Με ένα εξαιρετικά τεκμηριωμένο ρεπορτάζ, το Forbes αποκαλύπτει τις προθέσεις της Τουρκίας να εξελιχθεί στην υπερδύναμη του κακού, αλλά και τις δυνατότητες που έχει να στραφεί στο Πακιστάν, την Κίνα αλλά και τη Νότιο Κορέα για να αποκτήσει τεχνογνωσία μαχητικών. Καταλαβαίνουμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο θα πρέπει να αποτελέσει σήμα κινδύνου για την Ελλάδα. Η οποία θα πρέπει ανάλογα να ενημερώσει τους εταίρους της σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
Του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Σημαντικές πληροφορίες από τον Paul Iddon για το Forbes, o οποίος έδωσε αρκετές πληροφορίες για το νέο τουρκικό μαχητικό.
Το έχω τονίσει αρκετές φορές, ο άξονας Κίνα, Τουρκία, Πακιστάν αποτελεί μία απειλή για τα εθνικά συμφέροντα. Το γεγονός ότι το Πακιστάν συμπλέει με την Άγκυρα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, ούτε μπορεί να αγνοηθεί. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να παράσχει στην Τουρκία “πυρηνική ομπρέλα”, αν και όποτε η Τουρκία απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από την Δύση.
Τον Ιούλιο 2018, το Ναυτικό του Πακιστάν είχε υπογράψει σύμβαση για την απόκτηση τεσσάρων κορβετών κατηγορίας MILGEM από την κρατική εταιρεία ASFAT της Τουρκίας. Τον Οκτώβριο 2019, ο Ερντογάν είχε κόψει την πρώτη μεταλλική πλάκα της πρώτης κορβέτας MILGEM σε τελετή στην Κωνσταντινούπολη.
Με την Άγκυρα και το Ισλαμαμπάντ να συμμαχούν και το Αζερμπαϊτζάν να προστίθεται, διαμορφώνεται ένας “άξονας του κακού” για την Ελλάδα. Το γεγονός ωθεί την Ελλάδα να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ινδία.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2021, ο Τούρκος και ο Πακιστανός ΥΠΑΜ αποφάσισαν την από κοινού συμμετοχή σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στρατιωτικού χαρακτήρα στην Α. Μεσόγειο αλλά και αλλού, ενώ είχαν συμφωνήσει να ενισχύσουν περαιτέρω τις στρατιωτικές σχέσεις τους.
Tι αναφέρει ο αναλυτής-Απόδοση μετάφραση Ανδρέας Μουντζουρούλιας:
”Η Τουρκία μπορεί να αγοράσει μαχητικό από την Κίνα, το Πακιστάν, ή την Ν. Κορέα”
”Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πληρώνει βαρύ τίμημα για την αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400. Έχει χάσει την ευκαιρία να αποκτήσει μαχητικά stealth πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II ως άμεσο αποτέλεσμα αυτής της προμήθειας. Κατά συνέπεια, δεν θα διαθέτει ικανό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, είτε εγχώριας είτε εισαγόμενης, για τουλάχιστον μια δεκαετία.
Οι ευρωπαϊκές επιλογές της Τουρκίας είναι ήδη πολύ περιορισμένες. Η Βρετανία είναι απίθανο να πουλήσει Eurofighter Typhoons προς το παρόν, λόγω κυρώσεων στην Άγκυρα για τις στρατιωτικές της επιθέσεις στη Συρία. Η Γαλλία πιθανότατα δεν θα πουλήσει στην Άγκυρα κανένα Dassault Rafale, αφού πουλάει αυτά τα μαχητικά στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η μόνη πιθανή επιλογή της Τουρκίας για ένα ευρωπαϊκής κατασκευής τζετ 4,5 γενιάς θα μπορούσε να είναι το σουηδικό Saab Gripen E;
Υπάρχουν άλλες βιώσιμες επιλογές για την Άγκυρα;
JF-17-Η Τουρκία και το Πακιστάν είναι στενοί σύμμαχοι
Τόσο η Άγκυρα όσο και το Ισλαμαμπάντ προσπαθούν να αναπτύξουν και να κατασκευάσουν τα δικά τους stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Η Τουρκία έχει στα ”σκαριά” το TAI TF-X, ενώ το Πακιστάν εργάζεται στο Project AZM PAC PF-X. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα έργα δεν είναι πιθανό να παράγει ένα πλήρες μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς σύντομα, ειδικά χωρίς εκτεταμένη εξωτερική βοήθεια.
