Κοινό μέτωπο ΗΠΑ-Γερμανίας για Ουκρανία και οι πρόθυμες χώρες της Βαλτικής να στείλουν οπλισμό στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Δύση μιλάει με μία φωνή στο ζήτημα της Ουκρανίας» διαβεβαιώνουν οι ΥΠ.ΕΞ. ΗΠΑ και Γερμανίας μετά από συνομιλίες στο Βερολίνο

«Κάθε επιθετική πράξη θα έχει σοβαρές συνέπειες», ξεκαθάρισε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον αμερικανό ομόλογό της, Άντονι Μπλίνκεν, το απόγευμα της Πέμπτης στο Βερολίνο. Κατά την Μπέρμποκ ο πιο αποτελεσματικός μοχλός πίεσης απέναντι στο Κρεμλίνο θα ήταν η διαρκής και ομόφωνη υπενθύμιση ότι οποιαδήποτε επέμβαση στην Ουκρανία θα προκαλούσε τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και στρατηγικό αντίτιμο για τη Ρωσία.«Στο ζήτημα της Ουκρανίας δεν κρίνεται τίποτα λιγότερο από την ειρήνη στην Ευρώπη», τονίζει η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, για να προσθέσει ότι απαιτείται μία αποτελεσματική «ασπίδα προστασίας», ακόμη και αν έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε την προειδοποίηση που έχει ήδη απευθύνει προς τη Μόσχα.«Κάθε παραβίαση των συνόρων από τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία αποτελεί επιθετική πράξη, η οποία θα προκαλέσει μία γρήγορη, σοβαρή και κοινή απάντηση» της Δύσης. Πρωταρχικός στόχος είναι μία διπλωματική επίλυση της κρίσης, ανέφερε ο Μπλίνκεν, για να προσθέσει όμως ότι «όποιον δρόμο κι αν διαλέξει η Ρωσία, θα βρει ενωμένους τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της». Στις διαβουλεύσεις του Βερολίνου συμμετείχαν, εκτός από τους Μπέρμποκ και Μπλίνκεν, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λεντριάν και ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Αμυντική συνδρομή από τις χώρες της Βαλτικής

60247720 403Στο μεταξύ οι ΗΠΑ ενέκριναν το αίτημα της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας να αποστείλουν στην Ουκρανία αμερικανικά όπλα. «Οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας διαθέτουν ό,τι χρειάζεται για να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία», ανέφερε μέλος της αμερικανικής αποστολής στο Βερολίνο, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποια όπλα θα μεταφερθούν από τις χώρες της Βαλτικής στην Ουκρανία. Πάντως η κυβέρνηση της Εσθονίας έχει ήδη εκφράσει τη βούλησή της να αποστείλει αμερικανικούς αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, καθώς και οπλισμό του πρώην ανατολικογερμανικού στρατού.  Μιλώντας στο AFP ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Αρβίντας Ανουσάουσκας επιβεβαίωσε την απόφαση για μεταφορά οπλισμού στην Ουκρανία, λέγοντας ωστόσο ότι «δεν μπορεί να αναφέρει λεπτομέρειες».

Γιάννης Παπαδημητρίου (DW, AFP), dw.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