Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Βλάντο Μπουτσκόφσκι, ο οποίος είναι ειδικός απεσταλμένος των Σκοπίων για τη Βουλγαρία περισσότερο από ένα χρόνο, δήλωσε στο Radio Free Europe ότι η Συνθήκη Φιλίας και Καλής Γειτονίας περιλαμβάνει τον όρο «κοινή ιστορία», αλλά είπε ότι δεν είναι βουλγαρική, όπως ισχυρίζονται οι Βούλγαροι πολιτικοί, γράφει το βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fokus.
Καθηγητά Μπουτσκόφσκι, ως διαπραγματευτής της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία, αφού ακούσατε τις θέσεις της νέας κυβέρνησης στη Σόφια ότι οι διαπραγματεύσεις θα επεκταθούν σε άλλα θέματα, αλλά ότι δεν υπάρχει έκπτωση από τις κόκκινες γραμμές τους, είστε αισιόδοξος για την επίλυση το θέμα;
Είμαι εκπρόσωπος της κυβέρνησης, συμμετέχω περισσότερο σε ρόλο μεσολαβητή για τον διάλογο και το Υπουργείο Εξωτερικών μας διαπραγματεύεται επίσημα. Όσον αφορά τις δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κιρίλ Πέτκοφ, μπορώ να πω ότι είναι ενθαρρυντικές, αλλά θα περίμενα μέχρι την πρώτη επίσημη συνάντηση του νέου πρωθυπουργού μας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι και του Πέτκοφ.
Η επίσκεψη αυτή ανακοινώθηκε μετά το σχηματισμό της νέας μας κυβέρνησης. Ελπίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε να συναντηθούν πολύ πιο εντατικά μέσω της συγκρότησης ομάδων εργασίας και πιστεύω ότι αυτός θα είναι ο δρόμος που θα οδηγήσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Αναφέρατε και τους δύο νέους πρωθυπουργούς … και οι δύο χώρες βρίσκονται τώρα σε συνομιλίες με νέες κυβερνήσεις. Θα βοηθήσει ή θα εμποδίσει με την έννοια ότι υπάρχουν νέα άτομα σε θέσεις να ανοίξουν ξανά θέματα που οι προηγούμενοι μπορεί να έχουν κλείσει με κάποια μορφή μέχρι τώρα;
Οχι. Νομίζω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, του οποίου επικεφαλής ήταν ο υπηρεσιακός υπουργός Σβετλάν Στόεφ για οκτώ μήνες, ήταν σε πλήρη συντονισμό με τον Πρόεδρό τους Ρούμεν Ράντεφ και ο νέος υπουργός γνωρίζει πολύ καλά πόσο έχει προχωρήσει στην αναζήτηση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. .
Θα συνεχιστεί από εκεί από όπου ήρθαμε, και αυτός είναι ένας ανοιχτός διάλογος για το πακέτο που προτείνει η βουλγαρική πλευρά πέντε συν ένα.
Αυτό που με ενθαρρύνει είναι η συνέντευξη του Πρωθυπουργού Πέτκοφ, στην οποία ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι κόκκινες γραμμές της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίες μεταφράστηκαν στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στο κοινοβούλιο μας.
Είπατε ότι σίγουρα έχουμε κοινή ιστορία με τη Βουλγαρία, όχι κοινή. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της ομάδας της ΠΓΔΜ στην ιστορική επιτροπή και τη θέση του προέδρου Στέβο Πενταρόφσκι. Τι σημαίνει ο όρος γενική ιστορία;
Νομίζω ότι η συνεπής τήρηση της Συνθήκης Φιλίας και Συνεργασίας είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Άρα, στη συμφωνία χρησιμοποιείται ο όρος κοινή ιστορία, δεν τον επινοώ. Η Κοινή Ιστορική Επιτροπή πρέπει να οικοδομήσει το δρόμο για ένα κοινό μέλλον από αυτή την κοινή ιστορία, δίνοντας έμφαση στους ανθρώπους και τα γεγονότα που μας συνδέουν.
