Στις 13 Δεκ. 2021 δημοσιεύτηκε η μελέτη ….”Total patient load, regional disparities and in-hospital mortality of intubated COVID-19 patients in Greece, from September 2020 to May 2021″
Η μελέτη που αναφέρεται στην περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Μαΐου 2021, έχει ως συντάκτες τον κ. Θεόδωρο Λύτρα (Επίκουρο Καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.
Τα συμπεράσματα της μελέτης έχουν γίνει λίγο ως πολύ γνωστά…
Τα κυριότερα κατά την άποψη μας είναι τα εύρηματα που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των θυμάτων εκτός ΜΕΘ και τα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης, τα νοσοκομεία της Αττικής σε σχέση με αυτά της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Ελλάδας και οι ανάγκες ενίσχυσης του συστήματος υγείας…
Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα.. Στη Θεσσαλονίκη, αν και η ηλικία των θυμάτων που εξετάστηκαν ήταν μικρότερη από της Αθήνας, η θνητότητα ήταν κατά 35% μεγαλύτερη. Στην λοιπή Ελλάδα, η θνητότητα ήταν αυξημένη κατά 40%. “Αυτό καταδεικνύει τη διαχρονική ανισότητα στον διαμοιρασμό των υποδομών Υγείας στην Ελλάδα, με τα κρεβάτια, τον εξοπλισμό και το εκπαιδευμένο προσωπικό να βρίσκεται στις μεγάλες πόλεις” αναφέρει η μελέτη…
Στην μελέτη αναφέρεται επίσης…
Το πλέον ενδιαφέρον όμως, σύμφωνα με τουιτ του Θ. Λύτρα, είναι ότι είχαν ενημερώσει άμεσα και επανειλημμένα όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο..
(1) Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο **ανώτατο** επίπεδο.
Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι.
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 14, 2021
Τώρα ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν σε ανώτατο επίπεδο…δεν είναι και τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιον η ποιους φωτογραφίζει…
Πάντως ανώτατο επίπεδο λήψης αποφάσεων είναι σίγουρα ο Πρωθυπουργός