Βουλγαρικό δημοσίευμα βλέπει «ένα σωρό άλυτα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με το σχόλιο «Η Ελλάδα δεν έχει προβεί ακόμη σε καμία ενέργεια για την κατάργηση του νόμου περί πολέμου με την Αλβανία, που υιοθετήθηκε το 1940 – πρωτοφανές προηγούμενο για χώρες, εταίρους του ΝΑΤΟ», βουλγαρικό δημοσίευμα παρουσιάζει τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας με την οπτική του συντάκτη που είναι το λεγόμενο «Μακεδονικό Επιστημονικό Ινστιτούτο» που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια.

5FFF583E 2494 4A19 9B14 BBE35DC4C56C

Γράφει το κείμενο που δημοσιεύθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2022:

Η ελληνική κυβέρνηση έχει απειλήσει εδώ και καιρό την Αλβανία με βέτο στις διαπραγματεύσεις εάν δεν διασφαλιστούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, όπως οραματίζονται στην Αθήνα.

Τον Απρίλιο του 2020, όταν οι υπουργοί της ΕΕ συζήτησαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Έλληνας υπουργός αρνήθηκε αρχικά να εγκρίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

Η Αθήνα συμφώνησε αφού η τελική έκδοση του κειμένου περιελάμβανε ισχυρότερα αιτήματα για την προστασία της ελληνικής και άλλων μειονοτήτων στην Αλβανία.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στους σχετικούς νόμους που αφορούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των μελών της ελληνικής μειονότητας και, γενικά, την πρακτική εφαρμογή όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Νόμο για τις Μειονότητες στην Αλβανία.

Η δυνατότητα εθνικής και θρησκευτικής αυτοδιάθεσης της επικείμενης απογραφής το 2022 είναι επίσης σημαντική ελληνική προϋπόθεση για την Αλβανία, και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει την απογραφή εάν το ποσοστό των εγγεγραμμένων ως Ελλήνων συνεχίσει να μειώνεται (η απογραφή το 1989, σχεδόν 59.000 Αλβανοί πολίτες εγγράφηκαν ως Έλληνες, ενώ στην απογραφή του 2011, λιγότεροι από 25.000 εγγράφηκαν ως Έλληνες).

AVvXsEilNouIUKb2Rd86D2W657pAt1 wcvNplknnfSx7JmoZbTvt1Byb0Sk1X9 qagkx4NtXl6xLNMvggv0xOICtKCWyHHl6YAhCklupXMNkcVVYj0xBxdnF9zvQvG 2ftL4RQTiKv0 EWth7Cgrstc hBDiygT6m4sgnn eJRfEIR 1P4yd7X2uMjZAf6lH=w400 h390
Η σελίδα του ‘Ιδρύματος’ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η κριτική της Ελλάδας και οι όροι του περιουσιακού νόμου σχετίζονται με το γεγονός ότι, σύμφωνα με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, παραβιάζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των κατοίκων της πόλης της Χιμάρας, η οποία κατοικείται κυρίως από Έλληνες.

 Η Αθήνα το έχει θέσει ως βασική προϋπόθεση για την απρόσκοπτη άσκηση όλων των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία, είτε οι ιδιοκτήτες ζουν στη χώρα αυτή είτε όχι.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα επίμαχα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελληνικό βέτο για τις φιλοδοξίες των Τιράνων να αναπτύξει ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ.

Τέτοια είναι, για παράδειγμα, το ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο – το ειδικό καθεστώς των τάφων περίπου 7.800 Ελλήνων στρατιωτών που πέθαναν στη νότια Αλβανία το 1940-1941 κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Ιταλία.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι «η τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας», δηλ. την πλήρη υλοποίηση των ελληνικών αιτημάτων.

  Το ζήτημα των τσάμηδων 

Το ζήτημα των Τσάμηδων, των Αλβανών της σημερινής Ελληνικής Ηπείρου, είναι ιδιαίτερα σύνθετο, πολλοί από τους οποίους σκοτώθηκαν και άλλοι εκδιώχθηκαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1944 από τις ελληνικές εθνικιστικές δυνάμεις.

Η Ελλάδα αρνείται να παραδεχτεί οποιαδήποτε ιστορική ενοχή για αυτά τα γεγονότα, καθώς και να συζητήσει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των κληρονόμων αυτού του πληθυσμού, να επιτρέψει το δικαίωμά τους να επιστρέψουν, να αναστηλώσουν αλβανικά ιστορικά μνημεία.

Η Αλβανία υιοθέτησε τον νόμο № 7839 ήδη από το 1991, με τον οποίο ανακηρύσσεται η 27η Ιουνίου (1944) «Ημέρα Γενοκτονίας κατά των Αλβανών στην Τσαμουριά», καθώς και άλλα έγγραφα που υποχρεώνουν το αλβανικό κράτος να δεσμευτεί για την επίλυση αυτού του ζητήματος, αλλά δεν έγιναν πραγματικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση αυτή. Η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη καμία ενέργεια για την κατάργηση του νόμου για τον πόλεμο με την Αλβανία, που θεσπίστηκε το 1940, πράξη πρωτοφανής για δύο γειτονικές χώρες, δύο εταίρους του ΝΑΤΟ και ένα κράτος μέλος της Ε.Ε.

Δρ.  Αντόν Πάντσεφ – MNI.bg

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