Ο «μαύρος» κατάλογος με τις κρίσεις που αναμένεται να χειροτερέψουν στη χρονιά που έρχεται.
Οι ανθρωπιστικές κρίσεις που το 2021 θα αφήσει κληρονομιά στην επόμενη χρονιά όχι μόνο είναι πολλές, δείχνουν παράλληλα και μια τάση έντασης. Ωστόσο, και το 2022 θα είναι μια χρονιά απρόβλεπτη με φόντο την εξέλιξη της πανδημίας.
Οι «καυτές» εστίες στον πλανήτη είναι πολλές. Στο Αφγανιστάν σχεδόν το σύνολο των πολιτών υποσιτίζεται και η οικονομία είναι υπό κατάρρευση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την ολοένα και επιδεινούμενη κατάσταση της χώρας υπό τη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν στην καταστροφή, όπως ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) των Ηνωμένων Εθνών.
Εκτιμάται ότι το 98% των Αφγανών υποσιτίζεται, με επτά στις 10 οικογένειες να αναγκάζονται να δανειστούν τρόφιμα, κάτι που τις οδηγεί βαθύτερα στη φτώχεια, δήλωσε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος της υπηρεσίας WFP. Η απότομη αποχώρηση της ξένης βοήθειας ύστερα από τη νίκη των Ταλιμπάν τον Αύγουστο άφησε την εύθραυστη οικονομία του Αφγανιστάν στο χείλος της καταστροφής, με πολλούς Αφγανούς να μην μπορούν να προμηθευτούν τρόφιμα, καύσιμα και άλλα βασικά αγαθά.
Η μη κυβερνητική οργάνωση International Rescue Committee (IRC, Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης) θεωρεί πλέον ότι στο Αφγανιστάν εκτυλίσσεται η σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.
Στον κατάλογο αυτόν η Αιθιοπία, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος από τον Νοέμβριο του 2020, βρίσκεται στη δεύτερη θέση.
Στην Αφρική
Ακολουθεί η Υεμένη, όπου ο πόλεμος κρατάει για πάνω από επτά χρόνια. Η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, η Λ.Δ. Κονγκό, η Μιανμάρ, η Σομαλία, η Συρία και το Σουδάν έπονται στον κατάλογο για τις ανθρωπιστικές κρίσεις, που αναμένεται να χειροτερέψουν μέσα στο 2022.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (IRC), το 2022 περίπου 274.000.000 άνθρωποι θα εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν. Ηδη το 2021 ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν απόλυτη ανάγκη βοήθειας για να επιζήσουν έφτασε τα 235.000.000 – είναι ο υψηλότερος των τελευταίων δεκαετιών.
Η IRC κρίνει πως για την επιδείνωση της κατάστασης και την αύξηση των αναγκών φέρει ευθύνες η διεθνής κοινότητα. Αρκετά κράτη του κόσμου δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους προς όσους ζητούν προστασία, ενώ «η διπλωματία δεν μπορεί πια να επιλύει συγκρούσεις, το Διεθνές Δίκαιο δεν προστατεύει πια τον άμαχο πληθυσμό, τα μέτρα ανθρωπιστικής φύσης δεν μπορούν να κλείσουν τα μεγεθυνόμενα χάσματα».
«Θα ήταν ιστορικό λάθος να αφήσουμε ειδικά τώρα τον αφγανικό λαό στη μοίρα του, κάτι που έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και οδήγησε σε τραγικές συνέπειες» προειδοποίησε ο Ντέμπορα Λάιονς, επικεφαλής της Αποστολής Βοηθείας του ΟΗΕ στη χώρα.
Η Ουκρανία
Σε τροχιά κρίσης με άγνωστη κατάληξη βρίσκεται και η Ουκρανία, όπου είναι στραμμένο το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας. ΝΑΤΟ και ΗΠΑ απευθύνουν προειδοποιήσεις προς τη Μόσχα ότι θα καταβάλει υψηλό τίμημα αν χρησιμοποιήσει βία.
Η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία δύο φορές φέτος έχει προκαλέσει ανησυχία. «Οι μυστικές υπηρεσίες μας αναλύουν όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένων και των πιο αρνητικών. Θεωρούμε ότι η πιθανότητα μιας μεγάλης κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας υπάρχει. Εκτιμάται ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη για μια τέτοια κλιμάκωση στα τέλη Ιανουαρίου» υποστηρίζει ο Ολεκσέι Ρεζνίκοφ, υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας.
Περισσότεροι από 170.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στη μεθόριο, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές. Η Μόσχα, όμως, κατηγορεί την Ουκρανία και τις ΗΠΑ για αποσταθεροποιητική συμπεριφορά και υποστηρίζει πως το Κίεβο μπορεί να ετοιμάζεται να εξαπολύσει τη δική του επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που οι ουκρανικές Αρχές αρνούνται.
Επέμβαση στην Ταϊβάν προετοιμάζει η Κίνα
Την ίδια ώρα, το Πεκίνο κλιμακώνει την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος απέναντι στην Ταϊβάν, στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ και στη Δύση ότι εξακολουθεί να επιμένει στην προοπτική της επανένωσης με κάθε τρόπο.
Η Ταϊβάν, όπως και το Χονγκ Κονγκ, αποτελούν μείζονα ζητήματα για το Πεκίνο, το οποίο έχει επιβάλει διεθνώς το δόγμα της ενιαίας Κίνας, αν και επιτρέπει τη διατήρηση διαφορετικών καθεστώτων διακυβέρνησης στις δύο περιοχές.
Η Ταϊβάν διαθέτει πλήρη βαθμό αυτονομίας και το Πεκίνο δεν έχει επίσημη πολιτική παρέμβαση όπως στο Χονγκ Κονγκ. Οι αμυντικοί εξοπλισμοί της Ταϊβάν και το διεθνές status που απολαμβάνει αποτελούν το βασικό θέμα για την Κίνα. Τον τελευταίο χρόνο η Κίνα έχει αυξήσει δραματικά τις αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν, 672 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν πετάξει στη ζώνη ταυτοποίησης της αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν φέτος, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 380 που καταγράφηκαν το 2020.