Η πρόσφατη επίθεση στο Άμπου Ντάμπι, που πραγματοποιήθηκε από drones με εκρηκτικά, σηματοδοτεί μια δραματική αλλαγή στην επιθετική στρατηγική του Ιράν. Φτάσαμε στην κορυφή της στρατηγικής χρήσης drone, στην οποία έχουν επικεντρωθεί οι αντίπαλοί μας από την Καταιγίδα της Ερήμου το 1991. Με την τεχνολογία drone αρκετά προηγμένη για να μεταφέρει όπλα και εκρηκτικά, τα drone είναι πλέον ικανά να αναπτυχθούν σε ξηρά και θάλασσα σε όλο τον κόσμο.
Η τελευταία φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν επιτυχώς μια μεγάλη μηχανοποιημένη, τεθωρακισμένη δύναμη ήταν κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου το 1991. Έχουμε αποκτήσει σχετικά λίγες γνώσεις από εκείνη την εκστρατεία κατά του Σαντάμ Χουσεΐν. Μετά από αυτή τη σύγκρουση, κάθε χώρα πήρε ένα σημαντικό μάθημα και οι αντίπαλοί μας άρχισαν να αλλάζουν τις στρατηγικές τους: Αντί να εμπλέκουν τις πιο ισχυρές δυνάμεις σε οποιοδήποτε πεδίο μάχης, αναζητούν τα τρωτά σημεία του εχθρού και χρησιμοποιούν όπλα και τακτικές, που ο αντίπαλος δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Έχει γίνει σαφές ότι οι προηγμένες δυνατότητες των drone, η αποτυχία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και η στρατιωτική και πολιτική τους καταστροφή στο Ιράκ, είναι παραδείγματα του πώς εξελίσσονται οι τακτικές και οι στρατηγικές των αντιπάλων, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να παραμένουν “κολλημένες” στον Ψυχρό Πόλεμο. Οι αντίπαλοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία από κάθε μάχη. Από την άλλη πλευρά, η Αμερική αρνήθηκε να αντιμετωπίσει τους λόγους για τους οποίους φαίνεται ότι είναι ανίκανη να κερδίσει πολέμους. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τη στρατηγική και την ικανότητα να αποτρέψουν τους πολέμους εξαρχής.
Η επίθεση με drone αυτό τον μήνα είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού του φαινομένου. Φαίνεται απίθανο σε αυτή τη συγκυρία το ναυτικό των ΗΠΑ, να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί drones, ειδικά μικρά που πετούν σε χαμηλό ύψος. Η παρακολούθηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ξηρά ή θάλασσα θα απαιτούσε την παρουσία ειδικών συστημάτων παντού. Ωστόσο, ενώ ορισμένα εμπορικά ραντάρ πλοίων μπορεί να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα drone, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού δεν είναι ακόμη εξοπλισμένα ραντάρ ικανά να ανιχνεύουν μικρά drones.
Από την 11η Σεπτεμβρίου, το Πολεμικό Ναυτικό και η CIA προφανώς έχουν παραβλέψει τις δυνατότητες (τόσο τις δικές μας όσο και αυτές των αντιπάλων μας) στο χαμηλό άκρο του τεχνολογικού φάσματος. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα, που σχετίζονται με τον τρόπο που έχουμε αναπτύξει τα αμυντικά μας συστήματα.
Σκεφτείτε την επίθεση στις 12 Οκτωβρίου 2000 στο USS Cole στο λιμάνι του Άντεν της Υεμένης. Τρία άτομα σε ένα μικρό σκάφος από υαλοβάμβακα εξαπέλυσαν μια επίθεση δύο λεπτών, που προκάλεσε τεράστιες ζημιές, σε ένα υπερσύγχρονο πολεμικό πλοίο κατευθυνόμενων πυραύλων αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και σκότωσε 17 στρατιώτες. Ένα σύστημα δισεκατομμυρίων δολαρίων επέστρεψε σε επισκευαστικό λιμάνι των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι επισκευές που έγιναν στο σκάφος χρειάστηκαν μήνες για να ολοκληρωθούν και το χρηματικό ποσό που δαπανήθηκε για τη ρυμούλκηση της φορτηγίδας ήταν πιθανότατα αφάνταστα υψηλό. Για εβδομάδες, εικόνες ενός από τα πιο προηγμένα πυραυλικά σκάφη μας, να καταστρέφεται από τρεις τζιχαντιστές σε ένα μονοκινητήριο αλιευτικό σκάφος, εμφανίζονταν στις εφημερίδες της Μέσης Ανατολής.
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να εντοπίσουν-παρακολουθήσουν τα drone, αξίζει να αναφέρουμε ένα δυσοίωνο, αλλά εντελώς εφικτό σενάριο: Τρομοκράτες θα μπορούσαν να πλέουν στον ποταμό Potomac, να σταματήσουν στην Παλιά Πόλη της Αλεξάνδρειας και στη συνέχεια, αργότερα, να εκτοξεύσουν τα drones τους στην Ουάσιγκτον στο σκοτάδι μιας νύχτας χωρίς φεγγάρι, προκαλώντας όλεθρο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια, λόγω των άμεσα διαθέσιμων drone. Κάποιος μπορεί απλά να τοποθετήσει μια γόμωση πέντε λιβρών υψηλής εκρηκτικότητας σε ένα drone και να έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην πρωτεύουσα του έθνους μας. Οι αρχές θα έψαχναν για ώρες για να προσδιορίσουν πού και τι προκάλεσε την επίθεση, ωστόσο είναι πιθανό το σκάφος να είχε ταξιδέψει βαθιά στον κόλπο Chesapeake, πέρα από την είσοδο του Όρεγκον και στον Ατλαντικό πριν την ανατολή του ηλίου.
Στην ουσία είμαστε απροετοίμαστοι γιατί έχουμε ανεπαρκή ή ανύπαρκτη γνώση, για τα σχέδια και τις προθέσεις των αντιπάλων μας. Προτού συμβεί άλλη μια τρομερή επίθεση στο έδαφος των ΗΠΑ, τόσο ο στρατός μας όσο και οι αρχές ασφαλείας, πρέπει να επενδύσουν σε τεχνολογία και συστήματα για την παρακολούθηση νέων και αναδυόμενων απειλών.
Υ.Γ
Το The Hill είναι μια αμερικανική εφημερίδα και εταιρεία ψηφιακών μέσων με έδρα την Ουάσιγκτον, DC που ιδρύθηκε το 1994. Το 2020, ήταν ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος ιστότοπος πολιτικών ειδήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες