Θυμάστε τότε που είχε αποκαλυφθεί δίκτυο πλαστών λογαριασμών στο διαδικτυο, οπου χρησιμοποιούσαν ακόμα και στοιχεία νεκρών, προκειμένου να «πείθουν» για την αυθεντικότητα τους;
Δυστυχώς, η σοβαρότατη αυτή υπόθεση δεν διερευνήθηκε ποτέ από την ελληνική δικαιοσύνη, παρά το ότι οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί λειτουργούσαν ευθέως υπέρ συγκεκριμένων πολιτικών.
Εκείνες οι περιπτώσεις όμως ήταν περιορισμένης εμβέλειας, διότι είχαν ελάχιστο αριθμό ακόλουθων, καθιστώντας σαφές σε έναν άνθρωπο με εμπειρία ότι πρόκειται απλώς για έναν μηχανισμό προπαγάνδας και δημιουργίας εντυπώσεων.
Αυτό όμως που αποκαλύφθηκε πριν από λίγο στο Twitter, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και μπορεί εύκολα να οδηγήσει στο συμπέρασμα της λειτουργίας ενός παρακράτους με μοναδικό σκοπό να αλλοιώσει το δημοκρατικό πολίτευμα και ενδεχομένως τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Όλα ξεκίνησαν από ένα διθυραμβικό σχόλιο στο Twitter, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανιζόταν ως ο «ικανότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης». Η συγκεκριμένη ανάρτηση τράβηξε την προσοχή του γνωστού δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος παρατήρησε πως ο συγκεκριμένος λογαριασμός παρά την ανύπαρκτη δραστηριότητα του, συγκέντρωνε έναν ιλιγγιώδη αριθμό ακόλουθων, που θα τους ζήλευε ακόμα και κάποιος πασίγνωστος «ινφλουένσερ».
Για την ακρίβεια ο συγκεκριμένος λογαριασμός, όπως σημείωσε ο γνωστός δημοσιογράφος επισυνάπτοντας την συγκεκριμένη ανάρτηση, διέθετε 157,000 ακόλουθους! Μιλάμε για τον ορισμό της λαθροχειρίας.
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι στο παλμαρέ του συγκεκριμένου λογαριασμού συγκαταλέγεται ακόμα και η «αμαρτωλή» εταιρεία Palantir, γνωστή για την εμπλοκή της σε εκλογικές διαδικασίες.
«Η συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη, μόλις ξεκίνησε η πανδημία, και ανυπομονούμε να την επεκτείνουμε για τα επόμενα χρόνια».
Με αυτά τα λόγια είχε ανακοινώσει στις 7 Δεκεμβρίου του 2020 στον λογαριασμό της στο twitter η Palantir Techonologies την συνεργασία της με την ελληνική κυβέρνηση, συνεργασία που επανεπιβεβαιώθηκε σε τηλεδιάσκεψη του διευθύνοντα συμβούλου της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ξεσηκώνοντας όπως ήταν επόμενο, θύελλα αντιδράσεων. Η κυβέρνηση δεν έδωσε ποτέ πειστικές απαντήσεις, παρά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica είχε ήδη ξεσπάσει. Η ίδια η Palantir παραδέχτηκε αργότερα την διασύνδεση της με την εταιρεία που φέρεται να δρούσε για να επηρεάσει ακόμα και τις εκλογικές διαδικασίες σε δημοκρατικές χώρες.
Τα περίεργα όμως, δεν σταματούν εδώ. Αμέσως μετά την επισύναψη της συγκεκριμένης αναρτήσεις από τον Κώστα Βαξεβάνη, ο λογαριασμός «εξαφανίστηκε» από το Twitter!
Εδώ λοιπόν υπάρχει τεράστιο θέμα. Πως είναι δυνατόν ένας λογαριασμός με τόσες χιλιάδες ακόλουθους, που για να «χτιστούν» απαιτείται επένδυση αρκετών χιλιάδων ευρώ, να «εξαφανίζεται» μετά την αποκάλυψη του; Εάν ήταν κανονικός λογαριασμός, οπωσδήποτε δεν θα είχε τίποτα να φοβηθεί. Πολλώ δε να πετάξει στα σκουπίδια μία τέτοια «επένδυση».
Τα δύο ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν, το ποιος μπορούσε να διαθέσει τόσα λεφτά για να χτίσει έναν προπαγανδιστικό λογαριασμό και με την ίδια ευκολία να τα πετάξει στα σκουπίδια για να μην αποκαλυφθεί, πρέπει να απασχολήσουν την ελληνική δικαιοσύνη και την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Ειδικά όταν υπάρχει διαφαινόμενη εμπλοκή με μία εταιρεία που έχει στοχοποιηθεί για περίεργη δραστηριότητα επί εκλογικών διαδικασιών και είχε αποδεδειγμένη συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εδώ λοιπόν δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιον χομπίστα, κάποιο τρολ, κάποιον φανατικό οπαδό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εδώ υπάρχει μία έντονη οσμή παρακράτους, η οποία πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος. Διότι η προπαγάνδα αυτού του τύπου μέσω διαδικτύου, δεν γίνεται με τροχήλατές βαλίτσες και φακέλους. Το χρήμα, αφήνει πάντα ίχνη.