Το πρώτο μοντέλο έτοιμο για πτήση του αναβαθμισμένου ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους S-70 Okhotnik (Hunter), προωθείται στις ένοπλες δυνάμεις για δοκιμή και έχει προγραμματιστεί να πετάξει το 2024.
Αναπτύχθηκε από το Novosibirsk Aviation Factory του Chkalov στη δυτική Σιβηρία — θυγατρική της Sukhoi Company αεροσκαφών — Το drone με αυξημένες ικανότητες stealth, ζυγίζει 20 τόνους, έχει μήκος 14 μέτρα και άνοιγμα φτερών 19 μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα έκδοση μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 1.000 km/h.
Αυτά δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αλεξέι Κριμπορτσίκο, στους δημοσιογράφους την Τετάρτη όταν επισκέφθηκε το εργοστάσιο στο Νοβοσιμπίρσκ.
Ένας εκπρόσωπος της United Aircraft Corporation της Sukhoi είπε στο Defense News ότι το S-70 είναι «μια πολλά υποσχόμενη αεροπορική πλατφόρμα με μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη μελλοντικών οικογενειών μη επανδρωμένων συστημάτων».
Τα drone αναμένεται να συμπληρώσουν την αποστολή του μαχητικού Su-57 και πηγές της αεροπορικής βιομηχανίας λένε στο Tass, πρακτορείο ειδήσεων, ότι ένα αεροσκάφος μπορεί να λειτουργήσει με έως και τέσσερα S-70. Εάν η δοκιμή είναι επιτυχής, το drone θα είναι σε λειτουργία το 2024, είπε ο Krivoruchko.
Με την ανακοίνωση του drone, ο Ruslan Pukhov, επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικής Τεχνολογικής Ανάλυσης, δήλωσε στο Defense News ότι η Sukhoi «επιβεβαίωσε τη θέση της ως το κύριο σημείο σχεδιασμού της Ρωσίας».
Το drone χρησιμοποιεί έναν ρωσικό κινητήρα (Al-41F1) που χρησιμοποιεί το αεροσκάφος Su-57 Checkmate – Ο Pukhov πρόσθεσε ότι παρέχει αυτονομία έως και 6.000 χιλιόμετρα. Ωστόσο, προειδοποίησε για το μέλλον του drone.
«Ο κόσμος πρέπει να περιμένει και να δει», δήλωσε. «Θα είναι ένα ιπτάμενο ρομπότ ικανό για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και επιχειρήσεις μάχης;»
Υπενθύμισε τη μοίρα ενός drone Skat του οποίου το πρωτότυπο κατασκευάστηκε το 2007, από τη θυγατρική της UAC Russian Aircraft Corporation (κοινώς γνωστή ως MiG) χρησιμοποιώντας τεχνολογία stealth. Ωστόσο, το 2012, οι εργασίες για το έργο διακόπηκαν λόγω του χαμηλού ενδιαφέροντος του Υπουργείου Άμυνας. Οι προσπάθειες ξανάρχισαν το 2018.