Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Ρωσία προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τη Μαριούπολη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται για 10η μέρα η Ουκρανία από τα ρωσικά στρατεύματα. Πριν από λίγο έγινε γνωστό, ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδος), προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων οι άμαχοι στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα.  Την ίδια ώρα, ουκρανικά ΜΜΕ γράφουν ότι ακούγονται σειρήνες και γίνονται ρωσικές επιθέσεις σε Κίεβο, Ζίτομιρ, Τσέρνιγκοφ, Λεβεντίν και Σούμι.

Όπως ανακοινώθηκε από τις Αρχές της Μαριούπολης, οι άμαχοι θα μπορούν να φύγουν από την πόλη από τις 12:00 ως τις 17:00 ώρα Μόσχας, (11:00- 16:00 ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας), σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Χθες, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε με οργή στην απόφαση του NATO να μην προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία εν μέσω της εισβολής του στρατού της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας περιέρχονται, κατ’ αυτόν, σε «αυτοΰπνωση».

«Η ηγεσία της Συμμαχίας έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση των βομβαρδισμών των πόλεων και των χωριών της Ουκρανίας αρνούμενη να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», είπε σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας και συνέχισε: «Θεωρούμε ότι οι χώρες του NATO δημιούργησαν μόνες τους το αφήγημα πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα προκαλούσε απευθείας επίθεση της Ρωσίας εναντίον τους». Πρόκειται κατά τον Ζελένσκι «για μια διαδικασία αυτοΰπνωσης, για κάποιους που είναι αδύναμοι, που έχουν εσωτερική ανασφάλεια, ενώ διαθέτουν όπλα πολύ πιο ισχυρά από τα δικά μας».

Τα κράτη μέλη του NATO απέρριψαν το αίτημα του Κιέβου να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να εμπλακούν στον πόλεμο. «Το ζήτημα συζητήθηκε και οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να αναπτύξουμε αεροσκάφη του NATO για να επιχειρήσουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο ή στρατεύματα του NATO στο έδαφος, διότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ευρώπη», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Τι σκεφτόσασταν σε αυτή τη συνάντηση; Όλοι όσοι θα πεθάνουν από εδώ και στο εξής θα πεθάνουν εξαιτίας σας, εξαιτίας της αδυναμίας σας, εξαιτίας της αποσύνδεσής σας», υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας περί «αδύναμων» ηγετών του NATO που έχουν καταληφθεί από «σύγχυση».

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα μεταβεί στην Πολωνία και τη Ρουμανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, για να εκφράσει τη στήριξη των ΗΠΑστις δύο αυτές χώρες εν μέσω του πολέμου.

Θα επισκεφθεί τη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι από τις 9 ως τις 12 Μαρτίου, διευκρίνισε το γραφείο της σε ανακοίνωσή του. «Η επίσκεψή της θα καταδείξει την ισχύ και την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ καθώς και τη στήριξη των ΗΠΑ στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα. Επίσης θα υπογραμμίσει τις κοινές μας προσπάθειες να στηρίξουμε τον λαό της Ουκρανίας», επεσήμανε η ανακοίνωση.

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος θα συναντηθεί με τους ηγέτες και των δύο χωρών προκειμένου να συντονίσουν την απάντησή τους «στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ουκρανίας από τη Ρωσία», τονίζεται στην ανακοίνωση και συνεχίζει: «Θα συζητήσουν τη συνεχιζόμενη στήριξη προς τον λαό της Ουκρανίας μέσω οικονομικής, ανθρωπιστικής βοήθειας και βοήθειας στον τομέα της ασφάλειας και την αποφασιστικότητά μας να επιβάλλουμε αυστηρά οικονομικά μέτρα στη Ρωσία και σε όσους είναι συνεργοί στη ρωσική εισβολή».

Την ίδια ώρα, δυτικά μέσα ενημέρωσης αναστέλλουν τις δραστηριότητές τουςστη Ρωσία μετά την υιοθέτηση νόμου στη χώρα που ποινικοποιεί τη μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον στρατό και την εισβολή στην Ουκρανία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg News ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει τις δραστηριότητες των δημοσιογράφων του στη Ρωσία. «Με μεγάλη θλίψη αποφασίσαμε να αναστείλουμε προσωρινά το έργο της συλλογής πληροφοριών στη Ρωσία», δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης του Bloomberg Τζον Μικλτουέιτ σε άρθρο του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο.

Ο νέος νόμος, τον οποίο υπέγραψε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προβλέπει αυστηρές ποινές κάθειρξης έως και 15 ετών για τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» για τον στρατό, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το κείμενο αυτό προβλέπει επίσης ποινές κάθειρξης για όποιον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, με τον νόμο να στοχεύει και τους απλούς πολίτες και όχι μόνο τους δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες της ενημέρωσης.

Την ίδια απόφαση έλαβε και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το οποίο ανέστειλε τη μετάδοση των προγραμμάτων του στη Ρωσία «προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση».

Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.

«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram και συνέχισε: «Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη».

Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