Η ρωσική εφημερίδα «Moskovsky Komsomolets», δημοσίευσε συνέντευξη με τον Τούρκο ερευνητή σε θέματα άμυνας και στόλου, Κοζάν Σελτζούκ Ερκάν, σχετικά με την προοπτική της τουρκικής κατασκευής μικρών υποβρυχίων νέου τύπου.
Ο Ερκάν είπε ότι τα μαχητικά drones που αρχίζουν να αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού θα έχουν το ισοδύναμο με μικρά υποβρύχια που μπορούν να επιχειρούν στις θάλασσες γύρω από την Τουρκία., όπως αναφέρει το πρακτορείο «Russia Today».
Αναφερόμενος στη στρατηγική γεωγραφική θέση της Τουρκίας, ο Ερκάν δήλωσε:
«Μπορεί να μην είναι δυνατό να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα με μεγάλα υποβρύχια σε περιοχές όπως το Αιγαίο Πέλαγος, σε σχετικά μικρό βάθος, αλλά, και στην κλειστή Μαύρη Θάλασσα».
Και συνέχισε, «Η Τουρκία, η οποία βρίσκεται στο δρόμο να γίνει παγκόσμιος παίκτης, χρειάζεται πραγματικά υποβρύχια κατηγορίας Reis όπου η τεχνολογία είναι στα υψηλότερα επίπεδα… Τα μίνι υποβρύχια, οικονομικά στην κατασκευή και λειτουργία τους, είναι ζωτικής σημασίας για εμάς στα ύδατα γύρω από τη χώρα».
Ο Ερκάν είπε ότι τα προϊόντα που κατασκευάζει η Τουρκία στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών βρίσκουν αγοραστές σε διάφορες αγορές σε όλο τον κόσμο.
«Η Τουρκία έχει ανέβει στο προσκήνιο μεταξύ των χωρών στη ναυπηγική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.
Και «όσον αφορά τα μίνι υποβρύχια, βρισκόμαστε σε παρόμοια κατάσταση με τα τακτικά drones. Όταν η Τουρκία άρχισε να παράγει τα τακτικά drones της, υπήρχαν μόνο μεγάλα ή ακριβά τακτικά drones στον κόσμο. Δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι η Άγκυρα, με σωστή επιλογή, καθιερώθηκε ως βάση για αυτήν την αγορά στον κόσμο».
Και κατέληξε:
«Στην κατηγορία των μίνι υποβρυχίων, βρισκόμαστε τώρα σε μια πολύ παρόμοια κατάσταση. Με άλλα λόγια, ενώ η Δύση πρόκειται να κατασκευάσει πολύ μεγάλα και ακριβά υποβρύχια ή υψηλής τεχνολογίας, η προσήλωσή μας σε αυτόν τον τύπο του μικρού υποβρυχίου θα μπορούσε να μας δημιουργήσει μια διαφορετική αγορά».
Turk Press
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος