Το τουρκοκυπριακό καθεστώς απο το 1963 μέχρι και σημερα, απομυζά και την Κυπριακή Δημοκρατια και την Ευρωπαϊκή Ενωση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολίγα ενδεικτικά περί ανθρωπιστικής βοήθειας από Κ.Δ. και από Ε.Ε, στο ΤΚ παράνομο καθεστώς. Υπάρχουν άλλα μύρια… από Αντώνη Αντωνά.

2Q==

Σχετικά με ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. *Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος προς τιμή του υπέβαλε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, που αφορά «βοήθεια» προς Τουρκοκυπρίους, ευγενώς να διορθώσω τον αγαπητό Ευρωβουλευτή … Το ορθό είναι «προς παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς», διότι οι απλοί Τουρκοκύπριοι ποτέ δεν επικαρπώθηκαν αυτή την βοήθεια … Οι ηγέτες του ψευδοκράτος ποτέ δεν έδωσε λόγο σε κανένα … όσον αφορά διαχείριση και που πάει αυτή η «βοήθεια» της ΕΕ αλλά και από το 1963 επίσης η βοήθεια της ΚΔ, προς ΤΚ.

Όσον αφορά έργα επανένωσης και επαναπροσέγγισης …; Ναι πολλά έχουνγίνει εκ μέρους του ψευδοκράτους … ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ, ΑΓΟΡΑ ΟΠΛΙΣΜΟΥ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΠΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ, ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟ ΗΜΕΤΕΡΩΝ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΙΣΒΟΛΗΣ, ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ… ΚΛΠ….

……Και ο νοών νοείτω …..

*Σημειώνω τιμής ένεκεν ότι οι Κρητικές οικογένειες των καπεταναίων Κεφαλογιάννη και Μπαντουβά, ήταν οι πρώτες, που το 1955 ( και το 1963Τουρκοανταρσία) με την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα, προσέφεραν και οπλισμό και χρηματική βοήθεια προς ΕΟΚΑ,  για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού. Η Κύπρος αποτίει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης για την συμπαράσταση αυτή. ΕΥΓΕ.

Σχετικά με ερώτηση του κ. Κεφαλογιαννη.
Από το 2006 μέχρι την χρονιά που διανύουμε η Κομισιόν έχει διαθέσει 623 εκατομμύρια για προγράμματα βοήθειας των τουρκοκυπρίων!
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ΜανώληςΚεφαλογιάννης, κάνει ερώτηση στην Κομισιόν, σχετικά με χρηματοδοτήσεις προςτην Άγκυρα.                                                                                                                                                     Αυτή τη φορά κατέθεσε ερώτηση, ζητώντας να μάθει αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει αν οι τουρκοκύπριοι τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα βοήθειας εδώ και 15 χρόνια!                                                                        Από το 2006 μέχρι την χρονιά που διανύουμε η Κομισιόν έχει διαθέσει 623 εκατομμύρια για προγράμματα βοήθειας των τουρκοκυπρίων! Στόχος των προγραμμάτων είναι η… επανένωση της Κύπρου μέσω έργων, καθώς και η βελτίωση των σχέσεων των δυο κοινοτήτων -όπως αναφέρουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα- και η σχέση με την ΕΕ.                                                                                                       Γι’ αυτό και ο ευρωβουλευτής επιμένει αν η Κομισιόν -που δέχεται όλες τις προκλήσεις του Ερντογάν– ελέγχει που ακριβώς πάνε τα εκατομμύρια που δίνονται τόσο απλόχερα στα φερέφωνα της τουρκικής προπαγάνδας.

Εν περιλήψει συνεχίζω,,,

Την δήθεν ανθρωπιστκή βοήθεια, που λαμβάνει,το ψευδοκράτος, την εκμεταλλεύεται για να εξοπλίζεται και να κάνει τουριστικές επενδύσεις επί κατεχομένων Ελληνοκυπριακών εδαφών… να συντηρεί τον κατοχικό στρατό, την παράνομη οργάνωση των Γκρίζων Λύκων, αλλά και τα παράσιτα νεοεισβολείς Τούρκους εποίκους …..

