Το Δημόσιο θα χαρίσει χρέη 4,8 εκατομμύρια ευρω στους Τούρκους;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ερχόμενη Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022, το Πρωτοδικείο Αιγαίου θα αποφασίσει την αίτηση εξυγίανσης που υπέβαλε η πρώην ελληνική επιχείρηση Καλλιμάνης, αφού πλέον ανήκει στην τουρκική εταιρία Dardanel. Το σχέδιο των Τούρκων θέλει γενναίο «κούρεμα» οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Το πλάνο αποπληρωμής των «κουρεμένων» οφειλών προβλέπει πως, από τα 5.500.000 ευρώ που χρωστά η εταιρία σε φόρους και τέλη, θα πληρώσει εφάπαξ 693.641 ευρώ. Αντίστοιχη διαγραφή, ήτοι 87,64%, προβλέπεται και για το άνοιγμα που έχει προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, ποια στάση θα τηρήσουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, εάν δηλαδή θα δεχτούν τόσο μεγάλες απώλειες.

Η εταιρία Καλλιμάνης, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των αλιευμάτων, εξαγοράστηκε από τουρκικά συμφέροντα το 2021, θέτοντας το θέμα της τουρκικής διείσδυσης σε πρώτο πλάνο. Οι Τούρκοι εξαγόρασαν την εταιρία μέσω διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες και πέτυχαν 90% μείωση των οφειλών, δίνοντας έτσι 6.200.000 ευρώ και διασφαλίζοντας την αλιευτική τους δραστηριότητα σε όλο το Αιγαίο.

Όπως -σωστά- είχε επισημάνει ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ήταν τόση η ανάγκη για τα 6.200.000 ευρώ, ώστε να ξεπουλήσουν έναν τέτοιο χώρο. Αυτή είναι η οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει η σημερινή Ελλάδα. Αυτό το τοπίο σήμερα στην Ελλάδα, όπου ξεπουλάνε οι επιχειρηματίες ό,τι υπάρχει στη Δύση και στην Τουρκία, είναι ένα βήμα προς τον εθνικό αφανισμό, ο οποίος συντελείται με τη συνεργασία και την ευθύνη πολιτικών και τεχνοκρατών.

Ο επενδυτής πάντως, μέσω της Dardanel Greece, έχει αρχίσει την παραγωγή και τις πωλήσεις. Για την οικογένεια του Niyazi Önen η απόκτηση της εταιρίας Καλλιμάνης είναι βαρύνουσας σημασίας, διότι αποκτά παραγωγική βάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περίοδο μάλιστα που η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. «Η εξαγορά της εταιρίας Καλλιμάνης θα επηρεάσει σημαντικά τον όγκο των εξαγωγών μας» δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Dardanel Greece, η έδρα της οποίας έχει μεταφερθεί στον Δήμο Αιγιαλείας στην περιοχή Ελίκη, όπου βρίσκεται η εταιρία Καλλιμάνης, στην εκπνοή του 2021 προχώρησε σε ακόμη μια αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά 1.592.714 ευρώ. Πλέον αυτό ανέρχεται σε 7.642.714 ευρώ. Οι επαφές της Dardanel Onentas Gida Sanayi AS με την Καλλιμάνης και τις πιστώτριες τράπεζες αυτής άρχισαν πριν από τρία χρόνια, μετά το ναυάγιο με την Pillarstone.

Πώς χάθηκε άλλος ένας «εθνικός πρωταθλητής»

Η Καλλιμάνης, που ιδρύθηκε το 1956, τα τελευταία χρόνια από market leader στην ελληνική αγορά των κατεψυγμένων αλιευμάτων, με μερίδιο 25% και κύκλο εργασιών άνω των 42.000.000 ευρώ πριν από λίγα χρόνια, όταν φιγούραρε στο top 40 των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων και ποτών και απασχολούσε 150 άτομα προσωπικό, έχει γίνει σκιά του εαυτού της.

Tο 2016 (σ.σ. τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός που έχει αναρτηθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο) οι πωλήσεις της είχαν υποχωρήσει στα 31.900.000 ευρώ, από 39.383.000 ευρώ που ήταν το 2015 και 41.178.000 ευρώ που ήταν το 2014. Ενώ οι ζημιές της διαμορφώθηκαν το 2016 στα 4.149.000 ευρώ, από ζημιές 7.574.000 ευρώ το 2015 και 5.172.000 ευρώ το 2014. Επίσης, το 2016 δεν προέβη στην τήρηση των προβλεπόμενων από τις συμβάσεις ομολογιακών δανείων, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της κατά την 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους είχε καταστεί αρνητικό. Το ποιο είναι σήμερα το αποτύπωμα της Καλλιμάνης παραμένει άγνωστο, αφού δεν έχει αναρτηθεί τα τελευταία χρόνια κανένας πρόσφατος ισολογισμός της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Η τουρκική εταιρία Dardanel ιδρύθηκε το 1984 από τον Niyazi Önen (γεννήθηκε στο Çanakkale το 1950), που σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και είναι και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Çanakkale Dardanelspor. Σήμερα, κοντά τέσσερις δεκαετίες μετά, είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες κονσερβοποιημένων ψαριών, κυρίως τόνου, κατεψυγμένων θαλασσινών, αλευριού ψαριών, κονσερβοποιημένων και κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών, κατεψυγμένων έτοιμων τροφίμων, τροφών για κατοικίδια, κ.ά. στη γείτονα.

Επίσης, ασχολείται με τη διαχείριση ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης και συσκευασίας, διαθέτει εργοστάσιο στο Çanakkale, στο οποίο απασχολούνται 1.000 γυναίκες και εισήλθε και στον κλάδο της εστίασης με το σήμα Dardenia. Σύμφωνα με την οικογένεια Önen, η Dardanel, που αγοράζει ετησίως 25.000 τόνους ψάρια, τα οποία επεξεργάζεται, ελέγχει μερίδιο 60% στην επώνυμη αγορά κονσερβοποιημένων ψαριών στην Τουρκία και την τελευταία πενταετία ο όμιλός της έχει αυξήσει τις πωλήσεις του κατά 30%. Εκτός από τον Niyazi Önen, στην εταιρία ενεργό ρόλο έχουν ο 31 ετών γιος του Mehmet Önen, που είναι διευθύνων σύμβουλος και η κόρη του Ayşe Önen.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