Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η συμβολή του τριμερούς συνεργατικού σχήματος Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, καθώς και η επιβεβαίωση του στρατηγικού και αυτοτελούς χαρακτήρα των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο Ισραήλ και στο πλαίσιο αυτό ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει τις πρώτες επαφές του με το νέο πρωθυπουργό της χώρας, Ναφτάλι Μπένετ και το νέο πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ. Με την ισραηλινή ηγεσία ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συζητήσει για την ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς, όπως η πανδημία, η υψηλή τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Μετά τις συναντήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ και με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.
Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η Τριμερής Σύνοδος αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία για ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και των προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας, αλλά και για περαιτέρω ενίσχυση της ήδη στενής συνεργασίας.
Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη προσωπική γνωριμία των τριών ηγετών, η οποία και αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση για ενδυνάμωση της συνεργασίας, που εδράζεται σε κοινές αξίες. Όπως, άλλωστε, έχει τονίσει κατ επανάληψιν η Αθήνα η εν λόγω συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον τρίτων και είναι ανοικτή στη συμμετοχή άλλων χωρών, που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες και σέβονται τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.
Σημαντικό, επίσης, πως κατά την Τριμερή, οι Μητσοτάκης, Μπένετ και Αναστασιάδης θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη, που θα αφορά και τη συμπόρευση τους, καθώς και τη σημασία του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Στην ατζέντα της τριμερούς θα βρεθούν ακόμη η συνεργασία στην ενέργεια, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Πολιτική Προστασία.
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές παρατηρούν πως ενδεικτικό της σημασίας, που αποδίδει η ισραηλινή πλευρά στο στρατηγικό ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή και στην τριμερή συνεργασία και με τη συμμετοχή της Κύπρου είναι το γεγονός ότι μολονότι το Ισραήλ ακύρωσε όλες τις επίσημες επισκέψεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, οι σημερινές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με προσωπική απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας υπό το φως και των αποτελεσμάτων της COP26, η συνεργασία στον τομέα των ΑΠΕ, οι κοινές δράσεις σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και η επέκταση των περιφερειακών μηχανισμών συνεργασίας και θέματα ενέργειας.
Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πρωί, προ της έναρξης της 8ης Τριμερούς Συνόδου Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ.
Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με επικεφαλής τους δύο Προέδρους.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στον χώρο διεξαγωγής της Συνόδου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, και στη συνέχεια θα ηγηθούν διευρυμένων διαβουλεύσεων των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών των δύο πλευρών είναι, ανάμεσα σε άλλα, το Κυπριακό και οι τουρκικές προκλήσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, η συνεργασία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, και θέματα ενέργειας.
Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης Κύπρου – Ισραήλ αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Επιστημονικής Συνεργασίας.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντησης των Πρωθυπουργών Ισραήλ και Ελλάδας.
Θα ακολουθήσουν δηλώσεις των τριών ηγετών στα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας, στη 1μμ θα αρχίσουν οι εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής υπό μορφή γεύματος.
Σύμφωνα με την Προεδρία, στην κυπριακή αντιπροσωπεία μετέχουν ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, o Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας υπό το φως και των αποτελεσμάτων της COP26, η συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι κοινές δράσεις σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, η επέκταση των περιφερειακών μηχανισμών συνεργασίας, θέματα Ενέργειας όπως η κατασκευή του αγωγού EastMed, η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector και έργα περιφερειακής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ενημερώσει, επίσης, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις τόσο επί εδάφους όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. euronews