Ο Αρχηγός των σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Micael Bydén, συναντήθηκε πρόσφατα, με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των των ΗΠΑ, στρατηγό Mark Milley, για να συζητήσουν την απειλή που δημιουργεί η συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας.
Σε μια συνέντευξη στις 15 Δεκεμβρίου στο Defense News , ο Μίκαελ Μπάιντεν είπε ότι, η επίσκεψη αυτή και οι μελλοντικές επισκέψεις στην Ουάσιγκτον αποτελούν μέρος των προσπαθειών της Σουηδίας να εμβαθύνει τη διεθνή αμυντική συνεργασία. Επισκέφτηκε επίσης το Στρατόπεδο του Σώματος Πεζοναυτών LeJeune στη Βόρεια Καρολίνα, εβδομάδες αφότου αμερικανικές και σουηδικές μονάδες πεζοναυτών εξασκήθηκαν στην κατάληψη θαλάσσιου εδάφους στο Αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης.
Η Σουηδία συνορεύει με τη Βαλτική Θάλασσα που γειτνιάζει με τη Ρωσία. Το βορειοευρωπαϊκό έθνος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά συνεργάζεται στενά με τη συμμαχία . Όπως και άλλες χώρες στην Ευρώπη, η Σουηδία ενίσχυσε τον αμυντικό της προϋπολογισμό, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014 και η κυβέρνηση συνεχίζει να εμβαθύνει την σκανδιναβική αμυντική συνεργασία.
Ποιο ήταν το μήνυμά σας στον στρατηγό Milley και ποια πρόοδο σημείωσες κατά τη διάρκεια της συνάντησης;
Στην περιοχή μας, δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία ήταν και είναι ο προκλητικός παράγοντας όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρχε σαφής ένδειξη των δραστηριοτήτων της το 2014 και οι επιχειρήσεις στην Κριμαία συνεχίζονται. Ένας πόλεμος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στη νοτιοανατολική Ουκρανία και αυτό που συμβαίνει τώρα γύρω από την Ουκρανία είναι φυσικά στο επίκεντρο. Αυτό λοιπόν ήταν ένα προφανές πράγμα για το οποίο μιλήσαμε.
Ασχολούμαστε με την ανταλλαγή πληροφοριών σε τακτική βάση και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι συμβαίνει. Έτσι, όταν πρόκειται για αριθμούς μονάδων και δυνατότητες, μοιραζόμαστε την ίδια άποψη και η συζήτηση και το μεγάλο ερώτημα είναι: Ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα της Ρωσίας; Πότε θα γίνει και γιατί;
Δεν είναι μόνο η Ουκρανία που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή, βλέπουμε τα πράγματα από μια ευρύτερη προοπτική. Ξεκινά από την Αρκτική, την οποία μοιραζόμαστε με τις γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Φινλανδία και η Νορβηγία. Έτσι, μιλήσαμε για αυτήν όπως και για τη Βαλτική Θάλασσα, την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Είναι μια ποικιλία προκλητικών εξελίξεων αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο και αυτές είναι αλληλένδετες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις δυνάμεις και τις προθέσεις της Ρωσίας; Πόσο κοντά είμαστε σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση;
Η στρατιωτική σύγκρουση υπάρχει στην ουσία από το 2014. Ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάτε μια χώρα που έχει πλέον αναπτύξει τις δυνατότητές της με την πάροδο του χρόνου. Ακούστε τη ρητορική τους, μελετήστε την επικοινωνία τους. Είναι προφανές ότι έχουν φιλοδοξίες. Προστατεύουν επίσης τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους. Τώρα για το αν είμαστε κοντά σε κάποιο είδος μεγάλης επιχείρησης, δεν θα έμπαινα σε αυτή τη συζήτηση. Όμως αυτό είναι πραγματικά το ερώτημα αυτή τη στιγμή και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μιλάμε με τους συνεργάτες μας.
Αν υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση, τι είναι αυτό που σας ανησυχεί και βλέπετε ότι είναι διαφορετικό;
Δεν πήραμε ποτέ τα μάτια και τα αυτιά μας από τη Ρωσία, ούτε όταν οι εποχές ήταν διαφορετικές και είχαμε πιο αισιόδοξες απόψεις. Έχουμε μια καλή αντίληψη σχετικά με τις δυνατότητες που έχουν. Αλλά το ερώτημα θα είναι πάντα: Ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα και γιατί; Έχουν αποδείξει ότι χρησιμοποιούν τις στρατιωτικές δυνατότητες για να επιτύχουν τους στόχους και τους στόχους τους.
Δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς αν ενεργήσουν, αλλά ποια θα είναι η ενέργεια τους; Είναι πραγματικά δύσκολο να σαφής και 100% σίγουρος. Αυτή είναι η δύσκολη ερώτηση.
