Τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναδεικνύονται σε τρομερή απειλή καθώς χρησιμοποιούνται πλέον drone, για τη μεταφορά όπλων, αποκάλυψε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz.
Τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναδεικνύονται ως η κύρια νέα απειλή του 2021. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ αποκάλυψε ότι το Ιράν έχει προσπαθήσει να μεταφέρει όπλα χρησιμοποιώντας drones από τη Συρία. Αποκάλυψε επίσης ιρανικές βάσεις όπου εδρεύουν τα UAV στο Chabahar και το Qeshm στο Ιράν. Αυτό έρχεται στον απόηχο των αποκαλύψεων τον Σεπτέμβριο σχετικά με το ότι Ιράν που εκπαιδεύει χειριστές drone. Τότε είχε αναφέρει ότι «το Ιράν εκπαιδεύει πολιτοφυλακές από το Ιράκ, την Υεμένη, τον Λίβανο και τη Συρία να χρησιμοποιούν προηγμένα UAV, σε μια βάση που ονομάζεται Kashan».
Η απειλή των ιρανικών drone υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Το 2019 η Ισλαμική Δημοκρατία χρησιμοποίησε drone και πυραύλους κρουζ, για να επιτεθεί στην τεράστια ενεργειακή εγκατάσταση Abqaiq της Σαουδικής Αραβίας. Το Ιράν μετέφερε τεχνολογία drone στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, στη Χαμάς, στις σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, καθώς και στη Χεζμπολάχ.
Ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εισέλθει στον ισραηλινό εναέριο χώρο τουλάχιστον δύο φορές: τον Φεβρουάριο του 2018 όταν ένα πέταξε από τη βάση T-4 στη Συρία σε μια περιοχή κοντά στο Beit She’an και τον Μάιο του 2021 όταν ένα drone εκτοξεύτηκε από το Ιράκ και πέταξε πάνω από τη Συρία επίσης σε μια περιοχή κοντά στο Beit She’an. Το Ισραήλ κατέρριψε αυτά τα drones. Το Ιράν χρησιμοποίησε drone για να επιτεθεί σε πλοίο στον Κόλπο του Ομάν τον Ιούλιο, σκοτώνοντας δύο μέλη του πληρώματος. Τα έχει χρησιμοποιήσει στη Συρία κατά του ISIS και στο Ιράκ για να απειλήσει τις αμερικανικές δυνάμεις.
Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ, έχουν επιτεθεί στις αμερικανικές δυνάμεις σε εγκαταστάσεις στο Ερμπίλ πολλές φορές φέτος. Το Ιράν χρησιμοποίησε επίσης drone για να χτυπήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη φρουρά Tanf στη Συρία. Πρόσφατες αναφορές σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι, η επίθεση ήταν μια ιρανική προσπάθεια να απαντήσει στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με επίθεση στις ΗΠΑ. Για το Ιράν, η Αμερική και το Ισραήλ είναι μεγάλοι αντίπαλοι.
Όλα αυτά δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση: το Ιράν θέλει να χρησιμοποιήσει drone για να στοχεύσει το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες. Επίσης, βασίζεται όλο και περισσότερο στα drone ως το κύριο όπλο της. Αυτή είναι μια αλλαγή από την εστίαση στους βαλλιστικούς πυραύλους και στα κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας. Είναι μια αλλαγή στην τεχνολογία και μπορεί επίσης να είναι μια αλλαγή στην ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα. Τα drone είναι διαφορετικά από τα βλήματα. Είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να εξουδετερωθούν. Τα drone είναι επίσης διαφορετικά από τα βλήματα κρουζ, επειδή μπορούν να αιωρούνται, να παρακολουθούν και να επιστρέφουν στη βάση τους ή να περιπλανώνται πάνω από έναν στόχο.
Στην ομιλία του ο Γκάντζ την Τρίτη, ξεχώρισε τα UAV τύπου Shahed, τα οποία είπε ότι χρησιμοποιούνταν για να πραγματοποιήσουν θαλάσσιες επιθέσεις. «Ένα από τα βασικά τους εργαλεία είναι τα UAV – ένα ακριβές όπλο που μπορεί να φτάσει στρατηγικούς στόχους σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων. Ως εκ τούτου, αυτή η ικανότητα θέτει ήδη σε κίνδυνο τις σουνιτικές χώρες, τις διεθνείς δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και χώρες στην Ευρώπη και την Αφρική». Ανέφερε επίσης τη βάση T-4 στη Συρία, μια βάση στην έρημο κοντά στην Παλμύρα. Αυτή είναι η ίδια βάση που το Ιράν έστειλε ένα drone τον Φεβρουάριο του 2018 για να στοχεύσει το Ισραήλ. Είναι επίσης η βάση στην οποία φέρεται να προσπάθησε να μεταφέρει το αντιεροπορικό 3rd Khordad τον Απρίλιο του 2018. Το ίδιο σύστημα χρησιμοποιήθηκε από την Τεχεράνη για να καταρρίψει ένα αμερικανικό drone Global Hawk στα ανοικτά των ακτών του Ιράν τον Ιούνιο του 2019.
