρροή» του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ στη ρωσική ηγεσία. Τόνισε δε πως ο ίδιος θα μπορούσε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας στην Ιερουσαλήμ ή το Τελ Αβίβ.

«Όσο για το Ισραήλ και τη διαμεσολάβηση του Ναφτάλι Μπένετ, εμείς ζητάμε τη φιλία του Ισραήλ», είπε ο Ζελένσκι, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Jerusalem Post. «Προφανώς και θεωρούμε ότι είναι θετική η στάση του, αλλά βέβαια το Ισραήλ έχει μια ιδιομορφία λόγω της ιστορίας του και των παραλληλισμών που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θα μπορούσαν να πάρουν θέση σε αυτόν τον πόλεμο επειδή έχουν βιώσει και αυτοί τεράστια κύματα προσφύγων. Το Ισραήλ μπορεί να παίξει ρόλο για να βρεθεί μια λύση. Παγκοσμίως επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και τις αντίστοιχες κυβερνήσεις. Θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις θέσεις μας στον ρωσικό λαό», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τη Jerusalem Post ο Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ναφτάλι Μπένετ κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός του Ισραήλ φέρεται να συμβούλεψε τον Ουκρανό πρόεδρο να παραδοθούν. Κάτι που φυσικά δεν συνέβη.

Στη συνέχεια τόνισε αν οι Ρώσοι θέλουν να μπουν στο Κίεβο και «ισοπεδώσουν την ιστορική μνήμη της Ουκρανίας και ένα κομμάτι της ιστορίας της Ευρώπης, βεβαίως μπορούν να το κάνουν. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, ας το κάνουν».

Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να βοηθήσουν για την απελευθέρωση του δημάρχου της ουκρανικής πόλης Μελιτόπολης, ο οποίος απήχθη χθες από Ρώσους, σύμφωνα με το Κίεβο.

Είπε, επίσης, ότι η Δύση θα έπρεπε να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, όμως χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

«Έχουμε κάνει πολλά τηλεφωνήματα. Χθες μας ήρθε ένα βίντεο που αποδεικνύει την απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης. Ζήτησα τη βοήθεια του κ. Μακρόν. Ο δήμαρχος είναι ένας άνθρωπος που ήθελαν να τον κάνουν ντε και καλά να καλωσορίσει τον ρωσικό στρατό, κάτι που αρνήθηκε. Συνήθως όταν απαγάγει κάποιος, γυρνάει και ένα βίντεο για να του πει πες κάτι αλλιώς θα σε σκοτώσω. Θέλουν να κάνουν επίδειξη επιρροής; Εγώ, λέω, μακάρι να μου μιλούσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Μου μένει να τα συζητάω με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Όλαφ Σολτς, οι οποίοι ενδεχομένως να μπορούν να τα μεταφέρουν όλα αυτά στον Ρώσο πρόεδρο», σχολίασε για τον Εμανουέλ Μακρόν.

Όσον αφορά στους βομβαρδισμούς στο μαιευτήριο στη Μαριούπολη αλλά και γενικότερα για τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων σχολίασε: «Τι να πω; Πώς να αξιολογήσεις μια τέτοια πράξη; Μια τρομοκρατική ενέργεια; Τι άλλο να πω; Είναι τραγικό να βλέπεις ανθρώπους να κάνουν τέτοια πράγματα σήμερα. Δεν έχει σημασία να γίνεται αυτό μόνο μια φορά. Ένας φούρνος να ανατιναχθεί και να σκοτωθούν άνθρωποι, μας στεναχωρεί. Αυτά που θα συμβούν στο μέλλον, κανείς δεν τα ξέρει. Ακούω φοβερά πράγματα, πχ για χημικά. Όταν έρχονται δεκάδες τέτοια εκφοβιστικά μηνύματα, προφανώς αγχώνεσαι. Όπως η επίθεση στο Χάρκοβο, ήταν φρικτά πράγματα αυτά. Δεν θέλω να συνηθίσουμε σε αυτά».

Ερωτηθείς για την απαγόρευση των πτήσεων είπε: «Κάποιοι εκπρόσωποι – ηγέτες της Δύσης, κάθονται καμιά φορά σε καφενεία και συζητούν για τον κόσμο και πώς ξαναφτιάχνεται αυτός στο μυαλό τους. Προφανώς δεν θα ήταν αυτοί που θα προσπαθούσαν να κλείσουν τους δικούς μας αιθέρες. Δεν το εννοώ για όλους. Απλώς απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση να καταλάβουν οι ηγέτες ποια είναι η δικιά μας θέση. Επίσης, βεβαίως, υπάρχουν τα αντιαεροπορικά συστήματα και είναι κάτι, τα οποία μπορούμε και εμείς να βρούμε ή είναι ευπρόσδεκτα από όσους θέλουν να μας τα δώσουν. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία κάποιων χωρών αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμα και να αγοράσουμε αντιαεροπορικά συστήματα».

Περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί

Έχουμε φτάσει αισίως στη 16η ημέρα πολέμου στην Ουκρανία και περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. «Έχουμε περίπου 1300 στρατιωτικούς που χάθηκαν», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτόν τον απολογισμό.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη καταμέτρηση που δημοσιεύουν οι ουκρανικές αρχές από την έναρξη της εισβολής. Όσον αφορά στις… απώλειες του ρωσικού στρατού ο ίδιος υποστήριξε πως έχει χάσει «περίπου 12.000 άνδρες». Πρόκειται για μια «αναλογία 1 στους 10, όμως αυτό δεν με κάνει χαρούμενο», επισήμανε.

Στις 2 Μαρτίου, ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι είχε χάσει σχεδόν 500 στρατιώτες. Όμως, έκτοτε, δεν έχει δημοσιεύσει νεότερο απολογισμό, την ώρα που οι μάχες μαίνονται σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας.

Στις 8 Μαρτίου, έπειτα από δύο εβδομάδες συγκρούσεων, το Πεντάγωγο είχε κάνει λόγο για μια εκτίμηση μεταξύ 2000 και 4000 νεκρών Ρώσων.

Ζελένσκι: Οι ουκρανικές επιχειρήσεις δεν λειτουργούν

Οι περισσότερες ουκρανικές επιχειρήσεις σταμάτησαν να λειτουργούν από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε την την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο οικονομικός σύμβουλος το Ζελένσκι είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι η ρωσική εισβολή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