Υπερηχητικό drone με υδρογόνο! Ιδού η ευκαιρία για την Ελλάδα να ανατρέψει τα πάντα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία από τις κορυφαίες εταιρείες UAV των Ηνωμένων Πολιτειών, η Kratos, θα κατασκευάσει υπερηχητικό Drone, το οποίο μάλιστα θα κινείται με υδρογόνο. Καιρός να ξυπνήσουμε και να εμπλακούμε, καθώς η συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή.

Μία από τις κορυφαίες εταιρείες αεροδιαστημικής των Ηνωμένων Πολιτειών, η Kratos, συνεργάζεται με μια αυστραλιανή εταιρεία για να κατασκευάσει από κοινού ένα υπερηχητικό drone σε κάτι που θα μπορούσε να είναι η αιχμή του δόρατος και για τις δύο χώρες, στο συγκεκριμένο πεδίο.

Η Kratos και η Hypersonix Launch Systems ανακοίνωσαν την ανάπτυξη του πρωτότυπου DART AE με κοινό δελτίο τύπου. Το DART AE είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών αποστολών που θα «εκτυπωθεί πλήρως σε 3D από εξαιρετικά υλικά υψηλής θερμοκρασίας και θα τροφοδοτείται από έναν ενιαίο, πέμπτης γενιάς κινητήρα SPARTAN, μηδενικών εκπομπών, καθαρού υδρογόνου scramjet με αυτονομία 500 χλμ. .» Τι καλύτερο, για τις επιχειρησιακές ανάγκες της Ελλάδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο;

Η Kratos έχει σημαντική εμπειρία στον τομέα της αεροδιαστημικής μηχανικής, και ειδικότερα, εμπειρία στην κατασκευή μαχητικών UAV μικρού έως μεσαίου μεγέθους για τον στρατό.

Η συνεργασία θέλει την Kratos να κατασκευάζει έναν ενισχυτικό πύραυλο για το DART AE ώστε να ωθήσει το υπερηχητικό όχημα σε ταχύτητες μεγαλύτερες από 5 Mach. Ο κινητήρας scramjet που σχεδιάστηκε από την Hypersonix θα αναφλεγεί με αυτή την ταχύτητα και ο επίδειξης τεχνολογίας θα πετάξει σε μια προκαθορισμένη τοποθεσία.

Πληροφορίες από την Hypersonix εξηγούν ότι ο κινητήρας του scramjet είναι υδρογόνου και ικανός να ωθεί το DART AE κατά τη διάρκεια της πτήσης με ταχύτητες από 5 Mach έως 12 Mach.

Έτοιμο για απογείωση!

«Η Kratos είναι ενθουσιασμένη που θα συνεργαστεί με την Hypersonix σε αυτό το καινοτόμο έργο και ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξή του, την ενσωμάτωση και την πτήση αυτής της πραγματικά ανατρεπτικής και ευοίωνης αυστραλιανής τεχνολογίας», δήλωσε David Carter, Πρόεδρος της Kratos στο το δελτίο τύπου. «Το DART AE είναι μια ιδανική ευκαιρία για την Kratos να παρουσιάσει περαιτέρω την εκτεταμένη ικανότητα του συστήματος εκτόξευσης του υπερηχητικού της προωθητήρα».

Ο David Waterhouse, Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της Hypersonix, δήλωσε ότι «η Kratos είναι ένας έμπειρος πάροχος μηχανισμών εκτόξευσης που έχει αποδεδειγμένο ιστορικό εκτόξευσης ωφέλιμων φορτίων σε όλο τον κόσμο».

«Κατανοούν την υπερηχητική τεχνολογία και την πτήση και είναι έτοιμοι να μας υποστηρίξουν με την πρώτη κυκλοφορία της καινοτόμου τεχνολογίας μας που θα είναι ταχύτερη, πιο βιώσιμη και πιο αποτελεσματική από την τρέχουσα τεχνολογία. Είναι απίστευτα συναρπαστικό να δουλεύεις με την ομάδα Kratos σε αυτό το έργο και είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε αυτά τα νέα σήμερα με το κοινό.»

Με την δύναμη του υδρογόνου

Η Hypersonix διαφημίζει τον κινητήρα υδρογόνου του οχήματός της, λέγοντας ότι λειτουργεί με μηδενικές εκπομπές CO2: καίει υδρογόνο, ένα εξαιρετικά εύφλεκτο στοιχείο, παράγοντας υδρατμούς και μικρές ποσότητες οξειδίων του αζώτου κατά τη διάρκεια πτήσης σε μεγάλο ύψος.

Αν και υπάρχουν ήδη αρκετά αεροσκάφη ικανά να πετούν χρησιμοποιώντας υδρογόνο και όχι παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα, αυτά τα αεροσκάφη είναι πειραματικά, σχέδια και όχι μοντέλα μαζικής παραγωγής. Η ώθηση οποιουδήποτε αεροσκάφους σε αυτές τις υψηλές ταχύτητες – ειδικά εκείνου που επιτυγχάνει υπερηχητικές ταχύτητες – είναι μια μη δοκιμασμένη εφαρμογή για την ισχύ υδρογόνου. Ωστόσο, εάν κάποιος μπορεί να επιτύχει υπερηχητική πτήση χρησιμοποιώντας υδρογόνο ως πηγή καυσίμου, η Kratos είναι η εταιρεία που μπορεί να το καταφέρει.

Μπορεί η Ελλάδα να συμμετέχει;

Η ΕΑΒ είναι ίσως ο μοναδικός φορέας που θα μπορούσε να συμμετέχει ενεργά στο συγκεκριμένο σχέδιο. Διαθέτει ένα Μοναδικό πλεονέκτημα το οποίο δυστυχώς δεν το έχει αξιοποιήσει. Είναι κρατική εταιρεία χώρας – μέλους τόσο του ΝΑΤΟ, όσο και της ΕΕ! Διαθέτει τεράστια τεχνογνωσία και θα μπορούσε να εμπλακεί ενεργά στην παραγωγή του υπερηχητικού μοντέλου το οποίο θα έδινε λύσεις τόσο για την άμυνα της χώρας, θα μπορούσε όμως να αποτελέσει και μία πηγή εσόδων για την Ελλάδα.

Με την εμπλοκή της ΕΑΒ, αυτόματα άνοιγαν οι δύο μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη για το συγκεκριμένο μοντέλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με την εισαγωγή ενός τέτοιου υπερόπλου πάντως, η Ελλάδα θα διέλυε το τελευταίο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Τουρκίας, που είναι η αντίστοιχη βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διαθέτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