Στην πραγματικότητα, το γεγονός ότι η επιτροπή έχει εργαστεί μέχρι τώρα και το έχει κάνει με επιτυχία σε τρεις ιστορικές περιόδους, ή αναμφίβολα για τις πέντε ιστορικές προσωπικότητες για τις οποίες έχουν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι στιγμής, μία είναι η ιστορία που θα χρησιμοποιηθεί για τον εορτασμό της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, και το άλλο είναι πώς θα εναρμονιστούν τα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία μέσα από τα κείμενα που θα εναρμονιστούν από τους Βούλγαρους ειδικούς. Ξέρεις, δεν βλέπω μεγάλα διλήμματα εδώ. Οι θέσεις μας θα είναι ισχυρότερες εάν τηρήσουμε τη συμφωνία.
Ναι, αλλά το δίλημμα προέκυψε αφού πολλοί Βούλγαροι πολιτικοί ισχυρίστηκαν ότι έχουμε κοινή ιστορία και ότι είναι βουλγαρική…
Αυτό δεν υπάρχει στη σύμβαση. Νομίζω ότι αν κάνουμε μια ανάλυση του τι δηλώνει η βουλγαρική πλευρά και τι εννοούμε «κοινή ιστορία», αυτό είναι το εμπόδιο.
Τους τελευταίους 12 μήνες, αντιμετώπισα πραγματικά πολλές επίσημες και άτυπες επαφές ότι ένα από τα πραγματικά προβλήματα μετά την υπογραφή της συμφωνίας το 2017 ήταν ότι η βουλγαρική και η δική μας πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας άρχισαν να ερμηνεύουν διαφορετικά την έννοια της κοινής ιστορίας.
Δεύτερον, πιστεύω ότι οι προσδοκίες της βουλγαρικής πλευράς ότι αυτή η κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα ολοκληρώσει το έργο της γρήγορα και αποτελεσματικά δεν ήταν ρεαλιστικές.
Νομίζω ότι αν προσθέσουμε σε αυτό τον φόβο μας ότι επιμένοντας ότι η έμφαση στην εφαρμογή της συμφωνίας είναι έργο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, φτάνουμε στη θέση που αντιμετωπίσαμε τους τελευταίους 12-13 μήνες μετά τον αποκλεισμό από τη Βουλγαρία.
Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια νέα μεθοδολογία και επομένως είμαι αισιόδοξος ότι αυτό που προτείνει ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Πέτκοφ θα είναι η διέξοδος για να αποκατασταθεί γρήγορα η αμοιβαία εμπιστοσύνη, να ενισχυθεί η συνεργασία και τελικά να δημιουργηθεί ένας πιο ελεύθερος χώρος για κοινή ιστορία.
Είναι προφανές ότι ένας χρόνος μη παραγωγικής δουλειάς είναι πίσω μας, χωρίς επίσημα συμπεράσματα, η επιτροπή καθυστέρησε το κείμενο που επρόκειτο να συμφωνηθεί για τον Τσάρο Σαμουήλ, έγιναν αρκετές προσπάθειες να ανοίξει το θέμα του Γκότσε Ντέλτσεφ και ανεπιτυχώς, οπότε έχουμε αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως ένα χαμένο έτος …
Είναι μη ρεαλιστικό να αναμένεται πρόοδος στην επιτροπή σε έξι μήνες;
Δεν περιμένω, Θεός φυλάξοι, να διαψευστώ στην επόμενη συνάντηση του Φεβρουαρίου. Γι’ αυτό μου αρέσει αυτή η πρόταση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Πέτκοφ. Η εστίαση τόσο του δικού μας όσο και του βουλγαρικού κοινού θα πρέπει να είναι σε άλλους τομείς στους οποίους μπορούμε να εργαστούμε αντικειμενικά, πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά για την εφαρμογή της Συνθήκης Φιλίας και Συνεργασίας. Εάν η εστίαση παραμείνει μόνο στην Επιτροπή Ιστορικών και Μορφωτικών Θεμάτων, πιστεύω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε προβλήματα.
Focus-news.net
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος