Ειναι πλέον πολλές οι περιπτώσεις πολιτών με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος εξαιτίας νόσησης από την μετάλλαξη Όμικρον και ενώ βγαίνουν αρνητικοί στα self ή τα rapid test, θετικοποιούνται όταν υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο (PCR).
Όσοι έχουν αρνητικό rapid ή self test σύμφωνα με τον Γκίκα Μγιορκίνη και επιμονή σοβαρών συμπτωμάτων σημαίνει πως κάποιοι από αυτούς έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και χαμηλή πιθανότητα μετάδοσης της νόσου σε άλλους.
Επίσης, όπως πρόσθεσε, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετική η PCR σε πολύ χαμηλό φορτίο και αρνητικό το rapid.
“Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς, καθότι η PCR μπορεί να βγαίνει θετική ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο αυτά τα άτομα να μεταδίδουν”, ανέφερε ο ίδιος.
Συμπερασματικά, λοιπόν, το PCR, όπως είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, “είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ η χρηστικότητά της για την ανακοπή της επιδημίας, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης από τη λήψη του δείγματος μέχρι το αποτέλεσμα, είναι σχετικά περιορισμένη”.
Κατά γενικό κανόνα, τα άτομα που βγαίνουν θετικά από την PCR, αλλά αρνητικά από αξιόπιστα rapid test, έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να μεταδίδουν σε αυτό το χρονικό διάστημα, κατέληξε.