Γραφει ο Γιώργος Βενετσανος
Βία στα σχολεία, μπούλινγκ, ξυλοδαρμοί καθηγητών από μαθητές, ακατάλληλες φωτογραφίες συμμαθητών τους και ανάρτηση σε ηλεκτρονικά σαιτ, εμπορία και διακίνηση εξαρτησιογόνων ουσιών κ.α. αναρωτήθηκε ποτέ κάνεις γιατί έχει ξεφύγει τόσο πολύ το σχολείο; Μάλλον όχι, γιατί αν το είχαν αναρωτηθεί οι υπεύθυνοι του υπουργείου παιδείας θα έπρεπε να είχαν φροντίσει να κάνουν το ελάχιστο για να προστατέψουν σχολείο και μαθητές. Αν και με το Αρ.Πρωτ.Φ.25/103373/Δ1/22-06-2018/ΥΠΠΕΘ «Χρήση Κινητών Τηλεφώνων και Ηλεκτρονικών Συσκευών στις σχολικές μονάδες» επί υπουργίας Γαβρόγλου προβλέπονται τα κάτωθι:
1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.
2. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.
Φαίνεται ότι στην πράξη δεν εφαρμόζονται και αυτό διότι όλα όσα παραβατικά ανέφερα έχουν διευκολυνθεί πάρα πολύ στην συνεννόηση με την χρήση ενός μέσου που ναι μεν θεωρείται απαραίτητο στην σύγχρονη εποχή, πλην όμως δεν παύει να δημιουργεί προβλήματα. Απαιτείται εδώ και τώρα μια δραστική λύση και όχι μεσοβέζικες καταστάσεις, όπως γίνεται μέχρι σήμερα και αυτή είναι μια, η κάθετη απαγόρευση χρήσης κινητών εντός του σχολείου.
Θα πουν κάποιοι, μα αν είναι εκτατή ανάγκη και χρειάζεται κάτι; Στο γραφείο του διευθυντού να ειδοποιήσει τους γονείς, όπως γινότανε επί δεκαετίες.
Ναι αλλά αν δεν θέλει ο μαθητής να ακούσουν τι θέλει να πει; Ας ζητήσει το κινητό του να μιλήσει και μετά να το παραδώσει ξανά μέχρι να σχολάσει.
Λύσεις μη χρήσης υπάρχουν, είτε αυτή λέγεται ηλεκτρονικός κόφτης, είτε προσωπική θυρίδα, είτε γραφείο διευθυντή. Θέληση από το υπουργείο υπάρχει; Γιατί όπως είδαμε ο νομοθέτης το έχει προβλέψει και απαγορεύονται τα κινητά στα σχολεία, όμως εδώ είναι και το φάουλ του ίδιου του υπουργείου που νομοθέτησε την απαγόρευση. Επιτρέπουν στα παιδιά να τα έχουν πάνω τους για «εκτατή ανάγκη», δώρων άδωρον δηλαδή ή το απαγορεύεις ή όχι, στην ουσία εδώ επιτρέπεται και όσο δεν παίρνουν μέτρα, τόσο η κατάσταση θα ξεφεύγει και θα έχουμε αμελείς μαθητές, αφού τους αποσπά την προσοχή την ώρα του μαθήματος μειώνοντας έτσι τις δυνατότητες συγκέντρωσης και μάθησης. Ενώ παράλληλα βοηθά τους πιο πονηρούς να αποκτούν εύκολη πρόσβαση σε όσα παραβατικά επιθυμούν να κάνουν εντός της σχολικής μονάδας.
Ας ευχηθούμε Καλά Χριστούγεννα με υγεία, δύναμη, χαρά και αισιοδοξία και ας ελπίσουμε η νέα η χρονιά, να γίνει αφετηρία για μια νέα πιο υγιή κατάσταση στις σχολικές μονάδες, επειδή ήδη η αδιαφορία των υπευθύνων έχει οδηγήσει να είναι ήδη αργά, τουλάχιστον να μην ξεφύγουν τελείως τα πράγματα.