Του Πέτρου Αγρέβη – Χασάπη
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, αλλά κυρίως σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρίες, που ενίοτε αποδεικνύονται πιο έγκυρες και από τις δημοσκοπήσεις, η εκλογή του κ. Νίκου Ανδρουλάκη ως αρχηγού του ΚΙΝΑΛ την επόμενη Κυριακή, μοιάζει η πιο πιθανή. Βέβαια πάντα υπάρχει και το αντίθετο ενδεχόμενο.
Ποιες οι συνέπειες της εκλογής Ανδρουλάκη για τη ΝΔ
Για τη ΝΔ η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ (το ΠΑΣΟΚ μάλλον το ξεχνάμε), θα έχει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι δύσκολα θα φυλλορροήσουν κεντρώοι ψηφοφόροι της ΝΔ προς το ΚΙΝΑΛ, λόγω του πιο κεντροαριστερού προφίλ του κ. Ανδρουλάκη. Το αντίθετο θα συνέβαινε με την εκλογή του κ. Λοβέρδου, καθόσον ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα έμοιαζαν τότε με συγκοινωνούντα πολιτικά δοχεία.
Εδώ όμως υπάρχει ο κίνδυνος να φύγουν σημιτικοί και βενιζελικοί και κυρίως αντίστοιχα στελέχη από τη ΝΔ. Αν μάλιστα δεν έχουν πιθανότητα εκλογής λογικά αυτό θα πράξουν. Αυτό είναι ένα σοβαρό μειονέκτημα. Αντιθέτως, τυχόν εκλογή του κ. Παπανδρέου μάλλον θα μπετονάρει το σημιτικό και βενιζελικό ΠΑΣΟΚ οριστικά στη ΝΔ. Φυσικά ο κ. Μητσοτάκης και στις δύο περιπτώσεις θα προσπαθήσει να γεμίσει τη ΝΔ με ακόμα πιο πολύ σημιτικό και βενιζελικό ΠΑΣΟΚ, αλλά πιο εύκολο για εκείνον θα είναι στην περίπτωση εκλογής του κ. Παπανδρέου.
Το σοβαρότατο όμως μειονέκτημα που θα έχει η ΝΔ και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, σε περίπτωση εκλογής του κ. Ανδρουλάκη (ενδεχομένως και του κ. Παπανδρέου), θα είναι η δυσκολία συγκυβέρνησης. Με δεδομένο ότι η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να παράσχει χείρα βοηθείας στη νεοφιλελεύθερη, γκλομαλιστική και αντινατιβιστική ΝΔ του κ. Μητσοτάκη (προφανώς και το ΚΚΕ για τους δικούς του λόγους), ο τελευταίος έχει περιορισμένες (ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΡΑ25) επιλογές συγκυβέρνησης.
Ακόμα και αν επιχειρήσει δεύτερες εκλογές ο κ. Μητσοτάκης,«καίγοντας» το χαρτί της απλής αναλογικής, δυστυχώς γι΄ αυτόν, με τον εκλογικό νόμο της κλιμακούμενης ενισχυμένης αναλογικής, που ο ίδιος θέσπισε, δεν πρόκειται να έχει αυτοδυναμία. Σε αυτοδυναμία θα μπορεί να ελπίζει, μόνο αν συγκεντρώσει ποσοστό 38% και πάνω. Κατά πάσα λοιπόν πιθανότητα, ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να συγκυβερνήσειμε τον κ. Ανδρουλάκη (δεν το βλέπω όμως εύκολο), αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι ένας πρωθυπουργός, εφόσον φυσικά γίνει αποδεκτός ο ίδιος, υπό περιορισμό και υπό έλεγχο. Προσωπικά πιο εύκολη βλέπω τη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα που ψάχνει σανίδα πολιτικής σωτηρίας και μάλλον αυτό θα συμβεί. Εξάλλου η μέχρι τώρα στάση των δύο αυτών κομμάτων στη Βουλή, αυτό μαρτυρά, παρά τις θεατρικές αντιπαραθέσεις.
Ποιες οι συνέπειες της εκλογής Ανδρουλάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ
Όπως και για τη ΝΔ, το ίδιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή του κ. Ανδρουλάκη θα έχει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Το κυριότερο πλεονέκτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πιο εύκολη (ίδωμεν) συγκρότηση «προοδευτικής» κεντροαριστερής συγκυβέρνησης, όπως διαλαλεί συνεχώς ο κ. Τσίπρας. Πέραν όμως αυτού αρχίζουν τα μειονεκτήματα.
Το πρώτο μειονέκτημα είναι ότι κινδυνεύει να δει ο ΣΥΡΙΖΑ την κομματική του βάση και ειδικά τους σημιτικούς και βενιζελικούς του κόμματός του, να μεταναστεύουν προς το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ να συρρικνώνεται έτι περαιτέρω.
Όμως το κυριότερο μειονέκτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά για τον κ. Τσίπρα είναι ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης. Δηλαδή το απόλυτα φυσιολογικό ενδεχόμενο, να εξελιχθεί ο φέρελπις και πολιτικά άφθαρτος κ. Ανδρουλάκης, σε ηγέτη της ευρύτερης κεντροαριστεράς και ειδικά της κεντροαριστερής νεολαίας, συρρικνώνοντας ή και απορροφώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά διαψεύδοντας για πάντα τα όνειρα του κ. Τσίπρα για επανάκαμψη. Ο κ. Τσίπρας έχει διατελέσει ήδη πρωθυπουργός και καθαιρέθηκε από τον ελληνικό λαό ως αποτυχών. Με δεδομένο δε ότι στη μεταπολίτευση, πρωθυπουργός που χάνει πάει στο σπίτι του, είναι σχεδόν βέβαιη η ανωτέρω εξέλιξη.
Σε κάθε περίπτωση, από εδώ και πέρα αναμένονται ενδιαφέροντα πολιτικά γεγονότα και εξελίξεις. Δεν θα πλήξουμε.