56 ειδικοί λοχίες που τοποθετήθηκαν στη Διοίκηση της Λιβυκής Ομάδας Εργασίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) υπέβαλαν συλλογική αναφορά στην Προεδρία Επικοινωνιών (CİMER).
Οι στρατιώτες, υποστήριξαν ότι οι διοικητές τους έκαναν ψυχολογικό και σωματικό εκφοβισμό εναντίον τους, ισχυρίστηκαν ότι μάζευαν ακόμη και τα σκουπίδια των Λίβυων στρατιωτών.
Στη συνέχεια, οι στρατιώτες, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε πειθαρχική έρευνα, παύθηκαν από τα καθήκοντά τους.
Οι στρατιώτες που επέστρεψαν στην Τουρκία εκδιώχθηκαν αργότερα από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σε βάρος τους έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες όπως σημειώνει η ‘Deutsche Welle Türkçe’, οι στρατιώτες μίλησαν για τις εμπειρίες τους από τις καταγγελίες που έγιναν στην CİMER.
Σύμφωνα με αυτούς, ένας διοικητής στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη είπε στους στρατιώτες κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «Δεν σας αξίζουν τα χρήματα που παίρνετε. Είστε ένα τίποτα. Μπορείτε να παραπονεθείτε όπου θέλετε, δούλευα στο Νομικό Τμήμα για 9 χρόνια. Σε 5 λεπτά μπορώ να σας απολύσω. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι εκεί έξω που θέλουν να είναι στη θέση σας», απειλώντας να τους απολύσει από το στράτευμα.
Ο διοικητής του λόχου, που έχει τον βαθμό του ανθυπολοχαγού, είπε: «Αν δεν σας αρέσει αυτό το μέρος, θα σας αφαιρέσω από τον βαθμό αυτόν, θα σας κάνω να φτύνεται αίμα, θα σας κάνω να σέρνεστε στην παραλία σαν καρέτα».
Καταγγελίες των στρατιωτών διαβιβάστηκαν στη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων. Οι στρατιώτες, που περίμεναν να ανοίξει έρευνα κατά του διοικητή τους, αντιμετώπισαν την αντίθετη κατάσταση.
Η διαταγή για την ανάπτυξη των στρατιωτών στη Λιβύη τερματίστηκε, οι 56 λοχίες επέστρεψαν στην Τουρκία. Οι συμβάσεις όλων των στρατιωτικών, σε βάρος των οποίων είχε ξεκινήσει διοικητική έρευνα, καταγγέλθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα σε βάρος των στρατιωτικών άνοιξε δικαστική έρευνα για παράβαση του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, μετά από άδεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Οι στρατιώτες που κατηγορούνται για κοινή καταγγελία θα δικαστούν απειλούμενοι με ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια.
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος