Ουκρανία: Νέος κύκλος κρίσιμων διπλωματικών επαφών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχείς οι διπλωματικές επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, στην απεγνωσμένη προσπάθεια των ευρωπαίων ηγετών να βρεθεί άμεσα λύση, ούτως ώστε να αποφευχθεί η γενικευμένη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Αύριο, Δευτέρα 21/2, θα συνεδριάσει το Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), για να επιχειρήσει να βρει μια διέξοδο στην ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε η Πολωνία, η οποία αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία στον Οργανισμό. «Η σύνοδος συγκλήθηκε για αύριο», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Γιαμπλόνσκι στο πρακτορείο PAP, με τον ΟΑΣΕ να ανταποκρίνεται έτσι στο αίτημα που είχε υποβάλει η Ουκρανία, ένεκα της αυξημένης έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς.

Η Ουκρανία, συγκεκριμένα, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του ΟΑΣΕ, ώστε να συζητηθεί «η ταχεία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας επί του πεδίου», σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Άνταμ Χαλατσίνσκι, μονίμου αντιπροσώπου της Πολωνίας στον Οργανισμό. «Ο στόχος είναι να συζητηθούν όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες και ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν από τον ΟΑΣΕ, ώστε να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της έντασης», είπε ο Γιαμπλόνσκι, προσθέτοντας ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να αποφύγουμε μια ένοπλη σύρραξη».

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η συνεδρίαση του ΟΑΣΕ, που εδρεύει στη Βιέννη και μέλη του είναι τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία, είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 14.00 GMT (16.00 ώρα Ελλάδας).

Επιμένουν για εισβολή οι Αμερικανοί

Στο μεταξύ, αμερικανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως οι μονάδες της πρώτης γραμμής έχουν λάβει εντολές εισβολής από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τις σχετικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για ρωσικά στρατεύματα έτοιμα να προχωρήσουν σε εισβολή και Ρώσους διοικητές που βρίσκονται στα σύνορα να έχουν ήδη εκπονήσει τα σχέδια για το πως θα ελιχθούν οι μονάδες στο πεδίο της μάχης.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ρωσία έχει ολοκληρώσει την στρατιωτική προετοιμασία και, πλέον, προχωράει βήμα-βήμα στο να καλλιεργήσει την ένταση και να διαμορφώσει το σκηνικό για να εισβάλει στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, εξάλλου, επιμένει στη θέση του, υποστηρίζοντας πως εντός των επόμενων ημερών αναμένει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μακρόν και Πούτιν τα «βρήκαν», αλλά συμφώνησαν ότι… διαφωνούν

Κατά τη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσά τους, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλάντιμιρ Πούτιν, αν και συμφώνησαν πως πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση δια της διπλωματικής οδού, διαφώνησαν για το ποιος ευθύνεται για την ένταση στην ανατολική Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν επέρριψε την ευθύνη στους Ρώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς και ο Πούτιν στην Ουκρανία, με τον Γάλλο αξιωματούχο να αναφέρει πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, πάντως, να συγκληθεί αύριο Δευτέρα μια συνεδρίαση των εκπροσώπων του ΟΑΣΕ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Παράλληλα, όπως ανέφερε το Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν θα συνομιλήσει «εντός των προσεχών ωρών» με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η γαλλική προεδρία πρόσθεσε πως ο Μακρόν είναι πιθανόν να έχει επίσης συνομιλίες για την ουκρανική κρίση με τους Μπόρις Τζόνσον και Μάριο Ντράγκι, πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Ιταλίας, αντίστοιχα, αλλά και «με άλλους στενούς εταίρους».

Δεν βλέπει ρωσική επίθεση άμεσα το Κίεβο

Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας δεν βλέπουν να υπάρχουν ρωσικές «δυνάμεις κρούσης» στα σύνορα, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ICTV.

«Μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες μας δεν παρατηρούν κάποιες μονάδες κρούσης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι (οι Ρώσοι) δεν μπορούν να τις αναπτύξουν αν το θελήσουν, επειδή ο κίνδυνος υπάρχει ακόμη», είπε ο Ρεζνίκοφ. Σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να χρειαστούν μία με δύο εβδομάδες για να αναπτυχθούν τέτοιες μονάδες, «ανάλογα με τα ρωσικά σχέδια». Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τέτοιες «δυνάμεις κρούσεις» του ρωσικού στρατού σε κάποια πόλη γύρω από την Ουκρανία, δεν είναι σωστό να λέγεται ότι μπορεί να γίνει μια «επίθεση» μέσα στις επόμενες ημέρες, «αύριο ή μεθαύριο», πρόσθεσε.

«Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός και δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απειλή. Θέλω να υπενθυμίσω στους εταίρους μας ότι η απειλή υπάρχει από το 2013», συμπλήρωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