Με λίγα λόγια, τόσον το παράνομο Τουρκοκυπριακό καθεστώς, όσον και το Ερντογανικό, καταχρηστικά … εκμεταλλεύονται όλα τα κονδύλια, που λαμβάνουν ως «βοήθεια» και τα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν … Στο τέλος και βέβαια, εξάγεται το αυτονόητο συμπέρασμα ότι και τον στρατό κατοχής τον συντηρούν η ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία …!!!

Τι προσέφερε λοιπόν και τι προσφέρει μέχρι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία και η ΕΕ, στο ΤΚ καθεστώς και τι προσφέρει η Τουρκία;

Π.χ. Ας δούμε κατά αρχή πως η Τουρκία εκμεταλλεύεται οικονομικά την κατεχόμενη Κύπρο… με βάση και την τελευταία εξέλιξη που αφορά άνοιγμα – άλωση της σκαλβωμένης Αμμοχώστου, που η τουριστική της εκμετάλλευση θα γίνει με βάση τα προσωπικά οικονομικά συμφέροντα του στενού Ερντογανικού περιβάλλοντος εν Τουρκία σεσυνεργασία με το μαφιακόπεριβάλλον του Ταταρικού καθεστώτος. Όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές ανήκουν σε αυτό το περιβάλλον και τα πλείστα επενδυτικά κεφάλαια προέρχονται δυστυχώς από το ύποπτο «ταμείο» της «ανθρωπιστικής βοήθειας», από Κυπριακή Δημοκρατία και από Ε.Ε. ( Σημειώνεται ότι στα κονδύλια που αποστέλλονται από ΕΕ κατά μεγάλο μέρος συμμετέχει και η Κ.Δ.)

 

Για τον αποκλειστικό στόχο αυτό, εισέβαλαν σήμερα για δεύτερη φορά σε Ευρωπαϊκό έδαφος και αλώνουν την σκλαβωμένη «νεκρή» πόλη της Σαλαμίνιας Κωνσταντίας Αμμοχώστου Κυπριακής ιδιοκτησίας από γένεσης της, για να την παραδώσουν ως βορρά στο αδηφάγο στόμα, επίλεκτωντούρκων εκ Τουρκίας, αλλά και εγκάθετων τους στην κατεχόμενη Ελληνική Κύπρο επιχειρηματιών, του στενού περιβάλλοντος τους προς εκμετάλλευση για ίδιο όφελος …; Αυτονόητο το συμπέρασμα! 

 «Η Τουρκία ποτέ δεν έχει στείλει ούτε μία δεκάρα βοήθεια. Ενα περιορισμένο χρηματικό ποσό δαπανήθηκε σε έξοδα για τον στρατό» σημειώνει ο Κόρκματζχαν. «Το καθεστώς του Ερντογάν εκδικείται τους Τουρκοκύπριους και τους τιμωρεί. Γιατί ο Ερντογάν δεν συμπαθεί τους Τουρκοκύπριους και οι Τουρκοκύπριοι δεν συμπαθούν τον Ερντογάν» προσθέτει και υπενθυμίζει ότι ακόμα και τώρα δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ του τούρκου προέδρου και του τουρκοκύπριου ηγέτη. Δεν είναι άλλωστε ο μόνος που συνδέει τη μηδενική βοήθεια από την Τουρκία με την προσπάθεια της Αγκυρας για ήττα του Ακιντζί στις εκλογές στα Κατεχόμενα. Σε δεινή θέση, πάντως, είναι και ο Τατάρ, που πλέον αναγκάζεται να δηλώσει ότι η οικονομία θα επανεκκινήσει με την άρση των περιορισμών, έστω και αν συνεχίζει να δικαιολογεί την Τουρκία. Τουρκοκύπριοι οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς προειδοποιούν για εκτόξευση της ανεργίας, αφού υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, ενώ προεξοφλούν ότι η υποχώρηση της οικονομίας θα συνεχιστεί και μετά την άρση των περιορισμών. Οι δύσκολες συνθήκες εντείνουν τη δυσπιστία των Τουρκοκυπρίων και τους αφυπνίζει, απέναντι στην Άγκυρα, με αρκετούς να σχολιάζουν ότι ίσως είναι και θετική εξέλιξη, καθώς αναδεικνύει την αναγκαιότητα λύσης του Κυπριακού. 

