Μία μέρα αφότου έσκασε σαν «βόμβα» η αποκάλυψη της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα που από τον περασμένο Μάιο, κρατιόταν κλειδωμένη στο συρτάρι του πρωθυπουργού και αποκαλύπτει πως η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα, και εκθέτει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που 15 μέρες πριν στη Βουλή, εν γνώσει διέδιδε fake news, έρχεται και το «χαστούκι» από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, για την αυξημένη θνητότητα στη χώρα, που δεν υπάρχει αντίστοιχη σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ!
Τον έντονο προβληματισμό του για την αυξημένη θνητότητα από τον κορονοϊό στη χώρα μας εξέφρασε ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, μια ημέρα μετά την αποκάλυψη της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα που ήταν σε γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αυξημένη θνητότητα στους ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ.
Όπως είπε ο Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ «υπάρχει αυξημένη θνητότητα και αυτό μας προβληματίζει γιατί φαίνεται ότι δεν υπάρχει ανάλογη θνητότητα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Με αφορμή την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου όπου 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, ο Στέλιος Λουκίδης, έκανε σύγκριση με τη Μεγάλη Βρετανία λέγοντας πως με 60.000 κρούσματα και μέσο όρο γύρω στα 40.000, είχε 150 νεκρούς.
Συγκρίνοντας τους 130 νεκρούς στην Ελλάδα με 5.736 κρούσματα, ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας επεσήμανε ότι αναλογικά με τον πληθυσμό οι 150 νεκροί στη Βρετανία είναι πολύ λιγότεροι από τους 130 νεκρούς στην Ελλάδα.
Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το πολύ μεγάλο ποσοστό θνητότητας από κορωνοϊό στη χώρα μας, απέφυγε να αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και στις ΜΕΘ καθώς και στους διασωληνωμένους σε απλές κλίνες, ο Στέλιος Λουκίδης, επεσήμανε ότι «στις κρίσιμες ηλικίες, δηλαδή στους άνω των 65 ετών, έχουμε ένα ποσοστό που δεν έχει εμβολιαστεί» ενώ ως αίτιο απέδωσε ακόμα την αργοπορία των ασθενών να πάει σε νοσοκομείο.
«Πολλοί άνθρωποι παραμένουν στο σπίτι περιμένοντας πράγματα που δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες στο σπίτι. Δεν υπάρχει κάτι ιδανικό που να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της μόλυνσης στο σπίτι, πλην των μονοκλωνικών αντισωμάτων, στις συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου», επεσήμανε ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Με πληροφορίες από avgi.gr