Θετικά είναι τα σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία, καθώς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι όσοι στρατιώτες ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις τους στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας επιστρέφουν στη βάση τους.
Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με «κομμένη» την ανάσα το θρίλερ στην ανατολική Ουκρανία, η συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Κρεμλίνο, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια «αποκλιμάκωσης».
«Θα αφιερώσουμε δυστυχώς μεγάλο μέρος του χρόνου μας σήμερα στο ζήτημα που συνδέεται με την κατάσταση στην Ευρώπη, στην ασφάλεια και στις συνομιλίες που διεξάγονται για το ζήτημα αυτό, ιδιαίτερα σχετικά με την Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης.
«Ασφαλώς είναι σαφές ότι οφείλουμε τώρα να μιλήσουμε για τη δύσκολη κατάσταση αναφορικά με την ασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο Σολτς, προσθέτοντας πως είναι «κατευχαριστημένος» που μπορεί να διεξαγάγει αυτές τις συνομιλίες. «Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούμε να εργαστούμε αναφορικά με τις σχέσεις μας μέσω καλών συζητήσεων του ενός με τον άλλο», πρόσθεσε.
«Τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;»
Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει τις πληροφορίες περί επικείμενης ρωσικής εισβολής ο Ρώσος πρόεδρος έκανε ένα ειρωνικό σχόλιο: «Τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;» σχολίασε μετά τις πληροφορίες της δύσης ότι η Ρωσία θα εισβάλλει την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε επίσης απευθυνόμενος στον Γερμανό καγκελάριο πριν από την έναρξη των συνομιλιών ότι η ρωσογερμανική ενεργειακή συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα για τη Μόσχα, η οποία θεωρεί το Βερολίνο έναν από τους κύριους εταίρους της. Ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, υπογράμμισε πως η εξαγωγός αερίου Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.
Κατά την έναρξη των συνομιλιών τους, οι δύο άνδρες κάθισαν σ’ ένα τραπέζι μήκους έξι μέτρων, ένα υγειονομικό μέτρο κατά της Covid που λαμβάνει το Κρεμλίνο έναντι των ξένων επισκεπτών του Πούτιν που έχουν αρνηθεί να συμμορφωθούν με το ρωσικό πρωτόκολλο.
Όπως είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο Σολτς αρνήθηκε να κάνει ένα ρωσικό τεστ PCR πριν από τις συνομιλίες, επιλέγοντας το τεστ να του το κάνει ένας γιατρός της γερμανικής πρεσβείας μέσα στο αεροπλάνο μετά την προσγείωση, πριν καν αποβιβαστεί.
Γι’ αυτό ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως η κοινωνική απόσταση ανάμεσα στους ηγέτες της Γερμανίας και της Ρωσίας πρέπει να είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι συνήθως.
«Όμως αυτό δεν θα επηρεάσει το χαρακτήρα της συνάντησης, το περιεχόμενο ή τη διάρκειά της», δήλωσε ο Πεσκόφ. Οι συνομιλίες, πρόσθεσε, θα είναι «εκτεταμένες».