 Οι Τουρκοκύπριοι πλέον βλέπουν την οικονομία του ψευδοκράτους να αιμορραγεί λόγω της πανδημίας COVID-19 και την Τουρκία να μη βοηθά, όπως λένε – καθώς προσπαθεί να σώσει τον εαυτό της – και αγανακτούν. Το lockdown έδειξε τα «δόντια» του αρκετά νωρίς, με την ανησυχία να είναι έκδηλη στους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι αγωνιούν για την επόμενη μέρα, καθώς τα έσοδα έχουν ήδη καταρρεύσει. Από τη στιγμή που η Ευρώπη «κατέβασε ρολά» και ανεστάλησαν οι διελεύσεις στα οδοφράγματα στην Κύπρο, η οικονομία των Κατεχομένων άρχισε να μετρά αντίστροφα, καθώςείναι πλήρως εξαρτημένη από την Αγκυρα, τον τουρισμό και τους Ελληνοκύπριους. Οι τουρίστες δεν μπορούν να φτάσουν ούτε μέσω Τουρκίας, ούτε μέσω ελεύθερης Κύπρου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φέρουν χρήματα στα ταμεία. 

 

Την ίδια στιγμή το προσωρινό κλείσιμο στην αρχή της πανδημίας, των οδοφραγμάτων αποδείχθηκε καταστροφικό, αφού οι Ελληνοκύπριοι περνούσαν καθημερινά τα οδοφράγματα για τις αγορές τους – καύσιμα, τρόφιμα, ρούχα, ακόμα και φάρμακα – λόγω της σημαντικής διαφοράς στις τιμές και συντηρούσαν σε μεγάλο βαθμό όλους τους τομείς του εμπορίου Εγκατάλειψη «Η εξάπλωση του COVID-19 στη Βόρεια Κύπρο είναι «μερικώς» υπό έλεγχο. Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και για την οικονομία» παρατηρεί ο τουρκοκύπριος ακαδημαϊκός Αμπντουλάχ Κόρκματζχαν μιλώντας στα «ΝΕΑ». 

 

«Η οικονομία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει καταρρεύσει. Πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρεοκόπησαν. Για άλλες ο δανεισμός είναι μονόδρομος για ακόμα μία φορά, ενώ οι κύριοι τομείς εσόδων, όπως ο τουρισμός και η παιδεία, έχουν καταρρεύσει» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος προσθέτει ότι το οικονομικό πακέτο που εξήγγειλε η «κυβέρνηση» του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ ήταν μόνο για την προστασία του τραπεζικού τομέα και των μεγάλων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εγκαταλειφθούν στο έλεος εργοδοτών και τραπεζών. Την τραγική κατάσταση της οικονομίας αναγκάστηκε να παραδεχτεί και ο Τατάρ, αναφέροντας ενδεικτικά ότι τον Απρίλιο στα ταμεία του κατοχικού κράτους μπήκαν μόνο 200 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (25,5 εκατ. ευρώ περίπου), ένα ποσόεξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. 

 

Η πανδημία ανέδειξε τις αδυναμίες της οικονομίας του ψευδοκράτους στον υπερθετικό βαθμό, ιδιαίτερα γιατί η Τουρκία εμφανίζεται απρόθυμη να συμβάλει, παρά τις δηλώσεις, στις 22 Απριλίου, του Ομέρ Τσελίκ, εκπροσώπου του κόμματος του ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η ηΑγκυρα «έχει τη δύναμη να καλύπτει όλες τις ανάγκες της “ΤΔΒΚ”». Αλλωστε, για πολλούς, η Αγκυρα εκδικείται τους Τουρκοκύπριους για τη στάση τους απέναντί της. Τόσο λόγω του τότε «πολέμου» του Ερντογάν στον τουρκοκύπριο τ. ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όσο και γιατί τα κατεχόμενα δεν προσαρμόζονται πλήρως στις απαιτήσεις της Αγκυρας. Στα «αγκάθια» των σχέσεων ΚατεχομένωνΤουρκίας συγκαταλέγεται και η απροθυμία της τουρκοκυπριακής πλευράς να συμβάλει στον εντοπισμό οπαδών του Γκιουλένή του ΡΚΚ και να τους παραδώσει στην Αγκυρα, η οποία κάνει λόγο για μέλη «τρομοκρατικών οργανώσεων». Στη διαπίστωση ότι οι πόροι που περίμενε το ψευδοκράτος από την Τουρκία δεν ήρθαν ποτέ αναφέρονται ακόμα και οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα «έχει πικρίες»… 

 

Στο δια ταύτα…. 

