Το Καρναβάλι της Πάτρας θα πεθάνει στα χέρια μας – Δεν θα γίνει για τριτη συνεχόμενη χρόνια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε πριν λίγο καιρό στην Πάτρα η είδηση πως το Καρναβάλι ματαιώνεται λόγω της πανδημίας. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η πόλη θα γιορτάσει χωρίς παρελάσεις και τους χιλιάδες επισκέπτες που είχε πριν από την έλευση του κορωνοϊού, ενώ αναζητά ισοδύναμα για να καλύψει τη ζημιά των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως το Καρναβάλι της Πάτρας ανήκει στο παρελθόν, άλλοι λένε πως τίποτα δε θα είναι ίδιο με το χθες και οι αισιόδοξοι κάνουν εναλλακτικές προτάσεις για να σωθεί ο θεσμός.

«Τελευταία στιγμή επιτράπηκαν οι όρθιοι στην εστίαση αλλά αυτό δε λέει τίποτα για το καρναβάλι. Το Καρναβάλι της Πάτρας είναι ταυτισμένο με τη μεγάλη παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων η οποία για τρίτη χρονιά δε θα γίνει με ότι αυτό σημαίνει. Είναι καταστροφή για πολλούς επαγγελματίες και ειδικά για αυτούς που φτιάχνουν στολές και ασχολούνται με την κατασκευή αξεσουάρ. Ξέρω πολλούς που ήδη έχουν αλλάξει επάγγελμα. Η Πάτρα ζούσε από το Καρναβάλι και μέσα σε τρία χρόνια χάθηκαν κοντά στα 90 εκατομμύρια Ευρώ. Η πόλη έπεσε πολύ χαμηλά. Δεν είναι τυχαίο πως η Δυτική Ελλάδα είναι πλέον η τρίτη φτωχότερη περιφέρεια της χώρας», είπε o Τάκης Ματθαιόπουλος, καρναβαλιστής από κούνια και επιχειρηματίας στην εστίαση.

Τεράστιο είναι το πλήγμα και στις μοδίστρες που ασχολούνται με την δημιουργία και τη ραφή στολών. Στις καλές εποχές ράβονταν μέχρι και 200.000 στολές το χρόνο αλλά πλέον οι περισσότερες που χρησιμοποιούνται στα διάφορα πάρτυ είναι ενοικιαζόμενες από προηγούμενα χρόνια. «Η ζημιά είναι σε ποσοστό 100%», είπε με απογοήτευση ο Σωτήρης Παπαδόπουλος που είναι ένας από τους πέντε επιχειρηματίες που παράγουν στολές και έχουν και κατάστημα πώλησης – ενοικίασης αποκριάτικων ειδών. «Δυστυχώς με εμάς κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά. Ίσως γιατί είμαστε λίγοι, ίσως γιατί δεν έχουμε κάποιον σύλλογο και δεν έχουμε φωνή και δε μας υπολογίζουν. Πράγματι είμαστε πέντε καταστήματα, όμως, κάθε ένας από εμάς έχει 15-20 ραπτομηχανές που δούλευε κόσμος. Δε μιλάω βέβαια για τις μοδίστρες που εργάζονταν μόνες τους από το σπίτι και είναι απροσδιόριστος ο αριθμός τους. Πάνε όλοι αυτοί. Κλαίμε όλοι με μαύρο δάκρυ. Τρίτη χρονιά χωρίς το Καρναβάλι. Ακόμα και αυτοί που είχαν κάποιες αντοχές εξαντλήθηκαν».

