Ένα πρωτοφανές ατόπημα διέπραξε το μεγάλο αμερικανικό δίκτυο PBS, Παρουσιάζοντας συνέντευξη ενός υμνητή του Χίτλερ ο οποίος εξελέγη δήμαρχος σε πολίτη Ουκρανίας, προκειμένου να υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δεν υποστηρίζει το ουκρανικό λαό, αλλά προκαλεί και την εβραϊκή κοινότητα της Ουκρανίας η οποία είχε εκφράσει τον αποτροπιασμό της, όταν το συγκεκριμένο άτομο εξελέγη δήμαρχος, το 2015.
Έγραφε τότε η Τζερούσαλεμ Ποστ για τον απατεώνα Ουκρανό νεοναζί:
Δύο μήνες μετά τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών σε ολόκληρη την Ουκρανία, οι κάτοικοι της μικρής βόρειας πόλης Konotop εκφράζουν σοκ και απογοήτευση για τη συμπεριφορά του νεοεκλεγμένου Δημάρχου Artem Semenikhin του νεοναζιστικού κόμματος Svoboda.
Σύμφωνα με αναφορές, ο Semenikhin κυκλοφορεί με ένα αυτοκίνητο που φέρει τον αριθμό 14/88, μια αριθμολογική αναφορά στις φράσεις «πρέπει να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη του λαού μας και ένα μέλλον για τα λευκά παιδιά» και «Heil Hitler»· αντικατέστησε την εικόνα του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο στο γραφείο του με ένα πορτρέτο του εθνικού ηγέτη της Ουκρανίας και συνεργάτη των Ναζί Στέπαν Μπαντέρα. και αρνήθηκε να αναρτήσει την επίσημη σημαία της πόλης στην εναρκτήρια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επειδή εναντιώθηκε στο χαραγμένο πάνω του το αστέρι του Δαβίδ. Στη σημαία υπάρχει επίσης μια μουσουλμανική ημισέληνος και ένας σταυρός.
Το Svoboda, γνωστό ως το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα της Ουκρανίας μέχρι το 2004, έχει κατηγορηθεί ως νεοναζιστικό κόμμα από τους Ουκρανούς Εβραίους και ενώ οι ηγέτες του κόμματος έχουν ιστορία στα αντισημιτικά σχόλια, η ρητορική τους έχει μειωθεί σημαντικά στο παρελθόν χρόνια καθώς προσπάθησαν να γίνουν mainstream.
«Είναι θλιβερό, αλλά πραγματικότητα όταν εκλέγονται αντισημίτες στα τοπικά διοικητικά όργανα, ακόμη και δήμαρχοι που προωθούν το μίσος και τη μισαλλοδοξία.
Το Konotop είναι μια ξεκάθαρη υπόθεση», δήλωσε ο Eduard Dolinsky της Ουκρανικής Εβραϊκής Επιτροπής.
Ωστόσο, για τους Εβραίους του Konotop, οι ανησυχίες εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς ο Ilya Bezruchko, ο Ουκρανός εκπρόσωπος του Εθνικού Συνασπισμού που εδρεύει στις ΗΠΑ για την υποστήριξη του Εβραϊσμού της Ευρασίας, δηλώνει ότι πιστεύει ότι οι κάτοικοι, που γενικά τα πάνε καλά με τους ντόπιους Εβραίους, ψήφισαν τον Semenikhin επειδή προέβαλε εικόνα κάποιου που θα μπορούσε να φέρει την αλλαγή και να μεταρρυθμίσει ένα διεφθαρμένο σύστημα.
Ωστόσο, ο ίδιος ο Semenikhin έχει ιστορικό απάτης, καθώς συνελήφθη επειδή υποδύθηκε εργαζόμενο σε εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αποσπάσει πληρωμές από επιχειρήσεις στο Κίεβο το 2012.
Ο Bezruchko, του οποίου ο αείμνηστος παππούς ήταν επικεφαλής της κοινότητας και η μητέρα του οποίου εργάζεται επί του παρόντος για το δημοτικό συμβούλιο, είπε ότι ο Semenikhin και η βοηθός του ανάρτησαν θυμωμένα σχόλια στη σελίδα του στο Facebook ως απάντηση σε επικριτικά άρθρα που είχε αναρτήσει ο Εβραίος ακτιβιστής στο blog του.
Υποστήριξε ότι κάποιος κοντά στον δήμαρχο ισχυρίστηκε ότι θα πήγαινε στο νοσοκομείο αν επέστρεφε στην πόλη από το Κίεβο, όπου ζει αυτή τη στιγμή, και ότι ο ίδιος ο δήμαρχος δημοσίευσε ότι η μητέρα του ήταν διεφθαρμένη και ότι έπρεπε να απολυθεί από τη δουλειά της.
Αυτά έγραφε μεταξύ άλλων τότε η Τζερούσαλεμ Ποστ.
Τώρα, το αμερικανικό δίκτυο όχι μόνο πήρε συνέντευξη από τον ναζί δήμαρχο, αλλά θόλωσε την φωτογραφία του ναζιστή ηγέτη στον τοίχο του γραφείου του δημάρχου, προκειμένου φυσικά να «ξεπλύνει» την εικόνα του.
«Αυτή φαίνεται να είναι μια αφίσα του Ουκρανού συνεργάτη των ναζί Στέπαν Μπαντέρα στο θολό φόντο της συνέντευξης του Ουκρανού δημάρχου. Αυτός ο πόλεμος απελευθερώνει ορισμένες δυσάρεστες δυνάμεις και είναι λυπηρό το πώς τα μέσα ενημέρωσης υποβαθμίζουν ή «θολώνουν» τα άβολα σημεία».
Αυτό ανάρτησε στο Twitter η δημοσιογράφος Rania Khalek, βλέποντας την συνέντευξη του μεγάλου αμερικανικού δικτύου PBS από τον νεοναζί Ουκρανό δήμαρχο Artem Semenikhin.
This appears to be a poster of the Ukrainian nazi collaborator Stepan Bandera in the blurred out background of the Ukrainian mayor being interviewed. This war is unleashing some nasty forces and it’s sad how the media is downplaying or whitewashing the inconvenient parts. https://t.co/0bLLtLEnEU pic.twitter.com/ZJzTTN31oT
— Rania Khalek (@RaniaKhalek) March 4, 2022