Από το 1963 η Κυπριακή Δημοκρατία μετά και την τουρκοανταρσία, *παραχωρούσε «δωρεάν» φως, νερό τηλέφωνο, ακόμη και ανθρωπιστική βοήθεια…και οι Τουρκοκύπριοι ποτέ δεν πλήρωσαν ούτε σεντ, προς Κυπριακή Δημοκρατία…. Τις οφειλές εισέπραττε από τους ΤΚ η Τουρκική παράνομηΔιοίκηση και τα χρησιμοποιούσε κατά το δοκούν…. εξοπλισμοί, ανέγερσηφρουρίων κλπ…. Αυτό το ποσό αποτιμάται μέχρι σήμερα σε δισεκατομμύρια και τα επωμίσθηκε ο Ελληνοκύπριος φορολογούμενος….  

 

*Σύμφωνα με την έκθεση της πρώην Γενικής ελέγκτριας της Κ.Δ,. για την ΑΗΚ, η οποία δημοσιοποιήθηκε, η αξία της ενέργειας που διοχετεύτηκε από το 1964 έως και σήμερα στα κατεχόμενα, και δεν τιμολογήθηκε ούτε εισπράχθηκε, ανέρχεται, χωρίς την επιβολή τόκων, σε 267,8 εκατ. ευρώ. Η ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται σε τουρκοκρατούμενες περιοχές από το 1963 και μετά περιλαμβάνεται στα συνολικά έξοδά της ΑΗΚ, αναφέρει η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, και λαμβάνεται υπόψη στον καταρτισμό των διατιμήσεων που ισχύουν για τους υπόλοιπους καταναλωτές.  

 

Το πιο πάνω ποσό οφειλής των ΤΚ είναι εντελώς ενδεικτικό και πρέπει να τριπλασιασθεί αν προστεθούν και οι απώλειες φόρων, αλλά και οι υπολοιπες δωρεάν παροχές συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν νερό, τηλέφωνα κ.ά.π. 

 

(Σημειώστε ότι, όταν έγινε η καταστροφή στον ηλεκτρικό σταθμό του Μαρί, δανειστήκαμε αναγκαστικά ρεύμα από τους ΤΚ. Με τα χρήματα, που επικαρπώθηκαν ανέγειραν πριν μερικά χρόνια ηλεκτροπαραγωγό σταθμό και τους αποδώσαμε 48 εκ. χωρίς να ζητήσουμε να συμψηφιστούν με τα οφειλόμενα τους δις, από το 1963,…. 

 

Ενδεικτικά… Αξία και εκμετάλλευση των κατεχομένων Ελληνοκυπριακών περιουσιών από το ΤΚ καθεστώς ίσως άνω των 5 δις, αντίστοιχο ποσό από τις λεηλασίες, λαθρεμπόριο, αρχαιοκαπηλεία κλπ…. 

 

Π.χ. Εισαγωγές από Τουρκοκρατούμενη περιοχή προς Ελεύθερες περιοχές ( Συμφωνία Πράσινης Γραμμής) με βάση στοιχεία τελωνείου Κύπρου για το 2017 – 2018…., ενδεικτικά εισήχθηκαν, από τουρκοκρατούμενες περιοχές511,622 τόνοι πατάτες, λαχανικά 92940 και άλλοι εκατοντάδες τόνοι σε φθαρτά κλπ. Τσιγάρα, ποτά μέσω λαθρεμπορίου 50 τόνοι….Ναρκωτικάάγνωστες μεγάλες ποσότητες… 

 

Συνάλλαγμα το οποίο οι συμπατριώτες μας ΕΚ αφήνουν στις τουρκοκρατούμενες περιοχές …Καζίνα, ξενοδοχεία, αγορά χρυσαφικών, δερμάτινα είδη, φαγητό, πορνεία…. αποτιμάται σε εκατοντάδεςεκατομμύρια…. Μόνο μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2018 είχαμε διελεύσεις Ελληνοκυπρίων προς Β. Κύπρο, μέσω των οδοφραγμάτων 2.684.175. Αν υπολογίσουμε ότι μέσος όρος εξόδων, ανά διέλευση είναι το ελάχιστο 350 Ε. Βενζίνες, διαμονή, φαγητό αναψυχή…τότε έχουμε ένα αριθμό 939,461,250 Ε σε ένα εξάμηνο….. Ντροπή συμπατριώτες…. 

