Γραφει η Ζέζα Ζήκου
Δικαίως θα ανατριχιάσετε με τον τίτλο… Αλλά η διεθνής κερδοσκοπία στήνει χορό και στην Ελλάδα καθώς λαίλαπα θανάτου θερίζει τη χώρα, με δεκάδες νεκρούς κάθε φορά που οι δείκτες του ρολογιού συμπληρώνουν το 24ωρο. Μια εκατόμβη θανάτων την ημέρα είναι τεράστιος πόνος. Οι 222 εκατόμβες μέχρι τώρα είναι τραγωδία. Εθνική τραγωδία.
Ωστόσο αυτή η τραγωδία από την πανδημία και στη χώρα μας προσελκύει τα κερδοσκοπικά «Funds του θανάτου» να το εκμεταλλευθούν προσφέροντας παράνομα τα «Ομόλογα θανάτου». Εξηγούμαι: Τα ομόλογα αυτά υπάρχουν στη Μεγάλη Βρετανία από το 1843, διαδόθηκαν όμως ιδιαίτερα στην Αμερική της δεκαετίας του ’80 με την εμφάνιση του ιού HIV που υποχρέωσε πολλούς ανθρώπους να πωλήσουν το ασφαλιστήριο πρόγραμμα που είχαν για να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα νοσηλείας.
Η προώθηση των «Oμολόγων θανάτου» επιχειρήθηκε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά το 2015 από το κερδοσκοπικό σχήμα «Aurora Defined Benefits Funds» που παρουσιάστηκε ως ένας τύπος αμοιβαίου κεφαλαίου με έδρα τα νησιά Cayman. Δυστυχώς να θυμίσω ότι τότε στην άγρια μνημονιακή περίοδο αυτοκτονούσε κόσμος και ιδιαίτερα οι Ελληνίδες μητέρες λόγω φτώχειας. Τότε η ελληνική αγορά τα βάπτισε «Oμόλογα θανάτου» (Traded Life Policies), για τα οποία ευτυχώς κινητοποιήθηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και με ανακοίνωση ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι τέτοιου είδους προϊόντα δεν έχουν λάβει την έγκρισή της.
Να θυμίσω εδώ ότι κορυφαία αμερικανικά κερδοσκοπικά Funds έπαιξαν με την πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας μας ποντάροντας στα διαβόητα credit default swaps – CDS (ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας) και μας διέλυσαν. Ορισμένα από αυτά τα hedge funds έκτισαν μεγάλες θέσεις, όταν ακόμη τα ελληνικά CDS ήταν φθηνά. Ετσι, όταν οι τιμές τους υπερδιπλασιάστηκαν, έβγαλαν τρελά λεφτά. Βεβαίως είχε προηγηθεί η δράση τους το 2018 στις ΗΠΑ με τα «τοξικά» ομόλογα όταν έσκασαν τα «subpime» στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου της αγοράς κατοικίας, προκαλώντας παγκόσμια πιστωτική ασφυξία, κατάρρευση του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος και συντριβή της Lehman Brothers.
Με το μακάβριο μότο ότι «η μόνη βεβαιότητα είναι ο θάνατος» επενδύουν και μάλιστα δευτερογενώς, κεφάλαια που εν μέσω κρίσης διακρίνουν επενδυτικές ευκαιρίες αναζητώντας αγοραστές για τέτοιου είδους προϊόντα. Λέγεται ότι το προσπαθούν ξανά και στη χώρα μας παράνομα. Κάθε μέρα σχεδόν 100 ελληνικές οικογένειες θάβουν το αγαπημένο τους πρόσωπο, ανυπεράσπιστες απέναντι στην πανδημία. Ο θάνατος έχει απλωθεί βαθμηδόν σε ολόκληρη την επικράτεια. Κι ας κάνουν πολλοί ότι δεν βλέπουν ούτε καν τους αριθμούς… Αλλά τους βλέπουν τα «Funds του θανάτου». Η λογική των «Oμολόγων θανάτου» είναι απλή και βασίζεται στην πρόωρη εξόφληση ασφαλιστικών προγραμμάτων ζωής από επενδυτές που εμφανίζονται ως ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν την υποσχετική που έχει δώσει μια ασφαλιστική εταιρεία στον πελάτη της… ότι δηλαδή θα αποζημιώσει τους δικαιούχους –συνήθως την οικογένεια του ασφαλισμένου– όταν σε εκείνον συμβεί το μοιραίο.
