«Κανείς δεν θα πρέπει να μένει αμέτοχος μπροστά στο δράμα των προσφύγων της Ουκρανίας. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε πρόσφυγες στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος προστασίας. Σήμερα τίποτα πια δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ούτε αυτά που ίσχυαν μέχρι σήμερα για τη διεθνή ασφάλεια. Ο κ. Πούτιν επιχειρεί να επιβάλει το δίκιο του ισχυρού καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς Δικαίου. Κι όλα αυτά από μια χώρα που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» τόνισε ο κ. Κατρίνης
Πρόσθεσε δε, ότι «η Ρωσία λειτουργεί ως αναθεωρητική δύναμη και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τώρα οι απειλές απευθύνονται και σε γειτονικές προς αυτήν χώρες. Πρέπει να πιεστεί ο Πούτιν ώστε να βρεθεί διπλωματική λύση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να κινείται με κοινή δύναμη αποτροπής, με δημιουργία ευρωστρατού και με την παύση κάθε απειλής από τρίτες χώρες προς κράτη – μέλη της Ε.Ε. με πόλεμο, όπως κάνει η Τουρκία έναντι της Ελλάδας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντιμετωπίζουμε απειλές από έναν γείτονα που έχει κι αυτός αναθεωρητικές σκέψεις, αμφισβητώντας την κυριαρχία στα νησιά μας. Είναι σωστό να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη, γι’ αυτό και το ΚΙΝΑ ψήφισε τις συμβάσεις για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών».
Απαιτείται ενεργή διπλωματία με σωστή προετοιμασία, με ισχυρό εθνικό μέτωπο και αξιοποίηση των θεσμικών δυνατοτήτων που προσφέρει το Σύνταγμά μας για ειλικρινή πολιτικό διάλογο μεταξύ των κομμάτων. Ο πρωθυπουργός όμως συνεχίζει να μην επιδιώκει την εθνική συνεννόηση. Έχει την ψευδαίσθηση ότι όλα μπορεί να τα χειριστεί μόνος του, ακριβώς την ίδια λογική που είχε ακολουθήσει και ο κ. Τσίπρας. Μία κυβέρνηση σε τόσο κρίσιμες ώρες θα πρέπει να συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο συνεννόησης. Εάν δεν το κάνει τώρα, τότε πότε θα το πράξει;» αναρωτήθηκε.