Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt γράφει ότι η Γερμανία σχεδιάζει τέσσερα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά αρχικά θα παραμείνει εξαρτημένη από τη Ρωσία για τον ενεργειακό της εφοδιασμό. Αυτό οδηγεί τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλά ρεκόρ.
Όπως αναφέρει σε άρθρο της για τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ουκρανία, «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η Κομισιόν προσπαθούν σκληρά να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, οι εισαγωγές από τη Σιβηρία δεν θα αντισταθμιστούν πλήρως εάν ακυρωθούν οι παραδόσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».
Μόλις το 40% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου μπορεί να καλυφθεί ακόμη και αν αξιοποιηθούν πλήρως όλοι οι διαθέσιμοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτό δείχνει αξιολόγηση της εταιρείας έρευνας αγοράς ICIS, την η οποία έχει αποκλειστικά η Handelsblatt.
Αν και το αέριο LNG κάλυπτε ήδη το 29% τον σχετικά ήπιο Φεβρουάριο, η Ευρώπη έπρεπε ακόμα να καλύψει το 21% με αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία μέσω αγωγού.
Ειδικότερα, η Γερμανία (οι αριθμοί δείχνουν ότι επί των 364 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου της ΕΕ, η Γερμανία καταναλώνει τα 94 δισεκ.), η οποία μέχρι στιγμής εισάγει κάθε δεύτερο κυβικό μέτρο φυσικού αερίου από τη Σιβηρία, θα αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα εάν η Ρωσία αποτύγχανε να παραδώσει:
«Αν συνδυάσετε όλους τους όγκους αποθήκευσης φυσικού αερίου και τις εισαγωγές LNG, η Γερμανία μπορεί να αντέξει μέχρι το καλοκαίρι. Τον επόμενο χειμώνα, ωστόσο, αναπόφευκτα θα προκύψει πρόβλημα», λέει ο Andreas Schröder, ενεργειακός αναλυτής στο ICIS. Το φυσικό αέριο θα πρέπει τότε να διανεμηθεί περιορισμένα με δελτίο.