«Ιστορική μέρα στην Άγκυρα»: 6 αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης υπέγραψαν αλλαγές στο πολιτικό σύστημα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Πρόεδροι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος- CHP, του Καλού Κόμματος – IYI, του Κόμματος της Ευτυχίας, του Δημοκρατικού Κόμματος, του DEVA και του Κόμματος του Μέλλοντος, συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Μπιλκέντ, στην Άγκυρα, με θέμα το «Ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα».

F1351109 E062 4161 8E59 BCDCA802779D

Οι αρχηγοί των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης, που μπήκαν μαζί στην αίθουσα, κάθισαν στο πρωτόκολλο με αλφαβητική σειρά. Η τελετή, με οικοδεσπότη τον Τουλουχάν Τεκελίογλου, ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο.

«Για ένα διάφανο πολιτικό σύστημα»

Μιλώντας στην τελετή, ο αντιπρόεδρος του CHP Μουχαρέμ Ερκέκ  είπε:

«Παρά τον όρκο ουδετερότητας όπως προβλέπει το Σύνταγμα, σε αυτό το σύστημα, η προεδρία του κόμματος και ο αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης ενώθηκαν στο πρόσωπο ενός και μόνου προσώπου και ο πρόεδρος του κόμματος εμβάθυνε τα προβλήματα της χώρας».

Συνέχισε:

« Ως 6 πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούν την κοινωνία στο ευρύτερο φάσμα, συγκεντρωθήκαμε για μια ιστορική μελέτη. Εντατική δουλειά βασισμένη στη διαβούλευση και τη συμφιλίωση στο Μνημόνιο Συνεννόησης για το Ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα έτοιμη να οικοδομήσει την Τουρκία του αύριο.

Όπως είναι γνωστό, το Προεδρικό Κυβερνητικό Σύστημα ψηφίστηκε με το δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου 2017. Παρά το γεγονός ότι ήταν μια από τις πιο κρίσιμες συνταγματικές αλλαγές στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας, η διαδικασία του δημοψηφίσματος κηρύχθηκε υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Σε αυτή την περίοδο, οι αρχές του πλουραλισμού και της συμφιλίωσης, που είναι βασικές απαιτήσεις της δημοκρατίας, αγνοήθηκαν.

Η συνταγματική τροποποίηση δεν έχει συζητηθεί με μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, πολιτικά κόμματα, ΜΚΟ και δικηγορικούς συλλόγους.

 Αυτή η συνταγματική τροποποίηση, που εκπονήθηκε από μια στενή επιτροπή που καθορίστηκε από τους αρχηγούς των δύο κομμάτων, έγινε δεκτή από την επιτροπή σε σύντομο χρονικό διάστημα 41 ημερών.

Κινητοποιήθηκαν όλα τα μέσα του κράτους για την εκστρατεία του «ναι», ακόμη και το δικαίωμα των ΜΚΟ να διοργανώνουν συσκέψεις και πορείες διαδηλώσεων περιορίστηκε.

Σε αυτό το σύστημα, παρά τον όρκο ουδετερότητας στο σύνταγμα, η προεδρία του κόμματος και ο αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης ενώθηκαν στο πρόσωπο ενός ενιαίου προσώπου και ο πρόεδρος του κόμματος βάθυνε τα προβλήματα της χώρας.

Ο μονοκομματικός πρόεδρος κατέστρεψε την ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε επίσης τα στενά μοτίβα του παρελθόντος. Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα που δεν θα επιτρέπει τις πρακτικές κηδεμονίας που δημιουργήθηκαν από τις πρακτικές του παρελθόντος, χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες του παρελθόντος.

Η χώρα μας βιώνει μια από τις βαθύτερες πολιτικές και οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της Δημοκρατίας.

Ο σημαντικότερος λόγος αυτής της κρίσης είναι το αυθαίρετο και απείθαρχο σύστημα και η κοντόφθαλμη διοίκηση υπό το όνομα του Προεδρικού Κυβερνητικού Συστήματος.

Το Ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα είναι ένα διαφανές και υπόλογο σύστημα. Οι πολιτικές αρχές δεν θα έχουν άλλο σκοπό από το να υπηρετήσουν το έθνος. Η διαβεβαίωση αυτού είναι ο Νόμος Πολιτικής Δεοντολογίας που θα εκπονήσουμε.

Ως 6 πολιτικά κόμματα, δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε το Ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα, που είναι το κοινό μας ιδανικό, με την πεποίθηση ότι θα φέρει ειρήνη και ηρεμία στο έθνος μας και στις μελλοντικές γενιές».

«Θα μειωθεί το εκλογικό όριο στο 3 τοις εκατό»

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του Κόμματος DEVA της Κωνσταντινούπολης, Μουσταφά Γενερόγλου είπε: «Θα μειώσουμε το εκλογικό όριο στο 3 τοις εκατό για να αυξήσουμε τη δύναμη της εκπροσώπησης, να διασφαλίσουμε τη δικαιοσύνη στην εκπροσώπηση και την πλουραλιστική δημοκρατία».

«Η θητεία του προέδρου θα είναι μία 7 ετών»

Ο Μπουλέντ Σαχινάλπ, Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα για να κάνει την ομιλία του μετά τον Γενέρογλου, δήλωσε: «Η θητεία του Προέδρου θα είναι 7 χρόνια, και θα μπορεί να εκλεγεί μόνο για μία θητεία».

Συνέχισε:

Με αυτόν τον τρόπο, η Προεδρία, η οποία μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του συμβιβαστικού διαιτητή που αναμένεται από τον πρόεδρο, θα μετατραπεί σε μια αμερόληπτη και υπερκομματική δομή που θα εκπροσωπεί την ενότητα του κράτους και του έθνους. Για να μην αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να προκληθούν αδύναμες και ασταθείς κυβερνήσεις στην αυριανή Τουρκία, θα ενισχυθεί ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και το υπουργικό συμβούλιο.

Στο Ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα, έχουμε κανονίσει τη φύση, τη διάρκεια, τα καθήκοντα και τις εξουσίες της Προεδρίας.

Ο αντιπρόεδρος του Καλού Κόμματος Μπαχαντίρ Ερντέμ είπε:

 «Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε μια δημοκρατική Τουρκία όπου όλες οι ελευθερίες, ιδιαίτερα η ελευθερία της έκφρασης και του τύπου, θα είναι εγγυημένες και θα καθιερώνεται η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση θα είναι «Τα μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων θα συμπεριληφθούν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα» , είπε.

Στο τέλος οι αρχηγοί των 6 πολιτικών κομμάτων της Τουρκίας, υπέγραψαν το κείμενο του  «Ενισχυμένου Κοινοβουλευτικού Συστήματος».



 cumhuriyet.com.tr

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