Το Μαξίμου υποβάλλει σε εξοντωτικά έξοδα οικογένειες των 700 ευρώ, ενώ δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα των ανατιμήσεων.
Εγκλωβισμένη στη μέγγενη της ακρίβειας στα καθημερινά βασικά προϊόντα και στην ενέργεια, καθώς και στα διαγνωστικά μοριακά τεστ για την πανδημία είναι η κυβέρνηση (PCR).
Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν τιναχθεί στον αέρα και τα χειρότερα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι μπροστά μας. Με το νέο έτος, οι αγορές στα σούπερ μάρκετ φαντάζουν εφιαλτικές, ενώ, με φόντο τη μετάλλαξη Ομικρον, παρά τα επικοινωνιακά σόου του Μαξίμου και του υπουργείου Ανάπτυξης, το αναπόφευκτο κόστος στα τεστ επιβαρύνει αφόρητα τους πολίτες.
Γιατί, σίγουρα, η απόφαση επιβολής πλαφόν στα 47 ευρώ για τους μοριακούς ελέγχους μόνο εκθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, που σε καμιά περίπτωση δεν σώζουν τις ήδη μισοάδειες τσέπες των Ελλήνων.
Ετσι, ενώ ο βασικός μισθός στη χώρα δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ, μια τετραμελής οικογένεια, για παράδειγμα, η οποία θα χρειαστεί να κάνει τη συγκεκριμένη εξέταση, θα πρέπει να καλύψει το διόλου ευκαταφρόνητο κόστος των 188 ευρώ! Το θέμα μάλιστα ξέφυγε από τα όρια τις προηγούμενες ημέρες με τη νέα επικίνδυνη γκάφα του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, για να δικαιολογήσει την αισχροκέρδεια που επικρατεί στη χώρα μας, προκάλεσε σοβαρή κρίση στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, αμφισβητώντας την αξιοπιστία των μοριακών ελέγχων στη Μεγαλόνησο!
Σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, πολλά είδη ετοιμάζονται για νέα ανατιμητική κούρσα, η οποία θα αποτυπωθεί σε όλη της την έκταση από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Χρονική στιγμή κατά την οποία αναμένεται να έχουν εξαντληθεί οι προμήθειες των εορτών και τα αποθέματα που είχαν στοκάρει τα καταστήματα για τις γιορτές.
Ειδικά τα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά, τα ζυμαρικά, τα άλευρα, τα έλαια, τα κρέατα, τα κατεψυγμένα προϊόντα, οι μπίρες, τα σνακ, τα όσπρια και τα σαρακοστιανά, θεωρείται βέβαιο ότι θα πάρουν και πάλι την ανιούσα.
Κατά τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, οι τιμές των τροφίμων αλλά και άλλων βασικών προϊόντων, όπως τα είδη προσωπικής υγιεινής, θα αυξηθούν μεσοσταθμικά γύρω στο 10% τους επόμενους μήνες, προκαλώντας έναν ακόμα «πονοκέφαλο» στους καταναλωτές, αλλά και στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, σε ετήσια βάση καταγράφηκαν ανατιμήσεις:
στο φυσικό αέριο 180,9%,
στο πετρέλαιο θέρμανσης 45,2%,
στον ηλεκτρισμό 37,8%,
στα καύσιμα 24,9%.
Παράλληλα, υπήρξαν ανατιμήσεις στο κρέας (αρνί – κατσίκι) 21,3%, στο ελαιόλαδο 18,5%, σε άλλα βρώσιμα έλαια 16,7%, στις πατάτες 11,9%, στα νωπά ψάρια 9,8%, στο ψωμί 4,3%, στον καφέ 3,9% και στα τυριά 3,5%.
Την ίδια ώρα, σε απόγνωση οι πολίτες παραλαμβάνουν τους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίοι, παρά τις νέες κρατικές επιδοτήσεις που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, βλέπουν μία ακόμα πηγή οικονομικής αφαίμαξής τους να διατηρείται ορθάνοιχτη, και δη με άγνωστο χρόνο αποκλιμάκωσης.
Και παρόλο που στη συγκεκριμένη περίπτωση η ακρίβεια οφείλεται εν πολλοίς στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση, οι καταναλωτές βλέπουν τις τσέπες τους να δέχονται νέα… επίθεση, η οποία -κατά τον φόβο κυβερνητικών στελεχών- υπάρχει κίνδυνος να αποτυπωθεί στις επόμενες εθνικές κάλπες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Την ίδια ώρα, οι νέες μολύνσεις έχουν εκτοξευτεί και οι «σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες» (εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, διασωληνωμένοι, θάνατοι) δεν λένε να πέσουν. Αναπόφευκτη είναι η επιπλέον επιβάρυνση του πολύπαθου Εθνικού Συστήματος Υγείας, με δύο παραμέτρους να προβληματίζουν ιδιαίτερα: από τη μια, ο μεγάλος αριθμός νέων εισαγωγών και από την άλλη, η αναγκαστική απουσία αρκετών -θετικών στον ιό- υγειονομικών από τις θέσεις τους λόγω της καραντίνας.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας 2.500 υγειονομικοί βρίσκονταν εκτός εργασίας, καθώς ήταν θετικοί στον κορωνοϊό, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συνεχή ρεκόρ κρουσμάτων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα. Με σκοπό μάλιστα να καλυφθούν τα συγκεκριμένα κενά στα νοσοκομεία, αποφασίστηκε η συνδρομή και του ιδιωτικού τομέα.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν σταλεί φύλλα πορείας σε γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, κατά κύριο λόγο στην Αττική. Όσοι επιστρατευτούν αναμένεται να έχουν μειωμένο ωράριο εργασίας κατά 50%, ώστε να συνεχίσουν να ασκούν και το ιδιωτικό επάγγελμά τους.
Αγωνία υπάρχει και για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Το ρίσκο είναι μεγάλο, δεδομένου ότι πολλοί επιστήμονες εκφράζουν τη διαφωνία τους, και μένει στην πράξη να διαπιστωθεί η ορθότητα ή μη της συγκεκριμένης κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Ο φόβος είναι μήπως η επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προκαλέσει τσουνάμι νέων κρουσμάτων σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και γονείς, οδηγώντας σε νέες ανεξέλεγκτες καταστάσεις και σε ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα για τον πρωθυπουργό.
Επισήμως, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, εκτιμήθηκε ότι τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν κανονικά, με αναπροσαρμοσμένο το πρωτόκολλο σε ό,τι έχει να κάνει με τα τεστ και με το αιτιολογικό ότι, σε μια περίοδο έξαρσης της υγειονομικής κρίσης, αλλά χωρίς lockdown, οι μαθητές θα είναι πιο ασφαλείς μέσα στο σχολικό περιβάλλον με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, παρά έξω από αυτό.