Πώς θα αντιδρούσε η Σουηδία εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία;
Σε πολιτικά υψηλό επίπεδο στη Σουηδία, η υποστήριξη προς την Ουκρανία υπήρξε με την πάροδο του χρόνου. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία θα έχει σίγουρα αντίκτυπο στην ασφάλεια στην Ευρώπη. Άρα είναι διμερές η υποστήριξη είναι πολύ ξεκάθαρη. Θα μπορούσε να είναι εκπαίδευση, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών με υποστήριξη μέχρι το επίπεδο της πρακτικής εξάσκησης. Θα συνεχίσουμε πιθανώς προσθέτοντας περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει σαφής υποστήριξη από τη σουηδική πλευρά προς την Ουκρανία ότι κι αν συμβεί.
Ποιο είναι το επίπεδο εμπιστοσύνης σας στην ανταπόκριση της Δύσης, ειδικά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ;
Όταν μίλησα με τον στρατηγό Milley χθες (14 Δεκ. 2021), εξέφρασα επίσης την εκτίμησή μου για την πολύ σαφή υποστήριξη (το να μοιραζόμαστε πληροφορίες, να ανταλλάσσουμε απόψεις) επειδή ήταν πολύ διαφανής και ανοιχτή.
Η Σουηδία παρέλαβε πρόσφατα το σύστημα αεράμυνας Patriot. Τι δυνατότητα παρέχει αυτό; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μετά την αρχική παράδοση;
Το παραλάβαμε από την υπηρεσία προμηθειών μας πριν από μερικές εβδομάδες, οπότε τώρα είναι στην ιδιοκτησία των Ενόπλων Δυνάμεων. Προχωράμε από την απόκτηση αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας στην πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα σύμφωνα με τα σχέδιά μας. Η προμήθεια του ελικοπτέρου Black Hawk ήταν άλλη μια προμήθεια, που πληρούσε τις απαιτήσεις μας, όσον αφορά χρόνο παράδοσης, τιμής και δυνατοτήτων. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τον αμερικανικό στρατό σε αυτή την περίπτωση.
Το Patriot είναι ένα πολλά υποσχόμενο σύστημα και θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητές μας όσον αφορά την αεράμυνα. Χρησιμοποιούσαμε ένα σύστημα στο παρελθόν, από τη δεκαετία του 1960, οπότε η απόκτηση των Patriot ανοίγει έναν νέο τρόπο εργασίας.
Τι οδηγεί την σχεδιαζόμενη αύξηση κατά 40% στις αμυντικές δαπάνες της Σουηδίας; Συνδέεται με τις πρόσφατες δραστηριότητες της Ρωσίας;
Μια γενική απάντηση θα ήταν η «περιφερειακή ασφάλεια» και θα εστιαζόταν σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία και σε όσα έχει κάνει η Ρωσία : το 2018 με την Γεωργία και το 2014, η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και η έναρξη ενός πολέμου στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Είναι ένας συνδυασμός του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και ενός πιο σύγχρονου πολέμου με δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας. Σε πολιτικό επίπεδο έχω την εντολή και τα χρήματα…Η πολιτική ηγεσία έχει κάνει αυτό που της αναλογεί. Τώρα είναι στο χέρι μου να παραδώσω στη χώρα (υπηρεσίες και δυνατότητες) και το καλωσορίζω. Μετά από χρόνια παρακμής, τώρα χτίζουμε.
Είναι τελικά συνδυασμός επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό και εκσυγχρονισμού. Πώς θα μοιάζει αυτό;
Πέντε νέες μονάδες Στρατού, μία αεροπορική πτέρυγα μάχης, ενώ παράλληλα ιδρύσαμε τρία νέα συντάγματα το φθινόπωρο.
Μέχρι το 2025, το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων θα ανέλθει στις 80.000 και μέχρι το 2030 περίπου 100.000 άτομα. Αρκετοί θα είναι στρατεύσιμοι μετά την επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης το 2018. Είναι ουδέτερο ως προς το φύλο κάτι πολύ θετικό. Από τις 100.000 νεαρές γυναίκες και άνδρες κάθε χρόνο, αυτή τη στιγμή παίρνουμε περίπου το 5% από αυτούς (5.500 φέτος), που θα ανέλθει σε 8.000 το 2024.
Αναμένονται επίσης νέες δυνατότητες. Αυτό που πρέπει να αναπτύξουμε είναι νέες τεχνολογίες σε όπως “κυβερνοχώρος”, οπότε ξεκινήσαμε την εκπαίδευση στον κυβερνοχώρο για στρατιώτες, αλλά πρέπει επίσης να συμπληρωθεί και με νέες τεχνολογίες. Ελπίζουμε ότι θα υπογράψουμε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της άνοιξης σχετικά με διαστημικά θέματα. Άλλοι τομείς περιλαμβάνουν τον ηλεκτρονικό πόλεμο και την τεχνητή νοημοσύνη. Δεν έχουμε συμβόλαια για όλα αυτά, αλλά έχουμε σχέδια και τώρα είναι καιρός να πάμε από σχέδια σε απόκτηση δυνατοτήτων.
