Η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγνταλένα Άντερσον είπε στους δημοσιογράφους ότι η Σουηδία σχεδιάζει να μείνει εκτός ΝΑΤΟ παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Με τη στρατιωτική επίθεση που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, «μπήκαμε σε ένα νέο και σκοτεινό κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία», είπε η Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου.
Καταδίκασε «μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ευρωπαϊκής τάξης ασφάλειας».
Παρά τη συζήτηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ που αναζωπυρώθηκε από τις εντάσεις στην Ουκρανία, η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών είπε ότι η θέση της Σουηδίας για τη μη ένταξη στην αμυντική συμμαχία παραμένει σε ισχύ.
«Σε μια κατάσταση όπως αυτή είναι σημαντικό η μακροχρόνια πολιτική ασφάλειας της Σουηδίας να παραμείνει σταθερή», είπε η Άντερσον.
«Η Σουηδία είναι χωρίς συμμαχίες για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Εξυπηρέτησε καλά τα συμφέροντα της Σουηδίας», πρόσθεσε.
Νωρίτερα στη γειτονική Φινλανδία, η κυβέρνηση απέκλεισε επίσης άμεσες κινήσεις πιο κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Έχουμε μια πολιτική ασφαλείας σχεδιασμένη να αντέχει σε περιόδους κρίσης. Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τους εταίρους του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο σε συνέντευξη Τύπου.
«Μετά από κρίση, θα δούμε τι περαιτέρω ενέργειες χρειάζονται», είπε ο υπουργός.
Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinisto σημείωσε ότι «παρά τις πρώτες προειδοποιήσεις, σήμερα το πρωί ήταν ένα σοκ για όλους μας»
Σε αντίθεση με τη Σουηδία, η Φινλανδία έχει υιοθετήσει τη λεγόμενη «επιλογή του ΝΑΤΟ», που σημαίνει ότι «αν το απαιτεί η ασφάλεια της Φινλανδίας, η Φινλανδία έχει την ευκαιρία να υποβάλει αίτηση για ένταξη», δήλωσε η πρωθυπουργός Sanna Marin.
Η πλήρης ένταξη είναι μια συνεχιζόμενη συζήτηση που έχει ήδη αναζωπυρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Φινλανδία και η δράση της Ρωσίας πιθανότατα θα πυροδοτήσει μια ευρύτερη συζήτηση, σημείωσε ο Μάριν.
«Ωστόσο, αυτή είναι μια συζήτηση που θα απαιτούσε ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση», είπε ο Μάριν.