 

Επίσης εκατοντάδες Κύπριοι ταξιδεύουν προς Τουρκία –Κωνσταντινούπολη, με τις παράνομες ΤΚ αερογραμμές και αφήνουν, άλλο τόσο συνάλλαγμα στην Τουρκία…. 

 

Από το 63, εκατομμύρια οι παροχές της ΚΔ προς ΤΚ. Πρόσφατα το 2006, με την σύμφωνο γνώμη της Κ.Δ. διατέθηκε προς ΤΚ Ευρωπαϊκό κονδύλι με συμμετοχή της , ύψους 259 εκ. (389/2006.) Από το 2011,ετήσια χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 30 εκ. Συνολικά το 2006 χορηγήθηκε το ποσότων 449 εκ. με την συμμετοχή της Κ.Δ. στα πλαίσια του κανονισμούχρηματοδοτικής βοήθειας….προς απομονωμένους ΤΚ. 

 

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς ΤΚ, περίπου 6 εκ. ετήσια, γεννητούρια, χημειοθεραπείες, περίθαλψη ηλικιωμένων κλπΣυνταξιούχοι άνω των 30000 ΤΚ με μέσο όρο τα 750 Ε. 22.500 εκ Μηνιαία… Αναπηρικές συντάξεις ακόμη και για τους εξτρεμιστές της ΤΜΤ περί τις 250000Ε μηνιαία….. 

 

Αυτά τα πολύ ολίγα περί απομόνωσης των ΤΚ …από την Κυπριακή Δημοκρατία……Τελικά αυτονόητο είναι, ότι όπως διαφαίνεται η Κυπριακή Δημοκρατία «έμμεσα συντηρεί» και τον Τουρκικό στρατό κατοχής…! 

 

Τα πιο πάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά…..Πολλές άλλες δεκάδες παροχέςαπολαμβάνουν οι συμπατριώτες μας ΤΚ από τα ταμεία της ΚΔ… 

 

Ναι,  η Κυπριακή Δημοκρατία συντηρεί και συμπαραστέκεται στους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους….Ο Ερντογάν τους χρησιμοποιείται σαν δορυφόρους, για τα δικά του αθέμιτα αλλότρια οικονομικά συμφέροντα.

  

Εν συνεχεία, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2018 αναφέρεται ότι 2 εκατομμύρια 684 χιλιάδες 175 άτομα (Διελεύσεις), επισκέφθηκαν το κατεχόμενο τουρκικό Β. τμήμα της κατεχόμενης Κύπρου περνώντας, από τα σημεία ελέγχου κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός

 

Αν κατά προσέγγιση το κόστος αγορών…., αναψυχής και … λαθρεμπορίου, για κάθε Ελληνοκύπριο που μεταβαίνει στα κατεχόμενα είναι περίπου 350 Ε. τότε αφήνουμε συνάλλαγμα ματωμένο στην κατεχόμενη Κύπρο 939,461,250 Ε. (Τα φανερά) Δια 6 μήνες 156,576,875 ΜΗΝΙΑΙΑ….! Μια άνευ προηγουμένουοικονομική αιμοδοσία στο παράνομο ΤΚ καθεστώς…, για αγορά όπλων, για συντήρηση του Τουρκικού στρατού κατοχής, επενδύσεις και αξιοποίηση των κατεχομένων ΕΚ περιουσιών…. 

 

Μέτρα τόνωσης των Τουρκοκυπρίων, απροσδιορίστου κόστους και αγνώστωνοικονομικών επιπτώσεων ανακοίνωσε προ καιρού, η Κυπριακή Κυβέρνηση μετά από τη σημερινή πολύωρη συνεδρία του Υπουργικού και χθεσινή έκτακτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Τα μέτρα παρατίθενται λεπτομερώς σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα η Κυβέρνηση και που παραθέτουμε αυτούσια στο τέλος του κειμένου. 

