Σύμφωνα με δημοσίευμα σε τουρκικό ειδησεογραφικό ιστότοπο, η χώρα διεξάγει μυστικές διαπραγματεύσεις εδώ και ενάμιση χρόνο για να σπάσει τη «διπλωματική πολιορκία» και να έρθει πιο κοντά στην περιοχή, με επικεφαλής τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, σημειώνει ισραηλινό δημοσίευμα.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι η Τουρκία σκοπεύει να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς το Ισραήλ και να μην επιτρέψει νέα παρουσία της Χαμάς στη χώρα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται στα διπλωματικά επιτεύγματα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι πιο έντονες διαπραγματεύσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έγιναν με το Ισραήλ, το οποίο έχει επανειλημμένα δηλώσει το αίτημά του για απέλαση των τρομοκρατών της Χαμάς από την Τουρκία, όπου εκεί καταφεύγουν τα υψηλότερα στελέχη της.
Το κείμενο τονίζει ότι λόγω αυτής της απαίτησης, η Τουρκία δήλωσε ότι «δεν παρείχε και δεν θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Χαμάς» και μάλιστα ενημέρωσε τον ηγέτη της Χαμάς ότι «πράκτορες της οργάνωσης με ρόλο και στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα βρίσκονται στη χώρα».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ, τουλάχιστον 10 ανώτερα στελέχη της Χαμάς που αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο της συμφωνίας απελάθηκαν στην Τουρκία.
Έρχεται τουρκική αντιπροσωπεία
Όπως τονίζεται, η δραματική δήλωση έρχεται υπό τη σκιά των προχωρημένων επαφών ενόψει της επίσκεψης συμφιλίωσης του Προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο της οποίας μια ανώτερη τουρκική επίσημη αντιπροσωπεία θα φτάσει στο Ισραήλ αργότερα αυτή την εβδομάδα ως μέρος των προετοιμασιών για την προγραμματισμένη επίσκεψη Χέρτζογκ.
«Η Τουρκία δεν θα γυρίσει την πλάτη στους Παλαιστίνιους»
Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία «δεν θα γυρίσει την πλάτη στη δέσμευσή της για ένα παλαιστινιακό κράτος προκειμένου να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με το Ισραήλ».
Πρόσθεσε: «Οποιοδήποτε βήμα κάνουμε με το Ισραήλ σχετικά με τις σχέσεις μας, συμπεριλαμβανομένης της εξομάλυνσης, δεν θα γίνει εις βάρος του παλαιστινιακού ζητήματος, όπως κάποιες άλλες χώρες», είπε, αναφερόμενος στα κράτη του Κόλπου που υπέγραψαν τις γνωστές συμφωνίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ. όπως οι Αβρααμικές Συμφωνίες.
«Η θέση μας εκεί είναι πάντα ξεκάθαρη», πρόσθεσε. «Αυτοί οι δεσμοί που είναι λίγο πιο ομαλοποιημένοι μπορεί επίσης να αυξήσουν τον ρόλο της Τουρκίας στη λύση των δύο κρατών, ως χώρας που θα βρίσκεται σε επαφή με τις δύο χώρες, αλλά δεν θα παρεκκλίνουμε ποτέ από τις βασικές μας αρχές».
maariv.co.il
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος