Προβληματισμός και διάχυτη ανησυχία επικρατούν τις τελευταίες ώρες στην επιστημονική κοινότητα της χώρας. Αιτία είναι ο αυξημένος αριθμός θανάτων, οι οποίοι τη Δευτέρα έσπασαν το φράγμα των 100, χθες Τρίτη έφτασαν τους 91 και κάπως έτσι η χώρα έφτασε να θρηνεί 1.527 ανθρώπους μόνο μέσα στις πρώτες 23 ημέρες του Νοεμβρίου.
Και αν οι απώλειες ανθρώπων σε απόλυτο αριθμό ανησυχούν, οι συγκρίσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη πραγματικά σοκάρουν.
Χώρες της δυτικής Ευρώπης με πολλαπλάσιο πληθυσμό από τον ελληνικό εμφανίζουν αναλογικά πολύ μικρότερο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό. Ενδεικτικό είναι πως η Γαλλία των 60.000.000 πολιτών είχε τη Δευτέρα 10 θανάτους, το Ηνωμένο Βασίλειο την ίδια ημέρα κατέγραψε 45, η Ιταλία 70, η Ολλανδία 29, η Γερμανία των 80.000.000 307 και τέλος η Αυστρία, η οποία μπήκε και σε καθολικό lockdown, είχε 27 θανάτους.
Οι συγκρίσεις δεν μπορούν παρά να δημιουργούν πολλαπλά ερωτήματα. Γιατί η Ελλάδα των 10.000.000 ανθρώπων, που έχει πολύ ηπιότερο χειμώνα από τις υπόλοιπες χώρες, εμφανίζει τόσο υψηλούς αριθμούς θανάτων;
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν είναι εύκολη και σίγουρα για να απαντηθεί χρειάζεται να εξεταστεί μια σειρά μεταβλητών που σχετίζονται με τον πληθυσμό, το ποσοστό εμβολιασμού και άλλους παράγοντες. Ωστόσο, αυτό που μπορούμε πλέον να ισχυριστούμε με σιγουριά -και που μαρτυρούν και οι ίδιοι οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής- είναι ότι ο αυξημένος αριθμός θνητότητας σχετίζεται άμεσα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσίασε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το πώς δημιουργήθηκαν οι κατά γενική πλέον ομολογία… αυτοσχέδιες ΜΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη. To υπουργείο Υγείας έσπευσε να διαψεύσει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, όμως οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής από όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας το επιβεβαιώνουν πλέον με ανοιχτό τρόπο: η υποστελέχωση σε προσωπικό και υποδομές στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές.
Ο εντατικολόγος Θανάσης Τσάπας από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης αποκάλυψε στην εκπομπή Κοντρα24 πως 18 ασθενείς έχουν διασωληνωθεί σε απλούς θαλάμους νοσηλείας, που έχουν έναν υποτυπώδη εξοπλισμό και δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό. «Η αναλογία ασθενών – γιατρών είναι συντριπτική» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Η διασωλήνωση ασθενών εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σημαίνει υπονοσηλεία ασθενούς και πιθανό θάνατο» επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Πάτρας Δημήτρης Ζιαζιάς, ο οποίος υπηρετεί στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας». Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, με νόμο που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση, οι διακομιδές βαρέως πασχόντων μπορεί πλέον να γίνονται και από ειδικευόμενους γιατρούς, αρκεί να έχουν έξι μήνες προϋπηρεσία!
«Μιλάμε για μια εγκληματική απόφαση, να διακομίζεις ασθενείς χωρίς την απαιτούμενη εμπειρία. Είναι σαν να παίζεις τη ζωή του ασθενή κορόνα γράμματα» εξήγησε από την πλευρά του ο κ.Τσάπας.
Αποκαλυπτικός για το τι συμβαίνει στα δημόσια νοσοκομεία ήταν και ο διευθυντής του ΕΣΥ της Λάρισας Λάμπρος Καραγεώργος. «Για να πεις ότι έχεις μια ΜΕΘ, σημαίνει ότι έχεις ένα προσωπικό το οποίο έχει εκπαιδευτεί πάνω σε πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες για μεγάλο διάστημα. Αυτές οι δήθεν κλίνες που επικαλείται η κυβέρνηση, αυτές οι ψευτομονάδες, γίνονται για να καμώνονται πως κάτι κάνουν, αλλά το αποτέλεσμα είναι μηδενικό»!
Κόλαφος κατά της κυβέρνησης ήταν και ο εντατικολόγος του νοσοκομείου Αττικόν Δημήτρης Ρίζος, ο οποίος μίλησε για «υγειονομικό Μεσαίωνα» στα δημόσια νοσοκομεία, κάνοντας γνωστό πως στις ΜΕΘ υπάρχουν προβλήματα, όχι μόνον από την έλλειψη προσωπικού, αλλά και από άποψη υποδομών.
«Φλερτάρουμε με πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων και με τριψήφιους αριθμούς θανάτων σε καθημερινή βάση…» υποστήριξε από την πλευρά του ο διευθυντής των ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, εκφράζοντας τον φόβο πως οδηγούμαστε σε μια νέα τραγωδία.
Δυστυχώς, όμως, φαίνεται πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Αυτό διαφαίνεται από την ιδιαίτερα ανησυχητική πρόβλεψη του ειδικού στα μαθηματικά μοντέλα καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος εκτιμά ότι έως το τέλος του χρόνου οι θάνατοι θα φτάσουν φέτος τους 4.000!