Τι έρχεται στο άμεσο μέλλον;
Είχαμε σχέδια να αποκτήσουμε το GlobalEye (αερομεταφερόμενα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου) μετά το 2025, αλλά μάλλον θα το κάνουμε νωρίτερα γιατί θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητές μας. Το αεροσκάφος Saab 340, είναι δύσκολο να το υποστηρίξουμε και είναι σχετικά αργό, αλλά μια νέα εναέρια πλατφόρμα και ένας νέο σύστημα σίγουρα θα αλλάξουν το παιχνίδι για εμάς. Σχετικά με τα μαχητικά αεροσκάφη όσο και με τα υποβρύχια είναι σε σύμβαση και θα παραδοθούν σε αυτήν την πενταετία έως το 2025. Τα υποβρύχια θα τα δούμε να έρχονται τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ποιες είναι οι συνέπειες της απόφασης της Φινλανδίας να αγοράσει το μαχητικό F-35, ενώ η Σουηδία προωθούσε το Gripen;
Η Φινλανδία είναι ο στενότερος συνεργάτης μας. Έχουμε τις καλύτερες σχέσεις από ποτέ. Έχουμε σχέδια να πολεμήσουμε μαζί πέρα από την περίοδο της ειρήνης, εν αναμονή πολιτικών αποφάσεων. Ήλπιζα σε ένα άλλο αποτέλεσμα, αλλά σέβομαι πλήρως την απόφαση της Φινλανδίας και η διαγωνιστική διαδικασία ήταν πολύ εμπεριστατωμένη. Εγώ και ο Φιλανδός ομόλογός μου συμφωνήσαμε ότι, αυτό δεν θα έχει αντίκτυπο στη συνεργασία μας, γιατί είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να συνεχίσουμε όπως είμαστε. Ένα μαχητικό αεροσκάφος όπως το F-35 θα προσθέσει φυσικά στην κοινή μας ικανότητα.
Πώς έχει εμβαθύνει η Σουηδία τις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας;
Με τη Φινλανδία ξεκινήσαμε πριν από μερικά χρόνια. Σε περιφερειακό επίπεδο, έχουμε μια τριμερή συμφωνία με Φινλανδία και Νορβηγία που βασίζεται στην κοινή μας ευθύνη στην Αρκτική. Έχουμε επίσης μια άλλη τριμερή συμφωνία με τη Νορβηγία και τη Δανία, μέσω της οποίας προστατεύονται τα μεγάλα λιμάνια στο δυτικό τμήμα της χώρας μας. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε πολύ στενά με όλες τις χώρες της Βαλτικής Θάλασσας.
Με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, κάναμε μερικά βήματα, μεταξύ άλλων στο Μάλι με ειδικές δυνάμεις.
Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο σαφής: Οι ΗΠΑ είναι μια από τις πιο σημαντικές διμερείς συνεργασίες που έχουμε.
Είμαστε μέρος της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Δώστε μας μερικές πληροφορίες σχετικά με την προσέγγιση της Ρωσίας στον πόλεμο, τόσο στην Κριμαία όσο και με αυτή την πρόσφατη συγκέντρωση στρατευμάτων.
Πρόκειται για σύγχρονες δυνατότητες και σύγχρονη τεχνολογία, όπως ο ηλεκτρονικός πόλεμος και οι μη επανδρωμένες πλατφόρμες.
Είναι ειδικοί σε αυτό που αποκαλούν «μη γραμμικό πόλεμο», που άλλοι αποκαλούν «υβριδικό πόλεμο». Θα μπορούσε να είναι στρατιωτικός, διπλωματικός ή οικονομικός. Ξέρουν ακριβώς πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν πριν περάσουν ένα όριο που θα οδηγούσε σε παραδοσιακή σύγκρουση. Θα μπορούσαν επίσης να είναι επιχειρήσεις πληροφόρησης, επιχειρήσεις επιρροής, κυβερνοεπιθέσεις που συμβαίνουν συνεχώς. Η πρόκληση εδώ θα ήταν η απόδοση αυτών των επιχειρήσεων. Είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τα στρατιωτικά τους μέσα και εκμεταλλεύονται την ευκαιρία όσο βρίσκονται εκεί. Όσο όλα αυτά είναι σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, να είναι ξανά μεγάλη δύναμη και να προστατεύουν την επικράτειά τους, είναι και ικανοί και έτοιμοι.
Είναι έτοιμη η Δύση να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση;
Σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι από ότι πριν από λίγα χρόνια. Είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι και συγκεντρωμένοι. Εάν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση εάν απαιτηθεί ο χρόνος θα το δείξει.