Έκθεση μυστικών υπηρεσιών: Πίσω από την ξαφνική έκρηξη βίας στο Καζακστάν κρύβονται το Πακιστάν & η Τουρκία – Πως εμπλέκονται τρομοκρατικές οργανώσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόδοση-μετάφραση Ανδρέας Μουντζουρούλιας

Από το 2006, οι τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν απαγορευτεί μόνο από την κυβέρνηση του Καζακστάν περιλαμβάνουν το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν, τη Χεζμπ ουτ Ταχρίρ αλ-Ισλάμι, το Τζαμάατ των Μουτζαχεντίν της Κεντρικής Ασίας, το Ισλαμικό Κόμμα Ανατολικού Τουρκεστάν, τον Μποζ Κουρτ, το LeT, την Κοινωνία Κοινωνικών Μεταρρυθμίσεων (στο Κουβέιτ), το Asbat an-Ansar, η Αλ Κάιντα, οι Αφγανοί Ταλιμπάν και η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

41 σουνίτες μουσουλμάνοι έχουν καταδικαστεί στο Καζακστάν με την κατηγορία της συμμετοχής στο Tablighi Jamaat από τον Δεκέμβριο του 2014. Όλοι είχαν σχέση με την Τουρκία. Από αυτούς, οι 27 καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, ενώ οι υπόλοιποι 14 καταδικάστηκαν σε ποινές περιορισμένης ελευθερίας.
Υπάρχει σημαντικός συντονισμός μεταξύ αυτών των οργανώσεων σε όλη την Κεντρική Ασία και εκτός αυτής. Η Hizb-ut-Tahrir είναι απαγορευμένη στο Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και την Κιργιζία. Η κυβέρνηση της Κιργιζίας απαγόρευσε το HuT αφού κήρυξε τζιχάντ κατά της αστυνομίας του Κιργιζιστάν στις 19 Ιουλίου 2006. Αξιωματούχοι της Κιργιζίας και του Ουζμπεκιστάν λένε ότι υπάρχουν δεσμοί μεταξύ της Hizb-ut-Tahrir, του Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν και της ισλαμικής εξτρεμιστικής ομάδας Akromiya. Ο Γενικός Εισαγγελέας του Καζακστάν Rashid Tusupbekov ζήτησε από το δικαστήριο της Αστάνα να απαγορεύσει το HuT λόγω των τρομοκρατικών του δραστηριοτήτων στις 16 Μαρτίου 2005. Εκδίδοντας δήλωση, το γραφείο του παρατήρησε «πολύ πιθανό ότι η Hizb ut-Tahrir έχει σχέσεις με τους Ταλιμπάν, την Αλ Κάιντα και άλλους εξτρεμιστές Επομένως, βάσει του νόμου του Καζακστάν που απαγορεύει τον εξτρεμισμό, έχουμε κάθε λόγο να θέτουμε εκτός νόμου τις δραστηριότητες της Χεζμπ ουτ Ταχρίρ στο έδαφος του Καζακστάν.
Ο Πρόεδρος του Καζακστάν Τοκάγιεφ, είπε ότι η αναταραχή ήταν έργο «τρομοκρατικών συμμοριών εκπαιδευμένων σε ξένους». Η Ρωσία υποστήριξε επίσης τον ισχυρισμό της εμπλοκής ξένων δυνάμεων. Και οι δύο μίλησαν για «εξωτερική παρέμβαση», αλλά απέκρυψαν στοιχεία γι’ αυτό για προφανείς λόγους ασφαλείας. Δεν ανέφεραν επίσης αριθμούς θυμάτων.
