Ο γκουρού που θάφτηκε στο χιόνι: Η παταγώδης αποτυχία του θεωρητικού της Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απόφαση του πρωθυπουργού το καλοκαίρι να αναθέσει το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής στον Κύπριο πολιτικό Χρήστο Στυλιανίδη, εκ πρώτης όψεως, βόλευε και τους δύο.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον βόλευε γιατί, μετά το φιάσκο με τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, θεώρησε ότι κάνει κίνηση «ματ» αναθέτοντας το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο σε έναν «γκουρού» της Πολιτικής Προστασίας, αφενός γιατί ο κ. Στυλιανίδης κατείχε το χαρτοφυλάκιο αυτό ως επίτροπος της Ε.Ε. μέχρι το 2019, αφετέρου γιατί έκανε ένα ακόμα υπερκομματικό πολιτικό άνοιγμα.

Τον Χρήστο Στυλιανίδη τον βόλευε γιατί η επάνοδός του στην ενεργό πολιτική, και μάλιστα ως υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, τον αναβάθμιζε στην κοινή γνώμη της Κύπρου και του έδινε τη δυνατότητα μιας καλής αφετηρίας για τον απώτερο στόχο του, που, σύμφωνα με κυπριακές πηγές, ήταν (άγνωστο αν είναι ακόμα) η υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κι ήρθε ο πάταγος…

Σήμερα, πέντε μήνες μετά, αν δεν το μετάνιωσαν και οι δύο, σίγουρα η εξέλιξη των πραγμάτων δεν ευνοεί κανέναν από τους δύο. Ηταν αρκετή η διάλυση του κρατικού μηχανισμού και της Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης στην Αττική, στις αρχές της εβδομάδας. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι αυταπόδεικτες και, παρά το γεγονός ότι μερίδιο έχουν τουλάχιστον πέντε υπουργοί, εν τέλει το σύνολο αυτής της ιστορικής αποτυχίας του κράτους το χρεώνεται ο Χρήστος Στυλιανίδης, που είχε τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο και είχε την προηγούμενη ημέρα καθησυχάσει τους πολίτες ότι όλα είναι υπό έλεγχο και πως ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Εψαχνε ευθύνες

Ομως, όλες οι διαβεβαιώσεις του θάφτηκαν στο χιόνι και ο ίδιος αποδείχθηκε ανεπαρκέστατος, ενώ τις ώρες της κρίσης περισσότερο μιλούσε παρά ενεργούσε και μοίραζε αλλού ευθύνες. Ετσι, στις 5 το απόγευμα της Τρίτης, και ενώ η κατάσταση στην Αττική Οδό, στη Μεσογείων, στην Κατεχάκη, στους δρόμους γύρω από νοσοκομεία και στο «Ελ. Βενιζέλος» ήταν τραγική, είπε «θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρία διαχείρισης του δρόμου για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Αυτή θα είναι η εισήγησή μου προς τον πρωθυπουργό». Ενώ δηλαδή το πρόβλημα ήταν σε εξέλιξη, ο ίδιος αναζητούσε πού να το «φορτώσει».

Λίγες ώρες μετά ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας για τις ανεπάρκειες που παρατηρήθηκαν, ενώ την επόμενη ημέρα είπε ότι δεν θα μπει στη συζήτηση αναζήτησης ευθυνών, που όμως ο ίδιος είχε ανοίξει…

Στο παρασκήνιο, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι η ευθύνη του είναι καθοριστική, όμως θέμα παραίτησης ή αποπομπής του ούτε καν συζήτησε ο κ. Μητσοτάκης, αφού θα χρεωνόταν ο ίδιος την αποτυχία, και ο πρωθυπουργός έχει ως βασικό μέλημα να μένει έξω από το κάδρο των ευθυνών.

Καθόλου «επιχειρησιακός»

Τον Χρήστο Στυλιανίδη τον συνόδευε η φήμη ότι γνωρίζει το αντικείμενο, όμως τον συνόδευαν και οι ενστάσεις ότι είναι περισσότερο θεωρητικός σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και καθόλου «επιχειρησιακός». Γεγονός που σημαίνει πως δεν έχει εμπειρία επιχειρησιακού συντονισμού, ούτε γνώση των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής διοίκησης.