Προϋπόθεση για να συναινέσει κάποιος σε αυτή την ιδιότυπη συναλλαγή είναι να έχει ανάγκη τα χρήματα σήμερα, πριν δηλαδή επέλθει το μοιραίο και να δεχθεί να παραχωρήσει αυτό το δικαίωμα πρόωρα και σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν που θα έπαιρνε η οικογένειά του όταν εκείνος απεβίωνε. Ο επενδυτής δεν έχει παρά να βρει αρκετούς που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, οι οποίοι θα δεχθούν να προεξοφλήσουν το συμβόλαιό τους. Η συνέχεια είναι απλή. Τα συμβόλαια αυτά πακετάρονται σε ένα pool και εκδίδεται ένα ομόλογο, που έχει τα χαρακτηριστικά παραγώγου, έτοιμου προς πώληση. Για να είναι ελκυστικό ενσωματώνει φυσικά απόδοση πολύ υψηλότερη από ένα μέσο επιτόκιο. Στην Ελλάδα της μνημονιακής κρίσης αφορμή ήταν ο συνωστισμός και αμοιβαίων κεφαλαίων, που ενδιαφέρονται όχι μόνο να αγοράσουν αλλά και να πουλήσουν.
Είναι προφανές ότι τα ομόλογα αυτά κατατάσσονται στις επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Αλλά κατεξοχήν ο Ελληνας δελεάζεται από το ρίσκο κέρδους. Χρησιμοποιούν περίπλοκες επενδυτικές στρατηγικές που βασίζονται σε υπολογισμούς σχετικά με τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων, οι προβλέψεις των οποίων μπορεί να αποδειχθούν εσφαλμένες, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι μικρότερες των προβλεπομένων. Τα συγκεκριμένα Funds πρέπει να διατηρούν μεγάλα αποθέματα διαθεσίμων για να συντηρούνται οι επενδύσεις σε “Traded Life Policies”, σε περίπτωση που δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο μπορεί να μειώσει σημαντικά την αξία των επενδύσεών τους. Συχνά οι εν λόγω επενδύσεις αφορούν πολλές εταιρείες σε διαφορετικές χώρες, κάτι που δημιουργεί τεράστια δυσκολία στη διαχείριση των επενδύσεων αυτών.
Η Ελλάδα πεθαίνει, η ανθρωπότητα πεθαίνει επί δύο ολόκληρα χρόνια από την μάστιγα αυτή του κορωνοϊού και τα κερδοσκοπικά Funds του θανάτου αλωνίζουν. Αχ… αυτή η Ιστορία. Πολιτικοί και επιστήμονες είναι υπόλογοι επειδή ολιγώρησαν στους «μαύρους κύκνους» της πραγματικότητας. Και αν γυρίσουμε πίσω στην Ιστορία, θα δούμε πως επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη. Η περιβόητη πανδημία της Μαύρης Πανώλης εμφανίστηκε το 1331 στην Κινέζικη Αυτοκρατορία. Χρειάστηκαν πάνω από δέκα χρόνια για να εξαπλωθεί στην Ευρώπη και να θανατώσει από 100 έως 200 εκατομμύρια. Η σημερινή πανδημία χρειάστηκε λιγότερο από έναν μήνα για να φτάσει από την Κίνα στην Ευρώπη, αφού ζούμε σε έναν αλληλοεξαρτώμενο κόσμο, στον οποίο τα αποτρεπτικά σύνορα είναι μόνο στους χάρτες. Και φυσικά είναι άχρηστα. Η εξάπλωση της πανώλης που αποδεκάτισε στην κυριολεξία τον πληθυσμό της ευρωπαϊκής ηπείρου, οφείλεται στην απόφαση του Πάπα Γρηγόριου του 9ου, να θανατωθούν οι γάτες γιατί ήταν ο διάβολος μεταμορφωμένος. Η εξόντωση των γατών οδήγησε στην επικράτηση των ποντικών που ήταν φορείς της πανώλης.