Μονοκλωνική «δημοκρατία» (;) για λίγους: Στον Καιάδα οι πολλοί-μη έχοντες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκλονιστικές, επώνυμες καταγγελίες για επιλεκτική χρήση των μονοκλωνικών, αλλά και για «επιλογή» ασθενών για τις ιδιωτικές (!) ΜΕΘ

Απο το antinews.gr

Η ανάρτηση της υπαλλήλου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ), Χρυσής Γκαβανίδου, η οποία δυστυχώς έχασε τον σύζυγό της πρόσφατα, είναι συγκλονιστική. Και φέρνει στην επιφάνεια τις τρομερές ανισότητες ως προς το ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Η κυβέρνηση, βέβαια, αναλίσκεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και σε κοκορομαχίες με τον Πολάκη για τα μονοκλωνικά, προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ζοφερή. Μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που, ενδεχομένως, εάν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα θωράκισης του συστήματος Υγείας, θα είχαν σωθεί. Ποιος, άραγε, μπορεί να κοιμάται ήσυχος, νοιώθοντας πάνω του το αβάσταχτο βάρος χιλιάδων νεκρών;

Καταγγελίες

Η Χρυσή Γκαβανίδου, λοιπόν, καταγγέλλει ότι γίνεται «επιλογή» των ασθενών που μετακινούνται στις ιδιωτικές ΜΕΘ, ενώ υποστηρίζει ότι αυτό γίνεται έναντι χρημάτων που πρέπει να πληρώσει ο πολίτης.

Ιδού, αναλυτικότερα, τι γράφει η ίδια: «Διάβασα άρθρο ασθενή στο νοσοκομείο, «Σωτηρία», και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας, καταθέτοντας και την δική μου εμπειρία. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Απόσπασμα, από το «Κουτί της Πανδώρας»: «Άκου Μητσοτάκη. Είπες εδώ στο νοσοκομείο, «Σωτηρία», ότι χορηγούνται μονοκλωνικά τα οποία χαρακτήρισες «αποτελεσματικά». Μόνο που η επιστημονική επιτροπή που συγκρότησε το υπουργείο σου, έκρινε στην περίπτωσή μου (με μυελοϋοερπαλστικό αυτοάνοσο και ανοσοκαταστολή) και με τις προϋποθέσεις χορήγησης του σχετικού πρωτοκόλλου, ότι «δεν εγκρίνεται».

Ελπίζω να μην είμαι μια από τις αστοχίες για τις οποίες μίλησες στο τελευταίο σου μήνυμα. Όχι για τίποτα άλλο, αλλά γιατί όπως σου είπα θέλω να απολαύσω την θεαματική σου πτώση από τον άμβωνα που σε έχουν βάλει να κάθεσαι, μοιραίος και άβουλος αντάμα…»

Και συνεχίζει η Χ. Γκαβανίδου: «Συμπληρώνω στο κείμενο τη βιωματική εμπειρία μου ως συγγενής ασθενή στην ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ. Άκου Μητσοτάκη. Επιλέγουν τους ασθενείς που μετακινούν στις ιδιωτικές ΜΕΘ, οι άριστοι – υπεύθυνοι Covid που έχεις επιλέξει να διαχειριστούν τα κρεβάτια της ΜΕΘ των ιδιωτικών που έχεις επιτάξει.

Κατά τον ίδιο τρόπο που αναφέρει ο ασθενής ότι η Επιτροπή δεν ενέκρινε γι’ αυτόν τα μονοκλωνικά, επιλέγουν και σε ποιους ασθενείς θα τα χορηγήσουν.

Εμένα προσωπικά με ρωτούσε η Διευθύντρια της ΜΕΘ 2 του ΑΧΕΠΑ εάν είχα χρήματα για την μετακίνηση του ανθρώπου μου σε ιδιωτική ΜΕΘ, όταν η ίδια έστελνε με την επίταξη άλλους ασθενείς. Μάλιστα μου έλεγε ότι το κόστος είναι 1500€ ημερησίως. «Λεφτά έχετε κ. Γκαβανίδου;»

Δεν έμαθα ποτέ με ποιά κριτήρια γίνεται η επιλογή ασθενών. Όπως δεν θα μάθει και ο συγκεκριμένος ασθενής γιατί δεν του χορηγούν τα μονοκλωνικά. Δυστυχώς, το σύστημα είναι επιλεκτικό και για τους λίγους».

Μονοκλωνική «δημοκρατία»

Αν υπάρχει κάτι, για το οποίο θέλει να περηφανεύεται η σημερινή -έστω κουτσουρεμένη- Δυτική Δημοκρατία, είναι η κληρονομιά του Διαφωτισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης, που όμως πήγαν περίπατο τόσο πριν όσο και κατά την περίοδο της πανδημίας.

Δεν είναι λίγες, εξάλλου, οι καταγγελίες για VIP μεταχείριση των «εχόντων» και για αποκλεισμό των «μη εχόντων» από τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Άνθρωποι που πέθαναν ή υπέφεραν σε διαδρόμους νοσοκομείων, στα φορεία, και, αντίθετα, άνθρωποι που έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης και τους χορηγήθηκαν μονοκλωνικά, ενώ άλλοι αφέθησαν να υποφέρουν και να πεθάνουν.

Τα νέα χάπια

Μέσα σε αυτό το δυστοπικό σκηνικό που διόλου παραπέμπει σε Δημοκρατία και στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, τώρα έρχεται με μεγαλύτερη ένταση στην επιφάνεια το θέμα του νέου χαπιού, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί σε όσους έχουν ανάγκη από μονοκλωνικά.

Προφανώς, οι πολυεθνικές του φαρμάκου έχουν κάθε συμφέρον να διαφημίζουν το προϊόν τους ως μια ακόμη πανάκεια στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Πέραν αυτού, όμως, όπως το εμβόλιο, έτσι και το χάπι, καθώς και άλλα φάρμακα που στη συνέχεια θα δοθούν, δεν παύουν να αποτελούν κάποια πρώτα χρήσιμα επιστημονικά εργαλεία στη μάχη κατά της πανδημίας.

Όταν έγινε γνωστό, λοιπόν, ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Γερμανία, ακόμα και το Μπανγκλαντές, κ.α., αγόρασαν ή παρέλαβαν ήδη τέτοια χάπια, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε αμέσως να «καθησυχάσει» την κοινή γνώμη και να της πει ότι «θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα τα παραλάβει».

Βέβαια, εκτός της Γερμανίας που έχει αγοράσει μεγάλες ποσότητες χαπιών, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Reuters, και το Βέλγιο «ανακοινώνει αγορά 10.000 χαπιών της Pfizer και 10.000 της Merck».

Τώρα, συμπληρώνει το Reuters, «οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αγοράσουν το Paxlovid, το χάπι που αναπτύχθηκε από την Pfizer».

Ως όλα δείχνουν, στην ΕΕ, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει μια κοινή στάση στο θέμα αυτό. Και καθεμιά χώρα – μέλος κάνει ό,τι θέλει και προσπαθεί να αγοράσει το χάπι. Άραγε, η Ελλάδα θα τα προμηθευτεί ή όχι; Κι’ αν ναι, θα είναι από τους πρώτους ή τους τελευταίους που θα τα πάρουμε στην Ευρώπη;

Καιρός είναι να χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός τα πολυδιαφημισμένα του «κονέ» με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Ελληνο-εβραίο, Άλμπερτ Μπουρλά. Εκτός κι’ αν οι συναντήσεις του, όπως στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο του 2021, γίνονται για τα μάτια του κόσμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