Τον Οκτώβριο του 2021 προέκυψαν περισσότερες αναφορές ότι η Ισλαμική Δημοκρατία, ήθελε να μεταφέρει συστήματα αεράμυναα στη Συρία. Ο Γκάντζ είπε ότι, η Τεχεράνη χρησιμοποίησε ένα drone Shahed 141 στο περιστατικό του Φεβρουαρίου 2018. «Το Ιράν όχι μόνο χρησιμοποιεί UAV για να επιτεθεί, αλλά και για να παραδώσει όπλα στους συνδέσμους του». Το γεγονός ότι τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενδέχεται να μπορούν να παραδίδουν όπλα φαίνεται να είναι μια νέα αποκάλυψη. Ενώ ήταν γνωστό ότι το Ιράν έχει μεταφέρει τεχνολογία σχετικά με drone, εκπαιδεύει χειριστές και μετακινεί εξαρτήματα όπως κινητήρες ή γυροσκόπια μέσω θαλάσσης και ξηράς, η μεταφορά ενός όπλου με χρήση drone είναι μια νέα απειλή.
Η Ιρανική απειλή με drone είναι περίπλοκη.
Το Ιράν διαθέτει μια σειρά από κατηγορίες drone που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια. Η σειρά Shahed περιλαμβάνει τα 149, με το παρατσούκλι “Gaza” και τα 129, τα οποία έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τα αμερικανικά drones Predator και Reaper. Υπάρχει επίσης το Shahed 171 Simorgh, το οποίο είναι αντίγραφο του ιπτάμενου κατασκοπευτικού drone των ΗΠΑ Sentinel.
Υπάρχουν επίσης ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Mohajer των οποίων η προέλευση χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980 και χρησιμοποιούνται για επιτήρηση. Υπάρχει επίσης η οικογένεια των drone Ababil, η οποία περιλαμβάνει τα drone καμικάζι που έχουν γίνει δημοφιλή στην Υεμένη και τώρα στη Χαμάς.
Η Χαμάς χρησιμοποιεί το drone Shehab, που εκτοξεύεται από ένα είδος καταπέλτη. Οι Χούτι χρησιμοποίησαν τα drone καμικάζι Qasef και Samad για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις ακριβείας. Οι ιρακινοί πολιτοφυλακές χρησιμοποιούν το Sahab. Αυτό που έχει σημασία στις επιχειρήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν είναι ότι βασίζεται σε αυτό το όπλο ως ένα είδος “άμεσης αεροπορίας“. Το Ιράν δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά νέα πολεμικά αεροσκάφη και είναι υπό κυρώσεις.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δίνουν στο Ιράν την δυνατότητα να πραγματοποιήσει επιθέσεις, επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να αποδείξεις ότι πραγματοποίησε τις επιχειρήσεις, ακόμα κι αν βρεις κομμάτια του drone. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρενόχληση των πλοίων και να δυσκολέψουν τους αντιπάλους να βάλουν αντιαεροπορικές άμυνες παντού εναντίον τους.
Οι αυξημένες προειδοποιήσεις στο Ισραήλ σχετικά με την απειλή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν, αποτελούν μέρος ευρύτερων περιφερειακών εντάσεων. Ωστόσο, το γεγονός ότι το Ιράν φαίνεται να διαδίδει αυτό το οπλικό σύστημα παντού, από τη Συρία μέχρι την Υεμένη, αντιπροσωπεύει μια νέα μέθοδο για το πώς το Ιράν πολεμά τους πολέμους.
Η Τεχεράνη προφανώς προσπαθεί επίσης να καινοτομήσει τον τρόπο με τον οποίο τα drone μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απειλές. Αυτό σημαίνει ότι αξιωματούχοι άμυνας των ΗΠΑ, όπως εκείνοι εντός της Κεντρικής Διοίκησης, είχαν δίκιο να προειδοποιήσουν για την απειλή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν. Τώρα αυτοί και άλλοι εταίροι στην περιοχή, όπως το Ισραήλ, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο αυτήν την απειλή.
Το Ιράν καυχιόταν συχνά για τα drone του. Τώρα που το Ισραήλ τονίζει αυτό το θέμα και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι το αναφέρουν, η Τεχεράνη έχει γίνει πιο προσεκτική. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το Ιράν εκπαιδεύει τώρα περισσότερους χειριστές και προσπαθεί να τυποποιήσει περισσότερο την παραγωγή, αντί να καυχιέται για εξωτικά νέα drone που δημιούργησε αντιγράφοντας αυτά που κατασκευάστηκαν σε άλλες χώρες. Το Ιράν θέλει τώρα να καινοτομήσει για τον εαυτό του.