Δώδεκα χώρες χρησιμοποιούν “Bayraktar” & άλλες τόσες ενδιαφέρονται…και εμείς ψαχνόμαστε να φτιάξουμε drone & “εξαφανίζουμε” το anti-drone radar “ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια εικόνα χίλιες λέξεις…

«Μια εικόνα, χίλιες λέξεις»…Το αγαπημένο κλισέ που όλοι χρησιμοποιούμε ίσως δεν είναι κινέζικο ρητό… Είναι μάλλον μια εμπορική ατάκα που χρησιμοποίησε τη δεκαετία του 1920 ένας Αμερικανός διαφημιστής…

Όπως και να έχει, τα τελευταία χρόνια αυτό το κλισέ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το τουρκικό drone Bayraktar TB2

20220129 TQC102

To Bayraktar TB2, έχει ήδη πωληθεί σε 12 χώρες και άλλες τόσες είναι σε διαπραγματεύσεις  ή ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν.

Είναι ένα σύστημα το οποίο έχει “πολεμήσει” σε τουλάχιστον 4 περιοχές (Συρία, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Λιβύη και Αιθιοπία)

Το ΤΒ2 ή άλλα τουρκικά drone έχουν επιδοθεί σε εντυπωσιακές παραβιάσεις του FIR και προκλήσεις με υπερπτήσεις πάνω από νησιά-νησίδες…

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο χθες, 28/1/2002, από τις 66 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο… οι 42 έγιναν από 3 τουρκικά Drone !

Το εύλογο ερώτημα είναι εμείς τι κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την απειλή των τουρκικών drone;

Σύμφωνα με όσα είναι επίσημα γνωστά από το ΥΠΟΙΚ & ΥΠΕΘΑ:

  • Έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΟΙΚ με 1,5 εκατ.ευρώ, η βιομηχανική κατασκευή του UAV “ΑΡΧΥΤΑΣ”. Ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ ΑΠΘ και ΕΑΒ. Υλοποίηση τέλος του 2023.
  • Eλληνικό αντί-drone συστήμα «Πανόπτης». Συνεργασία του ΕΚΕΤΑ (κρατικού φορέα του ΥΠΑΝ ) με την εταιρεία ΣΜΗΕΑ Spirit Αεροναυπηγικα Συστηματα ΑΕ. 
  • Συμμετοχή σύμφωνα με ΥΠΕΘΑ της ΕΑΒ σε : 
    • Πρόγραμμα «Joint European System for Countering Unmanned Aerial Systems (JEY-CUAS)», προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, σε κοινοπραξία βιομηχανιών προερχόμενων από δέκα (10) Κ-Μ της ΕΕ 

Καλά όλα αυτά, αλλά δεν μας είπε κανείς τι θα είναι το UAV “ΑΡΧΥΤΑΣ”, τι δυνατότητες και εξοπλισμό θα διαθέτει…Θα είναι βιομηχανικό πρωτότυπο…Θα είναι προϊόν έτοιμο για χρήση ;

Από ποιον αισθητήρα-radar, θα παίρνει δεδομένα ο “ΠΑΝΟΠΤΗΣ”, για να τις αξιοποιήσει και αναλύσει με το πολύ καλό πρόγραμμα AI (τεχνητής νοημοσύνης) που διαθέτει;

Τι ακριβώς θα κάνει κάνει η ΕΑΒ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Joint European System for Countering Unmanned Aerial Systems (JEY-CUAS)»…Τι θα σχεδιάσει-κατασκευάσει…Τι θα μείνει στο δια ταύτα στην εταιρεία και την χώρα;

Την στιγμή που οι τούρκοι αλωνίζουν που τα drone τους είναι παντού, που πετάνε ανενόχλητα στο Αιγαίο, την ίδια στιγμή που σε καθημερινή βάση διαβάζουμε για επιθέσεις καμικάζι drones…

Εμείς απαντάμε με προγράμματα ευρωπαϊκά και συστήματα που θα φτιαχτούν…

Για συστήματα που θέλουν τουλάχιστον μια πενταετία να γίνουν αξιοποιήσιμα, αν όλα πάνε καλά κάτι που ευχόμαστε ολόψυχα…

Όμως την ίδια στιγμή και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά υπάρχει το radar εντοπισμού drones “ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ” της ΕΑΒ…το οποίο έχει μεταφορικά και κυριολεκτικά εξαφανισθεί.-

ΔΗΜΟΦΙΛΗ