Στο πεντάμηνό του ως υπουργός επικεντρώθηκε σε σεμινάρια ετοιμότητας και πρόληψης για πλημμύρες και κυρίως για πυρκαγιές, που διοργάνωσε σε διάφορες περιοχές, σε εισαγωγή γνώσης από άλλες χώρες, σε συμφωνίες με κράτη για την ενοικίαση εναέριων μέσων πυρόσβεσης για το καλοκαίρι, σε επισκέψεις εκ των υστέρων σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες (π.χ., Κέρκυρα, Αιτωλοακαρνανία).

Ο κ. Στυλιανίδης διαχειρίζεται και το γιγαντιαίο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», για την ολική αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας, που προβλέπει εξοπλισμό με εναέρια μέσα, με σύγχρονα συντονιστικά κέντρα διαχείρισης κρίσεων, με drones και με ραντάρ, συνολικής χρηματοδότησης 1,76 δισ. ευρώ (595.000.000 ευρώ μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, 408.000.000 μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, 757.000.000 μέσω ΕΣΠΑ 2021-2027). Ομως, για το πού βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Πρόσφατα, στο Λουξεμβούργο, συναντήθηκε με τη γενική διευθύντρια της υπηρεσίας NSPA (NATO Support and Procurement Agency) Στέισι Κούμινς, με την οποία συζήτησε για τη διαδικασία μίσθωσης από την Ελλάδα εναέριων μέσων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2022, καθώς και για τη δυνατότητα σύναψης νέων συμφωνιών με τη NSPA, με ορίζοντα τριετίας – πενταετίας.

Το ΕΛΙΑΜΕΠ και τα 50.000 ευρώ υπέρ του Σχεδίου Ανάν

Η υπουργοποίηση Στυλιανίδη ειχε προκαλέσει αντιδράσεις στη ραχοκοκαλιά της Ν.Δ., καθώς ήταν άνθρωπος του συστήματος Σημίτη, υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν, αγαπημένο παιδί του ΕΛΙΑΜΕΠ, υμνητής των Τούρκων, πολιτικός τον οποίο ο Πρόεδρος της Κύπρου έθεσε στα «αζήτητα», όπως έχει γράψει ο κυπριακός Τύπος, καθώς τον είχε κρίνει ακατάλληλο να επαναδιοριστεί επίτροπος στην Ε.Ε.

O Xρήστος Στυλιανίδης έχει παραδεχτεί δημόσια –όπως έγραψε η «δημοκρατία»– ότι πήρε χρήματα για να στηρίξει το «Ναι» στο προδοτικό Σχέδιο Ανάν το 2004.

Στις 22 Μαΐου 2003, αλλά και την 1η Μαρτίου 2004, το ΕΛΙΑΜΕΠ είχε διοργανώσει εκδήλωση στην Αθήνα με ομιλητή τον κ. Στυλιανίδη, πρώην εκπρόσωπο Τύπου της Κυπριακής ∆ημοκρατίας επί Βασιλείου και κυριότερο εκφραστή έκτοτε του ενδοτισμού στην Κύπρο. Την περίοδο εκείνη είχε προκληθεί σάλος στην Κύπρο σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις της εκστρατείας υπέρ του «Ναι» στο Σχέδιο Ανάν από το Γραφείο Προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης, που ήταν και επικεφαλής της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, παραδέχτηκε δημόσια πως έλαβε 50.000 ευρώ από το Γραφείο Προγραμμάτων.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων από το 2014 έως το 2019. Την ίδια περίοδο ήταν και συντονιστής της Ε.Ε. για τον Εμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προηγουμένως διετέλεσε ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού – Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (2014), ενώ υπηρέτησε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2013-2014 και 1998-1999). Την περίοδο 2006-2013 ήταν μέλος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων με τον ΔΗΣΥ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