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν και ορισμένοι που πιστεύουν πως το Καρναβάλι της Πάτρας πέρασε στην ιστορία. «Τίποτα δε θα είναι το ίδιο με το παρελθόν. Μετά από τρία χρόνια αδράνειας όλα περνάνε από το μυαλό μας. Δεν σκεφτόμαστε κάτι θετικό. Το 2020 είπαμε μια χρονιά είναι θα περάσει. Το 2021 είχαμε lockdown και ήταν χειρότερα. Εφέτος είπαμε πως θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα με τα εμβόλια αλλά και πάλι τίποτα. Σκεφόμαστε ακόμα και το ενδεχόμενο να σταματήσει το καρναβάλι και να περάσει στην ιστορία», τόνισε ο Σωτήρης Παπαδόπουλος ο οποίος πλέον νοικιάζει ή πουλάει κάποιες στολές μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος που έχει δημιουργήσει προκειμένου να επιβιώσει.

«Δεν έχω πλέον προσωπικό. Μόνος μου δουλεύω το μαγαζί και προσπαθώ να επιβιώσω μέσα στα πάγια που έχω να πληρώσω. Όσους είχα εργαζόμενους αναζητούν άλλους επαγγελματικούς προσανατολισμούς» κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά στα προγράμματα στήριξης που έχουν συζητηθεί, όλοι οι εμπλεκόμενοι υποστηρίζουν πως ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά. «Πρέπει να γίνουν δύο βασικά πράγματα. Πρέπει να γίνει ένα restart στον θεσμό και παράλληλα να ενισχυθεί μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Δεύτερον πρέπει να γίνουν συντονισμένες και οργανωμένες ενέργειες από την κυβέρνηση για να στηριχτεί ο θεσμός και με άλλες παράλληλες εκδηλώσεις όπως για παράδειγμα μουσικά και θεατρικά δρώμενα. Δεν πρέπει να αφήσουμε να ξεχαστεί το Καρναβάλι της Πάτρας» τονίζει ο Δημήτρης Φάκαλος ενεργός καρναβαλιστής επί σειρά ετών και επιχειρηματίας στην εστίαση.

Τις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τη λήξη του καρναβαλιού όλοι κάνουν έναν αγώνα δρόμου για να προσελκύσουν επισκέπτες μέσα από καρναβαλικά πάρτυ και άλλες εκδηλώσεις. Μάλιστα, την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε να διοργανωθεί το παραδοσιακό κυνήγι του θησαυρού που διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας.

Ωστόσο, όλοι εκφράζουν τα παράπονά τους για την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου από τη Δημοτική Αρχή που έχει και τη βασική ευθύνη της διοργάνωσης του Καρναβαλιού. «Πολλές πόλεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας διαφύλαξαν με κάθε τρόπο τις παραδοσιακές τους εκδηλώσεις. Για παράδειγμα στην Καλαμάτα ακόμα και μέσα στην καραντίνα έγινε ο διαγωνισμός χορού. Εδώ στην Πάτρα δεν υπήρξε κανένα εναλλακτικό πλάνο από τον Δήμο. Δεν δώσαμε τις μάχες που έπρεπε όλοι μαζί. Ό,τι κάνουν το κάνουν οι ιδιώτες, όπως η παρέλαση των 967 αυτοκινήτων την ημέρα που άνοιξε το τριώδιο. Είχαν συντονιστεί όλοι με την ΕΡΑ και έπαιζαν την ίδια μουσική. Ηταν καταπληκτικό…», είπε ο Σωτήρης Παπαδόπουλος.

«Από τη στιγμή που απαγορεύτηκε η μεγάλη παρέλαση έγιναν προτάσεις να γίνει μία συμβολική παρέλαση μόνο στο Παμπελοποννησιακό στάδιο ή στην υψηλή Γέφυρα στο Ρίο αλλά τίποτα δεν προχώρησε. Εδώ που φτάσαμε χρειάζονται δυνατές και ομαδικές πρωτοβουλίες. Το καρναβάλι είναι στην κουλτούρα και στο αίμα μας όμως εάν μόνοι μας δεν καταφέρουμε να το αναγεννήσουμε το καρναβάλι της Πάτρας θα πεθάνει στα χέρια μας» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