Η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά. Όπως αποκαλύπτει η ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σχεδόν για τα μισά ελληνικά νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους μόλις για 19 ημέρες, ενώ το 60,9% των ερωτηθέντων κρίνει ανεπαρκή τα μέτρα που έχει μέχρι σήμερα λάβει η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι η μείωση φόρων και τελών στα καύσιμα και στην ενέργεια, σε συνδυασμό με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αποτελούν τα καταλληλότερα μέτρα για να τους βοηθήσουν να επιβιώσουν.
Σύμφωνα με την έρευνα, η ακρίβεια εκτίναξε τον αριθμό των νοικοκυριών που αύξησαν τις δαπάνες τους για βασικά αγαθά. Το 65,1% των νοικοκυριών αύξησε το 2021 τις δαπάνες του για λογαριασμούς σπιτιού (20% το αντίστοιχο ποσοστό το 2020), το 52,8% για είδη διατροφής (από 26,2%), το 51,9% για θέρμανση (12,9% το 2020) και το 34,7% για υγεία και φάρμακα (26% το 2020).
Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν για ένα στα δύο νοικοκυριά την κατηγορία που έχει τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημά τους. Γενικά, οι συνολικές δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν πέρυσι μεσοσταθμικά κατά 12%.
Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ενώ ακολουθούν οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, στη βενζίνη και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Απαισιοδοξία υπάρχει και για φέτος, με σχεδόν έναν στους δύο (45,1%) να εκτιμά ότι θα χειροτερέψει η οικονομική κατάστασή του.