Κίνα & Πακιστάν στοχοποίησαν την Ινδία – Τι αποφάσισαν για το Κασμίρ
Χαν & Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν την Κυριακή να ενισχύσουν τις σχέσεις τους στον οικονομικό & στρατιωτικό τομέα.
Γραφει ο Ανδρέας Μουντζουρουλιας
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα υποστηρίξουν η μία την άλλη. Η Κίνα και το Πακιστάν δήλωσαν την Κυριακή ότι αντιτίθενται σε «μονομερείς ενέργειες που περιπλέκουν» το ζήτημα του Κασμίρ.
Η κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο, ανέφερε ότι «και οι δύο πλευρές επανέλαβαν την υποστήριξή τους σε ζητήματα που αφορούν η μια τα βασικά συμφέροντα της άλλης» και «υπογράμμισαν ότι η ισχυρότερη συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ Πακιστάν και Κίνας, είναι σημαντικός παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».
Ο Χαν παρευρέθηκε στα εγκαίνια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων την Παρασκευή, τους οποίους η Ινδία έχει μποϊκοτάρει.
Η κοινή δήλωση μετά τις συνομιλίες της Κυριακής, αναφέρει ότι το Πακιστάν δεσμεύτηκε σε μια «την στήριξη της Κίνας στη Ταϊβάν, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στο Χονγκ Κονγκ, στο Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ». Η Κίνα, από την πλευρά της, «επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στο Πακιστάν στη διασφάλιση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της ασφάλειάς του, καθώς και στην προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας του».
Σχετικά με το Κασμίρ, η δήλωση ανέφερε ότι ο Χαν «ενημέρωσε την κινεζική πλευρά για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση στο Τζαμού & Κασμίρ».
Η Κίνα επανέλαβε την επίσημη θέση της ότι το ζήτημα «πρέπει να επιλυθεί σωστά και ειρηνικά με βάση τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις διμερείς συμφωνίες» και είπε ότι «αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που περιπλέκουν την κατάσταση». Το Πεκίνο είχε εκφράσει το 2019 την αντίθεσή του στην αναδιοργάνωση του Τζαμού και του Κασμίρ από την Ινδία, χαρακτηρίζοντάς την «μονομερή ενέργεια».
Πως εμπλέκεται η Τουρκία
Ως γνωστόν, Τουρκία, Πακιστάν & Κίνα έχουν στρατιωτική & οικονομική συνεργασία. Μία συμμαχία που επηρεάζει άμεσα και την Ελλάδα. Περεταίρω συνεργασία Ισλαμαμπάντ και Πεκίνου, θα ωφελήσει και την Άγκυρα, καθώς ο στόχος των τριών χωρών, είναι ο έλεγχος της Κ. Ασίας και της Α. Μεσογείου.
Εξάλλου το Πεκίνο ήδη ”πατήσει” πόδι μέσω των λιμανιών στην Μεσόγειο, ενώ έχει επεκταθεί και στα Βαλκάνια. Η Τουρκία την ίδια στιγμή με νεο-οθωμανικό δόγμα του Ερντογάν ήδη δημιουργεί τετελεσμένα σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, ενώ το Πακιστάν, με ”όπλο” τους μετανάστες, αποσταθεροποιεί χώρες, όπως η Ελλάδα.
Επίσης πολλοί από τους Πακιστανούς που κατακλύσει την Ευρώπη, στέλνουν εμβάσματα πίσω στη χώρα τους και με αυτά τα χρήματα, το Ισλαμαμπάντ ενισχύει την αμυντική του βιομηχανία.
Την ίδια στιγμή, το Πακιστάν μεταφέρει ταχέως πυραυλική τεχνολογία στην Τουρκία και Πακιστανοί επιστήμονες βοηθούν την Τουρκία να αναπτύξει την ικανότητά της στην κατασκευή πυραύλων. Πολλοί Πακιστανοί επιστήμονες συνεργάζονται επί του παρόντος με την Τουρκία για να ενισχύσουν τις βαλλιστικές και πυρηνικές της δυνατότητες.
Η Τουρκία έχει μια παραδοσιακή καλή σχέση με το Πακιστάν. Ουσιαστικά, η Τουρκία βλέπει το Πακιστάν ως έναν στρατηγικό σύμμαχο αλλά και έναν δυνητικό συνεργάτη στην παραγωγή εξελιγμένων οπλικών συστημάτων. Την ίδια στιγμή το Πακιστάν έχει επίσης μια καλή σχέση με την Κίνα. Ειδικά, ως προς την αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με το Πακιστάν, έχουν υπάρξει ξανά το τελευταίο διάστημα συνομιλίες ανάμεσα σε αξιωματούχους.
Προφανώς και η Τουρκία θα ήθελε να μπορούσε και αυτή να εκμεταλλευτεί μέρος της προηγμένης τεχνολογίας που η Κίνα προσφέρει στο Πακιστάν, ιδίως από τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αναβάθμιση της αμυντικής της βιομηχανίας που είναι μια κρίσιμη διάσταση της προσπάθειάς της να αποκτήσει ρόλο περιφερειακής δύναμης.
Κίνα & Πακιστάν στοχοποίησαν την Ινδία – Τι αποφάσισαν για το Κασμίρ
Στην Ελλάδα την ίδια στιγμή επιτρέπουμε πορείες Πακιστανών & ξεπουλάμε τα πάντα στους Κινέζους!
Χαν & Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν την Κυριακή να ενισχύσουν τις σχέσεις τους στον οικονομικό & στρατιωτικό τομέα pic.twitter.com/riZuzc7zy0
— Andreas Mountzouroulias 🇬🇷 (@andreasmoun) February 7, 2022