Είναι ίσως η πρώτη φορά από την έναρξη ισχύος του CSTO το 1994 που οι δυνάμεις του αναπτύσσονται για να καταστείλουν την αναταραχή σε ένα κράτος μέλος. Ενώ οι εξελίξεις στο Καζακστάν είναι σίγουρα ο λόγος του επείγοντος, πίσω από τη δράση βρίσκεται η σκέψη που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του διαλόγου για την ασφάλεια που φιλοξένησε η Ινδία πέρυσι για να συζητηθούν οι απειλές που προέρχονται από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο ταραγμένο Αφγανιστάν. Παρόντες ήταν οι αρχηγοί ασφαλείας της Ρωσίας, του Ιράν και όλων των Δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας – που επηρεάστηκαν περισσότερο από τις εξελίξεις σε Αφγανιστάν-Πακιστάν. Η βία στο Καζακστάν τους δικαίωσε.
Η ταχύτητα και η σοβαρότητα με την οποία ανταποκρίθηκε το CSTO στο αίτημα βοήθειας του Καζακστάν είναι «επαίνεση» και μαρτυρία ότι είναι «πεπεισμένο» ότι υπάρχει ξένη παρέμβαση όσον αφορά τη μανία στο Καζακστάν.
Το LeT και η Jaish-e-Muhammad (JeM) (τρομοκρατικές οργανώσεις) με έδρα το Πακιστάν και η Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) υπήρξαν σύμμαχοι και θυγατρικές του Ισλαμικού Κράτους – Χορασάν με επίκεντρο τη Νότια Ασία . Έχουν ήδη επιδείξει την ικανότητα να δημιουργούν αστάθεια σε άλλα μέρη στη Κ. Ασία.
Καθώς η βία που άρχισε στις 2 Ιανουαρίου έγινε πιο έντονη και διαδεδομένη, ο Τοκάγιεφ στις 5 Ιανουαρίου ζήτησε βοήθεια για την καταπολέμηση αυτού που περιέγραψε ως «τρομοκρατικής απειλής από ξένες εκπαιδευμένες συμμορίες», έγραψε ο Ντμίτρι Τρένιν, διευθυντής του Κέντρου Carnegie Moscow. (7 Ιανουαρίου 2022).
Η Ρωσία ανταποκρίθηκε στην έκκληση γρήγορα και οργάνωσε μια ειρηνευτική δύναμη του CSTO, στέλνοντας 3.000 αλεξιπτωτιστές στο Καζακστάν στις 6 Ιανουαρίου.
Στις 10 Ιανουαρίου 2022, το Υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν είπε ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις «καταλήφθηκαν από τρομοκρατικές, εξτρεμιστικές και εγκληματικές ομάδες», συμπεριλαμβανομένων ακραίων ισλαμιστών μαχητών με εμπειρία μάχης.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, στους επιτιθέμενους περιλαμβάνονται άτομα που έχουν εμπειρία σε στρατιωτικές ζώνες μάχης στις τάξεις ριζοσπαστικών ισλαμιστικών ομάδων.
Ο Τοκάγιεφ είπε ότι οι διαδηλώσεις υποκινήθηκαν από «τρομοκράτες με ξένη υποστήριξη». Απευθυνόμενος σε μια έκτακτη εικονική σύνοδο κορυφής του CSTO, υποσχέθηκε να αποκαλύψει στον κόσμο «πρόσθετες αποδείξεις» μιας «τρομοκρατικής επίθεσης» κατά του Καζακστάν. Τόνισε ότι τα αιτήματα των ειρηνικών διαδηλωτών «ακούστηκαν και ικανοποιήθηκαν από το κράτος» και οι ταραχές που ακολούθησε συμμετείχαν “ομάδες ένοπλων μαχητών” των οποίων ο στόχος ήταν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Οι ξένοι μαχητές που συμμετείχαν, είπε αργότερα, προέρχονταν από “κυρίως χώρες της Κεντρικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν”, και μερικοί από χώρες της Μέσης Ανατολής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή Αφγανιστάν-Πακιστάν υπήρξε ο κόμβος για την εκπαίδευση και την καλλιέργεια μαχητών από όλες αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν στη Ρωσία.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε: «Τα γεγονότα στο Καζακστάν δεν είναι οι πρώτες και δεν θα είναι οι τελευταίες απόπειρες παρέμβασης στην περιοχή από έξω», προσθέτοντας ότι τα στρατεύματα θα φύγουν «όταν τελειώσει η αποστολή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