Ωστόσο, η αμυντική συνεργασία με το Πακιστάν θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει την Τουρκία να αποκτήσει ικανά μαχητικά 4,5 γενιάς. Ο συγγραφέας, αναλυτής και πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας Kaiser Tufail πρότεινε το 2018, Τουρκία και Πακιστάν να κατασκευάσουν ένα προσωρινό μαχητικό «αντί να πηδήξουν κατευθείαν σε ένα μαχητικό πέμπτης γενιάς πλήρους ικανότητας».
Το JF-17 αναπτύχθηκε από κοινού από την Κίνα και το Πακιστάν. Το πρώτο από τα 50 νέα τζετ JF-17 Thunder Block 3 θα τεθεί σε υπηρεσία στην Πακιστανική Πολεμική Αεροπορία (PAF) φέτος.
J-10C
Η Άγκυρα θα μπορούσε επίσης να στραφεί στην Κίνα για το Chengdu J-10C «Firebird». Το Πακιστάν έλαβε πρόσφατα τα πρώτα J-10C που παρήγγειλε ως απάντηση στην απόκτηση από την Ινδία των αεριωθούμενων αεροσκαφών Rafale F3R – αν και οι ειδικοί λένε ότι το Rafale παραμένει ένα πολύ πιο προηγμένο και ικανό μαχητικό 4,5 γενιάς από το J-10C.
Η γειτονική και αντίπαλη Ελλάδα της Τουρκίας, άρχισε επίσης πρόσφατα να αποκτά τα Rafale, προς μεγάλη απογοήτευση της Άγκυρας. Η Τουρκία κατέληξε πρόσφατα σε συμφωνία με το Κατάρ, βάσει της οποίας η Ντόχα θα τοποθετήσει προσωρινά ορισμένα από τα νέα της αεροσκάφη Rafale στη χώρα.
KF-21
Η Νότια Κορέα αναπτύσσει ένα νέο εθνικό μαχητικό που ονομάζεται KF-21 Boramae. Αν και είναι ακόμα πρωτότυπο, το KF-21 πιθανότατα θα γίνει ένα μαχητικό αεροσκάφος αιχμής 4,5 γενιάς.
Η Άγκυρα εξέφρασε αρχικά έντονο ενδιαφέρον για το έργο πριν από μια δεκαετία και έχει ήδη εκτεταμένους αμυντικούς δεσμούς με τη Νότια Κορέα. Η Τουρκία διαθέτει πολλές παραλλαγές νοτιοκορεατικών συστημάτων που έχουν κατασκευαστεί με άδεια χρήσης, όπως το οβιδοφόρο T-155 Fırtına, που βασίζεται στο K9 Thunder. Το κύριο άρμα μάχης Altay που αναπτύσσει η Τουρκία βασίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στη σχεδίαση αρμάτων μάχης K2 Black Panther της Νότιας Κορέας.
Με άλλα λόγια, οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ Άγκυρας και Σεούλ δεν είναι κάτι καινούργιο. Επιπλέον, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δύσκολα θα αντιταχθούν στην επέκταση των αμυντικών δεσμών της Τουρκίας με τη Νότια Κορέα. Και η Σεούλ αναμφίβολα θα καλωσορίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες για το μαχητικό, το οποίο σχεδιάζει να αρχίσει να εξάγει το 2028 για 65 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα.”