 

Τα μετρά αποσκοπούν στην παροχή δυνατοτήτων στους Τουρκοκυπρίους που διαβιούν στις κατεχόμενες περιοχές να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και ωφελήματα που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στους πολίτες της. Το κόστος των μέτρων φαίνεται να καλούνται να πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, το ύψος τους όμως δεν προσδιορίζεται. Άγνωστες παραμένουν και οι οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων ανάμεσα στα οποία είναι οι χαλαρώσεις στη διακίνηση και διαμονή τουριστών προς τις κατεχόμενες περιοχές αλλά και στη διακίνηση Τουρκοκυπριακών προϊόντωνστις ελεύθερες περιοχές

 

Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η σύσταση Γραφείου Τουρκοκυπριακών Υποθέσεων οι δαπάνες του οποίου θα καλύπτονται αρχικά από κονδύλια της Προεδρίας και αργότερα από τον προϋπολογισμό του κράτους. Το γραφείο θα συντονίζει τις προσπάθειες της Δημοκρατίας για να αποφεύγονται νομοθετικές διακρίσεις εναντίον των Τουρκοκυπρίων. Θα μεριμνά επίσης για την εισαγωγή πρακτικών διευθετήσεων για εξυπηρέτηση των Τουρκοκυπρίων και θα διαβιβάζει στις κρατικές αρχές αιτήματά τους. 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ 

 

Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης με την εισαγωγή των μέτρων που αναφέρονται πιο κάτω, διαρκούσης της κατάστασης μη-λύσης του κυπριακού, είναι να παρασχεθεί η δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους που διαβιούν κατά κύριο λόγο στις κατεχόμενες περιοχές να απολαμβάνουν, στο βαθμό του δυνατού, τα δικαιώματα και ωφελήματα που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στους πολίτες της. Όλα τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο της νομιμότητας, του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου. 

 

Η νομική λογική που διέπει τα μέτρα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορείνα ανέχεται τα αποτελέσματα κάποιων πράξεων της υποτελούς τοπικήςδιοικήσεως της Τουρκίας στα κατεχόμενα, χωρίς αυτό να αναιρεί ή να επηρεάζει το γεγονός ότι παράγονται παράνομα ή από όργανα ή σώματα τα οποία συστήνονται και λειτουργούν παράνομα, σε εκείνες τις περιπτώσεις που, αν αγνοούνταν, αυτό θα συνιστούσε ή θα είχε ως συνέπεια την αποστέρηση ή παραβίαση βασικών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων πολιτών της Δημοκρατίας. 

 

Η θέση αυτή στηρίζεται στην τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο, επικαλούμενο την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση της Ναμίμπια, λαμβάνει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, υπόψη τα αποτελέσματα ορισμένων διευθετήσεων και πράξεων στα κατεχόμενα. 

 

Η εκ μέρους της Κυπριακής κυβέρνησης υιοθέτηση αυτής της στάσης υποδηλοί διάθεση για συνειδητή πραγματιστική αντιμετώπιση κάποιων δεδομένων η οποία στηρίζεται στην ελεύθερη βούληση της να ληφθούν υπόψη, ενώ θα μπορούσαν να αγνοηθούν. Συνεπώς τα μέτρα δεν μπορούν να ερμηνευθούν ότι συνιστούν κίνδυνο αναγνώρισης της αποσχιστικήςοντότητας ή αποδοχή της ύπαρξης της (acknowledgment), ή ότι υποβοηθούνκαθ΄ οιονδήποτε τρόπο την αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων

 

Τέλος, επειδή οι Τούρκοι είναι οι πρώτοι διδάξαντες, μια παλιά τουρκική παροιμία λέει… «Ο κόσμος δεν έχει ντροπή, έχει συμφέρον,,,» και ειδικά η Τουρκία. 

Αυτά τα ολίγα και άλλα μύρια

 

Αντώνιος ΑντωνάςΣυγγραφέας. 

www.ledrastory.com 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