Του Μπάμπη Παπασπύρου
Στην πρόσφατη επίσκεψη του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ και σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν, μέσω κύκλων του υπουργείου Άμυνας, προκύπτει ότι συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής:
Αναβάθμιση ελικοπτέρων AH-64A+
Αφορά τον εκσυγχρονισμό 19 επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι AH-64A+ της Αεροπορίας Στρατού. Η αναβάθμιση αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2022. Ο εκσυγχρονισμός προβλέπει αντικατάσταση των ηλεκτροοπτικων-σκοπευτικών των ελικοπτέρων, παρέχοντας στον χειριστή τη δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης των όπλων του. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με πρόβλεψη 35 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Άμυνας η αναβάθμιση των επιθετικών ελικοπτέρων θα πραγματοποιηθεί από την ισραηλινή εταιρία Elbit.
Συντήρηση των C-130
Σύμφωνα με εγκεκριμένο πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας προβλέπεται η εργοστασιακή συντήρηση (PDM) τριών αεροσκαφών C-130, από την Ισραηλινή εταρεία IAI, με τίμημα 52 εκατ. ευρώ !
Πύραυλοι-Βλήματα
Προμήθεια ισραηλινών πυραύλων τύπου Rampage και συλλογών Spice, συνολικού κόστους 180 εκατομμυρίων ευρώ.
Υλοποίηση και οι καθυστερήσεις της προμήθειας των ισραηλινών αντιαρματικών βλημάτων SPIKE NLOS
Στις 6 Οκτ. 2021 πέρασε από τη Βουλή το εξοπλιστικό πρόγραμμα απόκτησης από τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) 25 συστημάτων με βλήματα SPIKE NLOS ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ.
Προφανώς και τα ανωτέρω θέματα και προγράμματα είναι άκρως απαραίτητα, ιδιαίτερα σοβαρά-σημαντικά και αφορούν άμεσα την ενδυνάμωση και επαύξηση της μαχητικής μας ικανότητας…
Όμως εγείρονται τα εξής ερωτήματα:
- Εξετάστηκε η περίπτωση ελληνικές εταιρείες από κοινού με Ισραηλινές, να αναλάβουν το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελικοπτέρων Απάτσι AH-64A+ της Αεροπορίας Στρατού;
- Γιατί η εργοστασιακή συντήρηση C-130 ανατίθεται αντί της ΕΑΒ, σε μια εταιρεία του εξωτερικού, μη εξουσιοδοτημένη από τον κατασκευαστή (Lockheed), με υπερδιπλάσιο κόστος;
- Τι βιομηχανικές επιστροφές θα υπάρξουν από τα προγράμματα που προαναφέρθηκαν, που ξεπερνάνε τα 500 εκ. ευρω;
- Πότε υπουργοί και αξιωματούχοι μας θα επισκέπτονται ξένες χώρες, όχι για να αγοράζουν αμυντικό εξοπλισμό αλλά για να προωθούν δικά μας συστήματα;